De belangrijkste ontwikkelingen rondom Fonds Slachtofferhulp en positie van slachtoffers vind je hier.
20 januari 2025
In onze serie Vijf vragen aan, gaan we in gesprek met politici, bestuurders en beleidsmakers over hun visie op slachtofferschap. Dit keer spreken we Bente Becker, Tweede Kamerlid namens de VVD. Bente zet zich onder andere in voor een betere aanpak van femicide.
13 januari 2025
Het internet biedt slachtoffers van seksueel geweld nieuwe manieren om hun ervaringen te delen en om steun of lotgenotencontact te vinden. Welke rol spelen de technologische mogelijkheden bij het online delen van ervaringen met seksueel geweld? En wat zijn de motieven van slachtoffers om hun ervaringen wel of niet online te delen? Met steun van Fonds Slachtofferhulp onderzocht Marleen Gorissen van het Nederlands Studiecentrum Criminaliteit en Rechtshandhaving (NSCR) hoe slachtoffers van seksueel geweld online hun persoonlijke ervaringen delen.
19 december 2024
In de maand december vragen we aandacht voor slachtoffers in nood. Met de vraag ‘Wat geef jij in december?’ roepen we mensen op om te doneren voor mensen die het niet meer lukt om rond te komen, door wat hen is overkomen. Directeur Ineke Sybesma: “De laatste jaren merken we dat de ernst van de misdrijven waarmee slachtoffers te maken krijgen toeneemt. En dat ook de bedragen die nodig zijn, hoger worden. Een bijdrage uit ons noodhulpfonds kan echt een verschil maken.”
Slachtoffers van ernstige geweldsmisdrijven kunnen rekenen op intensieve ondersteuning van een casemanager van Slachtofferhulp Nederland. Wanneer een slachtoffer ook financieel in de acute nood komt, kan het Noodhulpfonds van Fonds Slachtofferhulp uitkomst bieden. Hoe dat werkt in de praktijk vertelt Peter Menor. Als casemanager bij Slachtofferhulp Nederland roept hij regelmatig de hulp van het Noodhulpfonds in.
12 december 2024
Het leven van Mirella (37) stond plotsklaps stil toen iemand van een brug een zwaar voorwerp op haar hoofd gooide. “Wat er gebeurd is, heeft me veranderd, en dat is eigenlijk nog volop gaande.” Lees hier haar verhaal.
9 december 2024
Wat is wel en niet geoorloofd als slachtoffers in de media komen? Dit was de centrale vraag tijdens de inspirerende dialoogavond die we samen met Hogeschool Utrecht organiseerden op 28 november in Pakhuis de Zwijger in Amsterdam.
27 november 2024
Op dinsdag 26 november 2024 is de Early Career Award uitgereikt. De Koninklijke Academie van Wetenschappen (KNAW) kent deze prijs jaarlijks toe aan uitzonderlijke onderzoekers met bijzondere prestaties. Lonneke Lenferink ontving de award voor haar onderzoek naar rouw en verstoorde rouwklachten bij volwassenen en kinderen.
20 november 2024
In 2022 startte Fonds Slachtofferhulp met het speciale platform WTFFF!? voor en door jongeren die te maken hebben gehad met online seksueel misbruik. Al vele jongeren hebben sinds de start van het platform hier informatie, hulp of ervaringsverhalen gevonden. Om hen nóg gerichter te kunnen helpen heeft Fonds Slachtofferhulp het platform, opnieuw sámen met jongeren, vernieuwd.
18 november 2024
Kindermishandeling kan diepe sporen achterlaten in het leven van kinderen, maar juist de omgeving kan een sleutelrol spelen in hun herstel en groei. Helaas is de omgeving zich niet altijd bewust van wat een kind allemaal mee kan maken, wat de gevolgen hiervan kunnen zijn. En vooral, hoe je als omstander een verschil kunt maken. Auteur en psycholoog Leony Coppens schreef er een boek over. In de Week tegen Kindermishandeling gaan we met haar in gesprek over de beslissende rol die we allemaal kunnen spelen.
12 november 2024
De Tweede Kamer heeft vandaag een aantal voorstellen aangenomen die een positieve impact hebben op de positie van slachtoffers. Naar aanleiding van het half oktober gevoerde Commissiedebat slachtofferbeleid met Staatssecretaris Rechtsbescherming Teun Struycken dienden verschillende Kamerleden hiertoe moties in.
1 november 2024
Speciaal voor ons Noodhulpfonds stelde Topbloemen.nl dit vrolijke boeket samen. Bestel je dit boeket, dan doneer je automatisch € 2,50 aan Fonds Slachtofferhulp. En dat doe je niet alleen want Topbloemen.nl verdubbelt dit bedrag.
28 oktober 2024
Leerkrachten hebben steeds meer te maken met leerlingen die direct of indirect slachtoffer worden van sexting misbruik en online shaming. Met de gratis les WTFFF!? x Stukje van mij heb je tools in handen om met hen in gesprek te gaan en het te hebben over wat je kunt doen als je dit meemaakt.
25 oktober 2024
Onze partner Offlimits heeft met steun van Fonds Slachtofferhulp alles op alles gezet om Telegram te dwingen zogenoemde bangalijsten offline te halen. Eerdere werkte de berichtendienst niet mee aan verwijderverzoeken van strafbare content. Waaronder ook de bangalijsten van Utrechtse studentes. Telegram heeft nu toegezegd deze lijsten te zullen verwijderen. Ook krijgt Offlimits een directe lijn om meldingen door te geven.
23 oktober 2024
Een verkeersongeluk, misdrijf of ramp, iedereen kan slachtoffer worden en te maken krijgen met aandacht in de media. Fonds Slachtofferhulp, Hogeschool Utrecht en Pakhuis de Zwijger organiseren donderdag 28 november een dialoogavond.
14 oktober 2024
Op vrijdag 15 november organiseren de Academie voor Herstel en Ervaringsdeskundigheid en GGD Haaglanden de themabijeenkomst ‘Kindermishandeling kent geen kleur’. De dag is voor lotgenoten van kindermishandeling, (zorg)professionals en overige belangstellenden.
27 september 2024
Mensen die last hebben van angst- en depressieve klachten hebben vaak na een jaar minder last. Of zijn zelfs helemaal hersteld. Uit een nieuwe uitkomst van onze meerjarige VICTIMS-studie blijkt dat dit herstel bij mensen die een traumatische gebeurtenis hebben meegemaakt, ernstig wordt belemmerd.
17 september 2024
Voor omwonenden van een vervuilende industrie is het niet altijd duidelijk of ze slachtoffer zijn van een milieudelict. Waarom bestaat er geen steun of hulp voor mensen die slachtoffer zijn geworden als gevolg van milieucriminaliteit? Gezondheidsstrijder Antoinette Verbrugge strijdt al jaren tegen vervuilende industrie, en andere zaken die de gezondheid in gevaar brengen. We gaan met haar in gesprek.
9 september 2024
Wat kun je als ouder doen om onderwerpen als online shaming en sexting (misbruik) thuis bespreekbaar te maken? En écht te begrijpen wat er op dit gebied speelt bij kinderen en jongeren? Op 9 en 17 september organiseert KPN in samenwerking met ervaringsdeskundige Francien Regelink, Fonds Slachtofferhulp, Rutgers en SOA Aids Nederland een online ouderavond voor haar klanten. Bovendien biedt Fonds Slachtofferhulp online toegankelijke informatie speciaal voor ouders.
29 augustus 2024
Als vierjarige werd Hameeda Lakho jarenlang blootgesteld aan verwaarlozing, psychisch terreur, vernedering en lichamelijke mishandeling. Haar aangrijpende verhaal over moed en hoop en hoe ze haar verleden heeft overwonnen is een inspiratie voor velen. Hameeda heeft haar pijn om kunnen zetten in kracht en helpt lotgenoten om hun kracht te hervinden.
23 augustus 2024
Als geen ander weet hersenprofessor en hoogleraar neuropsychologie Erik Scherder de wetenschap over ons brein begrijpelijk over te brengen. Of het nu gaat om het heilzame effect van muziek, het belang van bewegen of het nut van optimisme. Voor dit magazine gaan we met hem in gesprek over de effecten van trauma op de hersenen.
8 augustus 2024
De gevolgen van kindermishandeling voor kinderen zijn groot, maar het wordt te vaak en niet op tijd herkend, bijvoorbeeld door professionals. Of, professionals worstelen met de vraag hoe zij deze vermoedens kunnen uiten. Hoe eerder er hulp komt voor kinderen die kindermishandeling meemaken, hoe beter. Onderzoekers van het NSCR doen daarom verdiepend onderzoek naar de signalen van kindermishandeling en vertalen dit naar een toolkit voor onderwijsprofessionals.
16 juli 2024
Op 17 juli 2014 Malaysia Airlines vlucht MH17 werd neergehaald. Aan boord waren 283 passagiers en 15 bemanningsleden. Niemand overleefde de ramp. Ook nu, tien jaar na de vliegramp, is het verdriet en gemis nog groot.
15 juli 2024
Als voorzitter van de Stichting Vliegramp MH17 is Piet Ploeg de spreekbuis voor de nabestaanden van de vliegramp. Tegelijkertijd is hij zelf ook nabestaande. Bij de vliegramp tien jaar geleden verloor hij zijn broer, zijn schoonzus en hun zoon. “Er zijn momenten dat ik het even achter me kan laten, maar eigenlijk is MH17 altijd bij me.”
5 juli 2024
Aan het woord is prof. dr. Lieselot Bisschop, hoogleraar Publieke en Private Belangen aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Zij doet als criminologe onder andere onderzoek naar de schadelijke gevolgen van PFAS. Wij stelden haar enkele vragen over milieucriminaliteit.
1 juli 2024
Maandag 1 juli gaat de nieuwe zedenwet van kracht, waar Fonds Slachtofferhulp zich jarenlang sterk voor heeft gemaakt. Deze gemoderniseerde wet is een grote stap voorwaarts voor slachtoffers van seksueel geweld in Nederland. Maar er is meer nodig om seksueel geweld aan te pakken.
19 juni 2024
De fatbike zorgt voor een toename in het aantal verkeersongevallen met ernstig letsel. Daarom pleiten we voor een aparte juridische status van de fatbike. Hiermee kan de leeftijdsgrens voor de snelle fiets naar 16 jaar.
12 juni 2024
Het gerechtshof in Amsterdam heeft bepaald dat de internationale pornosite Xhamster alle beelden moet verwijderen waar Nederlanders op staan die daar geen toestemming voor hebben gegeven.
5 juni 2024
Steeds vaker pleiten we voor conflictoplossing en herstelrecht. Lang niet alle slachtoffers zijn gebaat bij langslepende en vaak belastende procedures waarvan de uitkomst zeer onzeker is. Ineke Sybesma legt uit waarom het soms beter is om voor alternatieve oplossingen te kiezen met een menselijke maat.
4 juni 2024
‘Hun strijd minder eenzaam maken, mensen samenbrengen en opkomen voor hun rechten: dat drijft mij enorm.’
Steeds meer burgers maken zich zorgen over het effect van bedrijven die gevaarlijke stoffen uitstoten en lozen en het effect dat dit heeft op hun gezondheid en hun leefomgeving. Fonds Slachtofferhulp deelt die zorgen en startte daarom een programma om de ondersteuning en (rechts)positie van slachtoffers van milieucriminaliteit te verbeteren.
31 mei 2024
WTFFF!? is een platform en een campagne over (online) seksueel grensoverschrijdend gedrag en misbruik. WTFFF!? is ontwikkeld dóór en vóór Gen-Z; de eerste generatie die opgroeit met sociale media. WTFFF?! speelt in op de informatie- en hulpbehoeften van jongeren na het meemaken van (online) seksueel grensoverschrijdend gedrag of misbruik. Lees meer over WTFFF!?
Steeds meer burgers maken zich zorgen over gevaarlijke stoffen die bedrijven uitstoten en lozen en de gevolgen hiervan voor hun gezondheid en hun leefomgeving. Wij delen die zorgen. Waarom bestaat er geen steun of hulp voor mensen die slachtoffer zijn geworden als gevolg van milieucriminaliteit? Daarom zijn we gestart met het programma milieucriminaliteit. Hiermee willen we de ondersteuning en (rechts)positie van slachtoffers van milieucriminaliteit verbeteren. Het programma werd vandaag, vrijdag 31 mei, officieel gelanceerd aan de hand van de kennissessie ‘Slachtoffers van milieucriminaliteit in beeld’.
22 mei 2024
Als het gezicht van de Kinderombudsman helpt Margrite Kalverboer kinderen en jongeren om voor hun rechten op te komen. De organisatie weet als geen ander hoe je mét en niet over deze jonge doelgroep praat.
14 mei 2024
In iedere basisschoolklas zitten gemiddeld twee kinderen die slachtoffer zijn van seksueel misbruik. Een zwaar geheim dat deze kinderen met zich meedragen. Met de campagne ‘Durf te zien’ maakt Mandy Sleijpen, directeur van Stichting Wij zijn M, zich hard voor een maatschappij die niet wegkijkt.
8 mei 2024
Het is moeilijk om te zien hoe rouw verloopt bij een kind dat een dierbare is verloren. Vaak laten ze niet veel zien. Ze spelen, ze lachen en doen er alles aan om hun ouder(s) niet te belasten. Veel ouders en verzorgers vragen zich dan ook af of het wel goed gaat en wat ze kunnen doen. Hiervoor hebben we een rouwmeter ontwikkeld voor kinderen. Postdoctoraal onderzoeker Lonneke Lenferink vertelt hoe deze rouwmeter tot stand is gekomen.
2 mei 2024
Thuis met haar hondje altijd in de buurt, is Anita Suuroverste in haar element. Terwijl ‘thuis’ in haar jeugd een verdrietig onderwerp was. Anita was één van de 15.000 Nederlandse meisjes die tussen 1860 en 1978 in een instelling van de katholieke kloostergemeenschap ‘de Goede Herder’ werd geplaatst. Met dwangarbeid, isoleercellen en stigmatisering stond de instelling ver van alles wat leek op een thuis.
30 april 2024
Deze nieuwe online tool helpt kinderen, die een dierbare zijn verloren. De rouwmeter brengt hun rouwklachten in kaart. Op 29 april was de rouwmeter volop in het nieuws bij RTL Nieuws en NOS Stories.
25 april 2024
Meau Hewitt, beter bekend als MEAU, maakt naam met gevoelige persoonlijke Nederlandstalige nummers. Opnieuw weet ze mensen te raken met haar nummer ‘Stukje van mij’ over online shaming. Voor het maken van dit nummer ging ze samen met Fonds Slachtofferhulp in gesprek met jonge slachtoffers die dit hebben meegemaakt. “Het was spannend om dit nummer te maken, het is heel emotioneel beladen.”
24 april 2024
Kinderen en jongeren als slachtoffer. We denken er liever niet aan, maar het komt ontzettend veel voor. Denk aan kindermishandeling, (online) seksueel misbruik en huiselijk geweld. Niets heeft zo’n impact op een mensenleven als een traumatische ervaring op jonge leeftijd. Het slaat diepe, vaak blijvende wonden in het jonge brein. Wat maakt kinderen zo kwetsbaar? En wat kunnen we doen om ze te helpen uit die schaduw van slachtofferschap te stappen? We hebben een longread voor je gemaakt over kinderen en jongeren en slachtofferschap.
10 april 2024
Busje ramt auto. File na ongeluk. Het zijn bekende krantenkoppen. Maar de vraag is: en de mensen dan? Waar zijn de mensen in de berichtgeving gebleven? Eva Kwakman, verbonden aan de Universiteit van Amsterdam, werkt aan het platform Roaddanger en onderzoekt hoe verkeersslachtoffers zelf hun ongevallen schetsen in tegenstelling tot de berichtgeving.
In 2023 vielen 684 verkeersdoden. Dat publiceert het CBS vandaag. Alhoewel dit verkeerscijfer dalende is, zijn dit schrikbarende feiten. Zeker als je je realiseert dat er achter die cijfers een hoop leed schuilgaat. Een klein pleidooi voor de mens achter de cijfers.
20 maart 2024
Een belangrijke stap voorwaarts voor zedenslachtoffers. De Eerste Kamer heeft ingestemd met de wet seksuele misdrijven. Deze wet vervangt de oude zedenwet en treedt op 1 juli 2024 in werking.
4 maart 2024
Fonds Slachtofferhulp en uitvaartorganisatie Monuta gaan samenwerken om nabestaanden na een traumatische gebeurtenis de ondersteuning te bieden die ze nodig hebben. Beide organisaties delen hun kennis om mensen met complexe rouw verder te helpen en openheid te stimuleren over een lastig onderwerp als afscheid nemen. Lees hier meer over de samenwerking
29 februari 2024
Jongeren die te maken hebben met online seksueel misbruik voelen zich vaak schuldig of schamen zich. Reacties uit de omgeving als “had je die foto maar niet moeten sturen..” en “had je maar niet online moeten komen..” versterken dit gevoel en staan herstel in de weg. Daarom starten we vandaag de campagne ‘no blame no shame’. Ontwikkeld door en voor jongeren om een eind te maken aan schuld- en schaamtegevoelens na (online) seksueel misbruik.
27 februari 2024
Op dinsdag 27 februari 2024 is de Jan van Dijk Award uitgereikt. De award beloont wetenschappelijk onderzoek op het gebied van victimologie en de rechten en/of hulpverlening aan slachtoffers. De prijs is toegekend aan Pien van de Ven voor haar dissertatie en Marin Hoekstra voor haar masterscriptie.
22 februari 2024
Op 1 maart treedt de nieuwe Aanwijzing Slachtoffers in het Strafproces in werking. Er zijn grote zorgen over deze nieuwe Aanwijzing bij drie Nederlandse organisaties die opkomen voor de belangen van slachtoffers: Fonds Slachtofferhulp, Slachtofferhulp Nederland en Stichting LANGZS. “Met een aantal punten gaan we zo tien jaar terug in de tijd.” De organisaties doen een gezamenlijke oproep aan het Openbaar Ministerie om deze nieuwe Aanwijzing te herzien.
5 februari 2024
Veel jongeren die online seksueel misbruik meemaken, kampen met schuld- en schaamtegevoelens. Deze gevoelens worden vaak versterkt door negatieve reacties uit hun omgeving. Oftewel victim blaming. Foto: Jantine Tals
1 februari 2024
Dinsdag 27 februari is het jaarcongres ‘Inzicht in Slachtofferschap’. Tijdens deze middag hebben we het met verschillende experts over hoe wetenschap kan bijdragen aan beleid en praktijk. Deze middag is een samenwerking van Fonds Slachtofferhulp, het NSCR en Slachtofferhulp Nederland.
31 januari 2024
“Ik zocht dit verhaal niet op, het kwam op mijn pad en moest verteld worden.” Julia van Graevenitz schreef een boek over traumastapeling nadat ze in gesprek kwam met incestslachtoffer Lies. Waar Lies tegenaan loopt, maken veel mensen met een misbruikverleden mee: het trauma uit hun verleden krijgt nieuwe lagen die de samenleving er onbedoeld bovenop legt. Aan de vooravond van haar boekpresentatie spraken we de auteur.
30 januari 2024
Fonds Slachtofferhulp pleit al geruime tijd voor gedragsmonitoring van verkeersveelplegers. Naast hun rijvaardigheid zou ook hun rijwaardigheid moeten meetellen bij de vraag of ze na een rijontzegging weer de weg op mogen.
2 januari 2024
Dankzij de bijdragen van onze donateurs konden we in 2023 opkomen voor de rechten van slachtoffers, ontwikkelden we de best passende hulp en gaven praktische steun. Zodat slachtoffers door konden met hun leven. Graag delen we onze plannen voor 2024.
21 december 2023
De herinneringen aan haar vader’s werk zijn invoelbaar in het kantoor. De typemachine, waaraan hij schreef over de ontvoeringszaak van Alfred Heineken. De meters dossiers. De foto’s aan de muur. Toch runt Kelly de Vries de Peter R. de Vries Foundation helemaal op haar eigen manier. We gaan met haar in gesprek over het belang om gezien te worden wanneer je slachtoffer of nabestaande bent, of tijd echt heelt en natuurlijk over hoe ze de ‘legacy’ van haar vader recht wil doen met de Foundation.
20 december 2023
Kindermishandeling en -misbruik moet uit de taboesfeer worden gehaald. Meer bewustwording over de signalen en gevolgen is een belangrijke eerste stap.
18 december 2023
Hoe is het toch mogelijk dat verkeersveelplegers die alle regels aan hun laars lappen toch weer gewoon aan het verkeer mogen deelnemen? De samenleving moet hier beter tegen worden beschermd zodat nieuwe slachtoffers worden voorkomen.
14 december 2023
Marjolein Moorman is Wethouder Onderwijs, Jeugd (zorg), Armoede en Schuldhulpverlening van Amsterdam. Steeds meer gezinnen kunnen moeilijk rondkomen. De impact hiervan is groot. Door voortdurende geldzorgen kampen veel mensen met stress, mentale problemen, gezondheidsklachten en verlies van sociaal contact. Hoe gaat de gemeente Amsterdam hier mee om? We vragen het wethouder Marjolein Moorman.
12 december 2023
Influencer Linda de Munck (28 jaar) gaat zich inzetten voor het jongerenplatform WTFFF?!. Linda maakt al tien jaar online content over seksualiteit. Wat begon met YouTube filmpjes groeide uit tot een platform op Instagram met meer dan veertigduizend volgers. “Jaren geleden maakte ik mijn eerste YouTube filmpje over dat een zonder toestemming verspreide naaktfoto nooit jouw schuld is. Ik wilde me toen al heel erg uitspreken over victim blaming en dat dat echt niet oké is.”
7 december 2023
Op een warme augustusnacht staken twee onbekende jongens de scooters voor Sandy’s huis in brand. Al snel sloegen de vlammen over naar het huis, waar Sandy, haar vriend en vier kinderen lagen te slapen. “Dit maak je alleen maar mee in de film. Het was een nachtmerrie.”
6 december 2023
Fonds Slachtofferhulp vindt dat alle vormen van seksueel misbruik met beeldmateriaal moeten worden gezien als een seksueel misdrijf. Óók met AI gemaakte naaktbeelden.
1 december 2023
In de maand december vragen we aandacht voor slachtoffers in nood. Met de vraag ‘Wat geef jij in december?’ roepen we mensen op om te doneren voor mensen die het niet meer lukt om rond te komen, door wat ze is overkomen. Directeur Ineke Sybesma: “We zien het aantal aanvragen voor onze noodhulp voor slachtoffers alleen maar toenemen. Er zijn veel slachtoffers in acute nood, ze hebben onze hulp hard nodig.”
30 november 2023
Privacy van slachtoffers en de media lijken vaak geen goede combinatie. Hoe kunnen we nabestaanden en slachtoffers beschermen, maar ook faciliteren in hun omgang met de media? Vandaag lanceren we samen met Hogeschool Utrecht de website Slachtoffers in de media. De website biedt mediaprofessionals 7 handreikingen voor omgaan met slachtofferschap in de media. Met deze website willen we meer bewustwording creëren over de impact van berichtgeving in de media op slachtoffers en nabestaanden.
29 november 2023
Anne Marsman (33) is bedenker en initiatiefnemer van Traumanet. Met deze website wil ze iedereen in de maatschappij meer kennis bieden over trauma. Wij spraken met Anne over Traumanet.
23 november 2023
Het hebben van een gezin is vaak een ideaalbeeld waar veel mensen aan willen voldoen, maar helaas groeit niet elk kind op in een veilig thuis. Jaarlijks maken rond de 120.000 kinderen in Nederland mishandeling mee. Dat is 3% van alle kinderen in Nederland, gemiddeld één kind in elke schoolklas.
31 oktober 2023
Piepende banden en vervolgens een harde klap. Een verkeersongeval is vaak in een paar seconden gebeurd. De gevolgen ervan zijn vaak jaren later nog voelbaar. Maar waar krijg je als (nabestaande van een) verkeersslachtoffer allemaal mee te maken na een ongeval? En is er dan wel passende hulp beschikbaar? Shirley Heineman en Celine Majoor deden in opdracht van Fonds Slachtofferhulp en de Universiteit Leiden hun afstudeeronderzoeken naar deze vraagstukken. We vragen ze naar hun conclusies.
26 oktober 2023
In de eerste LIVE talkshow op TikTok van KPN schoof Fonds Slachtofferhulp aan om te praten over online seksueel misbruik. Samen met een jong slachtoffer van online shaming en onder begeleiding van host Robbert Rodenburg bespraken we onder andere de impact, de strafbaarheid en hulp na online seksueel misbruik. Een mooi initiatief van KPN waar Fonds Slachtofferhulp het belang van onderstreept.
12 oktober 2023
We ontvingen het fantastische nieuws dat de Postcode Loterij de samenwerking met Fonds Slachtofferhulp per 1 januari verlengt voor een periode van vijf jaar. Dankzij de steun van de Postcode Loterij en haar deelnemers helpen we met elkaar slachtoffers hun kracht weer terug te vinden. Zodat ze hun leven weer kunnen oppakken.
28 september 2023
Daders van kindermishandeling die zelf ook in hun jeugd slachtoffers zijn geweest, is dat een excuus of niet? Pauline Aarten geeft antwoord.
27 september 2023
Deze week is het de Week tegen Pesten. In het (speciaal) basisonderwijs en op het voortgezet onderwijs worden lessen gegeven om pesten zoveel mogelijk te stoppen. En dat is nodig, omdat de gevolgen van pesten in de meeste gevallen groot zijn.
21 september 2023
Irma Hein werkt als kinder- en jeugdpsychiater bij Levvel, daarnaast doet zij vanuit het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam (AMC-UvA) onderzoek naar het ontwikkelen van effectieve behandelingen voor kinderen die kindermishandeling hebben meegemaakt. Ze vertelt over het onderzoek en over waarom dit onderzoek zo belangrijk is.
14 september 2023
Hilbert Bredemeijer (39 jaar), wethouder Onderwijs, Werk, Jeugd en Sport van de Gemeente Den Haag. Als wethouder Jeugd reflecteert Hilbert Bredemeijer op de aanpak kindermishandeling en de uitdagingen voor gemeenten.
7 september 2023
Kind en trauma. Twee woorden die niet bij elkaar lijken te passen. Toch komt het relatief vaak voor dat een kind vastloopt. Mees, de zoon van Marit, kreeg na een moeilijke start in zijn leven ook last van hechtingsproblematiek en een posttraumatische stress stoornis. Marit en haar man besluiten dat het probleem niet alleen van Mees is, maar dat ze samen de leeuw in de bek gaan kijken.
5 september 2023
De film ‘Niks Gebeurd’ is gemaakt door studenten van de Nederlandse filmacademie. Wij spraken met makers Edward en Thijmen over waarom ze deze film hebben gemaakt en wat er komt kijken bij het maken van een film.
4 september 2023
Slachtofferwijzer is vernieuwd. Naast een website met deskundige informatie over slachtofferschap en hulpverlening, is Slachtofferwijzer nu ook een plek waar mensen erkenning vinden voor wat hen is aangedaan en herkenning door het lezen van de ervaringen van anderen.
31 augustus 2023
Spieren aan het werk, hoofd leeg. Dan is Marco Strijker in zijn element. De afgelopen tijd heeft hij het enorm druk gehad met het promoten van zijn boek ‘Niemand die omkijkt’ over de jarenlange mishandeling door zijn vader. In de boulderhal komt hij even tot rust.
29 augustus 2023
Nieuwe cijfers van het CBS laten zien dat het aantal slachtoffers van moord en doodslag in 2023, weinig afwijkt van het gemiddelde van de afgelopen 10 jaar. In totaal werden 84 mannen en 41 vrouwen slachtoffer.
25 augustus 2023
Wanneer een kind het thuis moeilijk heeft, is school dé plek waar het zich veilig en gezien moet voelen. Voor de bekendste schooldirecteur van Nederland of ‘de onderwijsdokter’, zoals mensen hem vaak noemen, is dit een dagelijkse missie. “Als het slecht gaat met een kind, wil ik erbij zijn. Als iemand om hulp vraagt, dan wil ik helpen.” We gaan in gesprek met Eric van ’t Zelfde, voor het grote publiek bekend als de bevlogen directeur van het tv-programma Dream School.
9 augustus 2023
Het is de meesten niet ontgaan: de recente rechtszaak tegen een bekende Nederlandse acteur, voor het online seksueel misbruiken van drie minderjarige meisjes. De acteur is veroordeeld tot drie maanden celstraf (waarvan twee voorwaardelijk) en 240 uur werkstraf. De rechter benadrukt hoe dapper het is dat de drie jonge slachtoffers zich uitspreken. In dit artikel lees je wat slachtoffers tegenhoudt in het vertellen over online seksueel misbruik.
2 augustus 2023
Naar schatting zijn er in Nederland jaarlijks honderden kinderen die een dierbare verliezen in het verkeer. Hoe kinderen rouwen en wat ze nodig hebben om hun leven weer op te pakken is nog nauwelijks onderzocht. Met het project TrafVic Kids komt daar verandering in. “Het werd tijd dat er een rouwbehandeling speciaal voor kinderen komt”, vindt Carlo Contino, adjunct-directeur van Fonds Slachtofferhulp.
Als de wegen glad zijn, of er is mist, is het natuurlijk logisch dat het gevaarlijker is om in de auto te stappen. Maar ook andere weersomstandigheden hebben grote invloed op de verkeersveiligheid. Daarnaast hebben we te maken met klimaatverandering, met extremer weer. We vertellen je welk weer van invloed is én wat je kunt doen om zo veilig mogelijk de weg op te gaan.
1 augustus 2023
Thomas Garrod-Pullar is oprichter van Stichting Men as Well. Fonds Slachtofferhulp steunt Men as Well in haar doelstellingen. Thomas: ‘’We creëren onder andere bewustwording over seksueel geweld tegen mannen en doen er alles aan om de gemeenschap veiliger te maken.’’ Lees hier het interview.
14 juli 2023
Slachtoffers van strafbare feiten kunnen zich in de EU nog steeds niet overal beroepen op hun rechten. Daarom heeft de Europese Commissie de richtlijn slachtofferrechten aangescherpt.
5 juli 2023
Wat veranderd er met de nieuw aangenomen Wet Seksuele Misdrijven? Kunnen slachtoffers er voldoende op vertrouwen dat een aangifte zal leiden tot een passende straf? Een straf die letterlijk ‘recht doet’ aan het leed en de gevolgen van (online) seksueel misbruik?
4 juli 2023
Het is het grote schrikbeeld van elke ouder: je kind is slachtoffer van seksueel misbruik met beeldmateriaal. Het gebeurt steeds vaker en ook in de media is er steeds meer aandacht voor. Wat betekent het eigenlijk als je kind wordt afgeperst met naaktfoto’s? En wat kun je als ouder doen?
28 juni 2023
‘Als iemand uit wraak naaktbeelden van een ander online zet, is dat een zedendelict, dat thuishoort in de zedenwet.’
27 juni 2023
Uit onderzoek van de WeProtect Global Alliance blijkt dat twee derde van de ondervraagde Europese achttienjarigen als kind online seksueel misbruik hebben meegemaakt. In Nederland kregen bijna zeven op de tien kinderen met online seksueel misbruik te maken.
19 juni 2023
Geeft de nieuwe zedenwet – die naar verwachting in 2024 in werking treedt- ook slachtoffers van online seksueel misbruik straks voldoende bescherming? Fonds Slachtofferhulp vindt van niet en deelt deze overtuiging met Marthe Goudsmit, postdoctoraal onderzoeker aan de Universiteit van Oxford. Fonds Slachtofferhulp stelde Marthe Goudsmit een aantal vragen over de strafbaarstelling van seksueel misbruik met beeldmateriaal. Lees hier verder.
14 juni 2023
De WTFFF!? lessen zijn ontwikkeld aan de hand van echte verhalen en in samenwerking met jongeren die een ervaring hebben met online seksuele grensoverschrijding of misbruik.
7 juni 2023
Vrouwen die gedood worden door hun (ex-)partner: het is in Nederland geen onbekend fenomeen. Zo werd in januari 2022 de 30-jarige Rachel op straat vermoord door haar ex-partner omdat hij de gestrande relatie niet kon accepteren.
Het is het ultieme schrikbeeld; een dierbare is betrokken bij een ongeluk. De hulpdiensten zijn nog onderweg en terwijl jouw man, dochter of goede vriend moet vechten voor zijn leven, verzamelen zich hordes mensen. In plaats van dat omstanders helpen, pakken ze hun telefoon en filmen ze de situatie.
6 juni 2023
Hoe verwerk je het verlies van een dierbare? Weet dat het voor iedereen anders is. Maar er zijn stappen die je kunt zetten om langzaam maar zeker de draad weer op te pakken. Vraag nu het rouwboekje aan, samengesteld door ons netwerk van psychologen en nabestaanden, om jou te helpen bij het rouwproces.
31 mei 2023
Het verliezen van een dierbare is één van de meest ingrijpende gebeurtenissen die een mens kan meemaken. In de moeilijke periode die volgt, moet je leren omgaan met verlies en rouw. Voor iedereen die wil kijken of ze eventueel belang hebben bij professionele hulp, ontwikkelden we de Rouwmeter, deze rouwmeter is nu ook vertaald in het Oekraïens. Onderzoeker prof. dr. Paul Boelen en psycholoog Iryna Norkina vertellen er over.
30 mei 2023
Investeren in verkeersveiligheid is investeren in mensenlevens’, zo kopt onze collega Marijke Brouwer-Poelgeest in haar nieuwste column. Zowel het aantal verkeersdoden als het aantal gewonden stijgt en er is een toename van het gebruik van alcohol en drugs in het verkeer. Bovendien kosten verkeersongevallen de maatschappij naar schatting van de SWOV €27 miljard. Lees hier haar hele column.
8 mei 2023
Slachtoffers van seksueel geweld die de moedige stap nemen zich te melden, moeten niet onnodig worden geconfronteerd met nieuwe drempels door ingewikkelde wet- en regelgeving én bewijsbaarheid.
Er wordt in de Tweede Kamer al langer gesproken over de mogelijkheid van een wettelijk rouwverlof. Op dit moment is er geen verlof na het overlijden van een gezinslid. Ook vakbond CNV pleit voor een rouwverlof voor werknemers. We vroegen CNV-bestuurder Jan Pieter Daems naar het belang hiervan.
Samen met Rijksuniversiteit Groningen, Universiteit Utrecht en Universiteit Twente heeft Fonds Slachtofferhulp verschillende specifieke rouwbehandelingen ontwikkeld voor nabestaanden van verkeersongevallen, moord, vermissingen, rampen en zelfdoding. Deze rouwbehandelingen komen tot stand na wetenschappelijk onderzoek. We vragen prof. dr. Paul Boelen naar de laatste inzichten over rouw.
2 mei 2023
Begin 2019 is TrafVic gestart in samenwerking met de Rijksuniversiteit Groningen en de Universiteit Utrecht. Tijdens dit project onderzoeken we de mogelijkheden voor specialistische en laagdrempelige hulp voor nabestaanden, zoals online cognitieve gedragstherapie. Inmiddels zijn de eerste onderzoeksresultaten bekend.
1 mei 2023
Voor zijn tv-programma De Kist spreekt EO-presentator Kefah Allush bekende Nederlanders over rouw en de dood. Hoe kijkt de programmamaker en presentator zelf naar deze thema’s die iedereen raken en die tegelijkertijd zo veel ongemak oproepen? We gingen met hem in gesprek.
25 april 2023
In januari 2023 bestond de eerste vestiging van het Centrum Seksueel Geweld (CSG) tien jaar en het landelijk dekkend netwerk vijf jaar. Een ontwikkeling waar Fonds Slachtofferhulp vanaf het eerste begin aan bijdraagt. Sinds de oprichting ziet het CSG golven in het aantal slachtoffers dat bij hen komt voor hulp, maar sinds 2022 blijft de toestroom ongekend hoog.
19 april 2023
In 2023 vielen er 684 doden in het verkeer in Nederland, 61 minder dan in 2022. Ondanks de daling zijn er opnieuw meer verkeersdoden dan tussen 2010 en 2021. Het doel van het kabinet van nul verkeersslachtoffers in 2050 verder weg dan ooit lijkt. Om welke aantallen gaat het precies? Wat zegt dit over de verkeersveiligheid? Maar ook, hoe zit het met de zorg voor de nabestaanden?
12 april 2023
Je bent gehaast. En heel eerlijk: ook een beetje geïrriteerd. De automobilist voor jou rijdt in een slakkengangetje. Je schiet er voorbij, haalt in vlak voor het zebrapad en toetert nog eens flink. Werkt altijd. Ben je dan een verkeershufter? We hebben alles wat we weten over verkeershufters en veelplegers in het verkeer op een rijtje voor je gezet. Maar vooral ook: hoe beschermen we de samenleving tegen verkeershufters?
8 april 2023
Waarom beschermen we onze samenleving niet beter tegen verkeersveelplegers die herhaaldelijk de fout in gaan en daarbij slachtoffers maken?
3 april 2023
Per 1 juni verdwijnt de acceptgiro. De banken hebben besloten te stoppen met dit betaalmiddel omdat het gebruik ervan afneemt. Dit betekent dat alle banken na 1 juni geen acceptgiro’s meer verwerken. Maar uw steun is nog steeds onmisbaar.
23 maart 2023
Nepnieuws en desinformatie wat op social media circuleert over de Week van de Lentekriebels waarbij het lesmateriaal uit zijn context werd getrokken, mogen de belangrijke én positieve boodschap niet overschaduwen. Het leren aangeven van eigen wensen en grenzen en de grenzen van anderen te respecteren als het gaat om seksualiteit is van groot belang.
21 maart 2023
Hoe vaak heb jij het met je kind over seksualiteit? Het is een onderwerp dat zwaar en ongemakkelijk kan voelen. Hoe kan je het gesprek op een luchtige manier aangaan? Het is namelijk belangrijk dat kinderen leren dat zij bepalen wat er met hun lijf gebeurt. Het thema van de Week van de Lentekriebels 2023 is: Wat vind ik fijn?
15 maart 2023
Kindermishandeling komt in Nederland veel voor en laat bij de jonge slachtoffers blijvende sporen na. Welke hulp is er voor deze kinderen? En is die hulp voldoende? In een nieuw project werken we samen met gespecialiseerde instellingen aan een nieuwe behandeling voor kinderen die nu in de hulpverlening tussen wal en schip vallen.
23 februari 2023
We zijn verrast met een cheque van maar liefst € 608.342 dankzij de deelnemers van de VriendenLoterij. Hiermee kunnen we ons blijven inzetten om de hulpverlening aan slachtoffers te verbeteren en hun positie te versterken.
22 februari 2023
Wanneer ben je een slachtoffer? Waar komt het woord ‘slachtoffer’ vandaan? En doet de algemene interpretatie hiervan wel recht aan hoe slachtofferschap wordt ervaren? Wij vormden onze eigen interpretatie aan de hand van gesprekken met mensen die het daadwerkelijk doorleven.
8 februari 2023
Hoe houden we de online wereld veilig voor kinderen en jongeren? Hier vraagt de Safer Internet Day ieder jaar aandacht voor. Een belangrijk onderwerp, zeker als je bedenkt hoe veel cyberrisico’s kinderen lopen. Met als nummer één de grote angst van veel ouders: online seksueel misbruik.
31 januari 2023
Journalistieke opleidingen Hogeschool Utrecht en Fonds Slachtofferhulp starten project ‘slachtoffers in de media’
26 januari 2023
Begin 2020 sloegen Fonds Slachtofferhulp en CarProf, een formule met garagebedrijven door heel Nederland, de handen ineen. Laatstgenoemde riep een jaarlijkse APK-actie in het leven, ter ondersteuning van het project TrafVic Kids van Fonds Slachtofferhulp. Op 26 januari tekenden de partners opnieuw een contract met elkaar om TrafVic Kids verder te ondersteunen.
19 januari 2023
Alcohol en drugs in het verkeer zijn een no-go. Toch is er in 2022 een enorme stijging in het aantal boetes voor rijden onder invloed. Levensgevaarlijk. Gemiddeld komen er elk jaar zo’n 75 tot 140 mensen om vanwege alcoholgebruik in het verkeer. Dit en meer feiten en cijfers over alcohol en het verkeer hebben we voor je op een rij gezet.
8 januari 2023
“‘Allahoe akbar!’ klinkt het door de zaal. God is groot. Ik lig op mijn rug boven op een stapeltje andere mensen. Het is doodstil. Het enige geluid dat ik hoor, is het zware ademen van de mensen die onder mij verstrengeld liggen. Je hoort de doodsangst. Je voelt hem ook. Dit is echt.” We gaan met Ferry in gesprek over hoe hij zijn leven positief heeft weten te keren na die, zoals hij het zelf noemt, horrornacht. “Je bepaalt uiteindelijk zelf of je een slachtoffer bent of een overlever.”
28 december 2022
Hoewel survivor’s guilt geen nieuw begrip is, zijn er veel vragen over de betekenis en hoe ermee om te gaan. Wat is het precies, wat zijn de symptomen en wat is de link met PTSS? In dit artikel lees je meer over survivor’s guilt aan de hand van duidelijke voorbeelden. Ook ontdek je wat je kunt doen als je survivor’s guilt herkent, bij jezelf of bij een ander.
23 december 2022
Na een traumatische gebeurtenis wil je verder met je leven. Naast steun van anderen en je eigen veerkracht om te kunnen herstellen, is een redelijke schadevergoeding van belang. De afwikkeling daarvan verloopt alleen lang niet altijd even soepel…
21 december 2022
De dochter van Wanda en Jacques Beemsterboer, Nadine, werd in 2006 door haar ex-vriend om het leven gebracht. Een diepschokkende gebeurtenis, die onuitwisbare sporen nalaat op het gezin. Wanda en Jacques vertellen welke impact dit heeft op hun leven, maar ook wat het hen heeft gebracht.
19 december 2022
Noodhulp in Nederland. Is dat echt nodig? Helaas wel. Zo blijkt ook uit het verhaal van Glenn en Sheila. Dat Sheila slachtoffer is geworden van een verkeersincident, kwam nog eens bovenop de zorgen om de stijgende leef- en energiekosten.
15 december 2022
Na het uitzitten van hun straf kunnen roekeloze rijders in ons land heel eenvoudig weer hun ‘roze papiertje’ ophalen en zonder toezicht achter het stuur kruipen. Recidive ligt op de loer. Dat moet anders!
12 december 2022
Jitske verbleef veertien maanden lang in een crisisopvanglocatie. Samen met haar drie kinderen was ze destijds het geweld thuis ontvlucht. Via Fonds Slachtofferhulp ontving ze tegoedbonnen om kleding bij Zeeman te kopen. Jitske: “Het gaf me een boost om even zorgeloos voor de kinderen kleding te kunnen kopen. Het was een lichtpuntje in een donkere periode en die heb je gewoon keihard nodig om door te kunnen.”
9 december 2022
Emotionele mishandeling, isoleercellen en dwangarbeid. Het was aan de orde van de dag binnen de ‘liefdesgestichten’ van de katholieke kloostergemeenschap ‘de Goede Herder’.
7 december 2022
Noodhulp in Nederland. Is dat echt nodig? Helaas wel. Zo blijkt ook uit het verhaal van Jolanda. Dat ze slachtoffer werd van een verkeersongeval kwam nog eens bovenop de zorgen om de stijgende leef- en energiekosten.
6 december 2022
Een deel van de slachtoffers van geweld, ongeval of serieuze bedreiging kampt met verschillende problemen. Zoals psychische, sociale, juridische en financiële problemen. Uit een nieuw VICTIMS-onderzoek blijkt dat deze problemen vaak al aanwezig waren vóór zij getroffen werden.
5 december 2022
Ondanks dat veel werkgevers aan de weg timmeren om een veilig werkklimaat te creëren, is het vaak ook een zoektocht: hoe zorg je ervoor dat er een structurele cultuurverandering plaatsvindt binnen je organisatie? Zodat grensoverschrijdend gedrag op de werkvloer geen kans meer krijgt. En wat kun je doen als naaste of collega van een slachtoffer van grensoverschrijdend gedrag?
22 november 2022
Klinisch psycholoog Lotte Hendriks heeft, in samenwerking met Rémi Bouwer van creatief bureau Dolly Warhol, het boekje ‘Ik wil je iets vertellen’ ontwikkeld. ‘Ik wil je iets vertellen’ helpt kinderen in de leeftijd van drie tot zes jaar op een laagdrempelige en creatieve manier woorden te geven aan trauma of aan een schokkende gebeurtenis.
17 november 2022
Lees meer over ‘Zie je mij?’. Een samenwerking tussen inhoudsdeskundige Hameeda Lakho en wetenschapsjournalist en auteur Jeroen Wapenaar.
15 november 2022
Sinds 1 januari 2023 is bezit en verkoop van recreatief lachgas verboden. Een belangrijke stap naar veiliger wegen. Er zijn de laatste jaren tientallen doden en gewonden gevallen bij verkeersongelukken waarbij lachgas in het spel was. Uit een inventarisatie van de politie op verzoek van de NOS blijkt dat bij 63 dodelijke ongevallen lachgasgebruik werd geconstateerd, net als bij 362 ongevallen met (ernstig) letsel.
10 november 2022
8 november 2022
De gevolgen voor slachtoffers van seksueel geweld zijn bekend. Maar nog steeds is er meer begrip nodig voor de achtergrond, risico’s, hulpbehoeften en preventie. De Nationaal Rapporteur Mensenhandel en Seksueel Geweld tegen Kinderen doet regelmatig onderzoek naar seksueel geweld tegen kinderen om hier meer inzicht in te krijgen.
4 november 2022
Mensen die te maken krijgen met financiële problemen blijken drie á vier keer vaker angst- en depressie klachten te ontwikkelen dan anderen. Wanneer mensen kampen met angst- en depressie klachten, dan belemmeren financiële problemen het herstel van deze klachten. Van alle volwassenen kampt 6-7% met ernstige angst- en depressie klachten. Bij mensen met chronische financiële problemen is dat maar liefst 25-27%. Dit blijkt uit een groot longitudinaal onderzoek onder een representatieve groep van 4770 Nederlanders van 18 jaar en ouder. Het onderzoek is uitgevoerd door Centerdata, Fonds Slachtofferhulp en Tranzo(Tilburg University).
2 november 2022
WTFFF!?: het interactieve platform dat Fonds Slachtofferhulp dit jaar – samen met jongeren – creëerde en lanceerde, heeft vier mooie awards gewonnen. In dit artikel vertellen we je meer over WTFFF!? en over het commentaar van de jury.
26 oktober 2022
#MeToo bestaat deze maand 5 jaar en gaf slachtoffers van seksueel misbruik wereldwijd de kracht om de stilte te verbreken. Twee simpele woorden, maar een grote stap voor slachtoffers en voor sommigen zelfs een startpunt in de verwerking. In deze blog lees je waarom het essentieel is dat deze beweging niet aan kracht verliest en hoe Fonds Slachtofferhulp hieraan bijdraagt.
21 oktober 2022
Jaarlijks krijgen in ons land 185.100 mensen te maken met een medisch incident (*cijfers VICTIMS-onderzoek). Helaas krijgt deze grote groep mensen nog niet de erkenning, opvang en hulp die nodig is.
18 oktober 2022
In de bebouwde kom van Alblasserdam werden eind mei twee jonge vrouwen met hoge snelheid aangereden met de dood tot gevolg. Van het leven beroofd door een bestuurder die in de afgelopen jaren meer dan 52(!!) verkeersovertredingen maakte waarvan zeker 12 zéér ernstig. Tijdens de inhoudelijke zitting eiste het OM tien jaar cel en tien jaar rijontzegging tegen de 24-jarige verdachte wegens ‘dubbele doodslag’. Een uitzonderlijke eis. Hopelijk doet de rechter eind oktober een uitspraak die recht doet aan het leed van de nabestaanden én die voorkomt dat er meer slachtoffers volgen.
17 oktober 2022
Inmiddels meer dan vijf jaar geleden barstte de #MeToo-beweging los. De term zorgde voor veel aandacht rondom seksueel misbruik en geweld. Ook in Nederland, waarbij het recente The Voice-schandaal nog eens extra olie op het vuur gooide. Hoe is de beweging ook alweer ontstaan? Waar staan we nu? En wat heeft het ons in Nederland opgeleverd?
14 oktober 2022
Sinds 6 juli 2022 zijn ook alle nieuwe auto’s binnen de EU uitgerust met een black box. Wat is dat? En wat betekent het?
10 oktober 2022
Wij zijn er trots op dat we kunnen rekenen op een enorm betrokken Raad van Toezicht (RvT). In deze serie stellen we vier vragen aan onze RvT-leden waarmee we een inkijkje krijgen waarom en hoe zij zich hard willen maken voor slachtoffers. Dit keer ondervragen we Marga de Jager, sinds 2021 CEO van de ANWB en vanaf dat moment lid van de RvT van Fonds Slachtofferhulp.
6 oktober 2022
Sinds 6 juli 2022 worden alle nieuwe auto’s in de EU uitgerust met rij-assistenten. Het doel? Auto’s en autorijden veiliger maken. ISA is één van die systemen. Wat is het en wat merk je ervan als bestuurder?
5 oktober 2022
Jonge vrouwen van 16 tot 24 jaar en biseksuele personen zijn veruit het vaakst slachtoffer van seksuele grensoverschrijding. Dat blijkt uit recent onderzoek van Rutgers, in opdracht van het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum (WODC).
30 september 2022
Op 1 oktober herdenken zo’n 250 nabestaanden met elkaar hun dierbaren die als gevolg van een geweldsmisdrijf om het leven zijn gekomen. De herdenking vindt dit jaar plaats in Ede, de woonplaats van Mariët Bosch, moeder van Shelley die in 2020 om het leven werd gebracht. “Met deze herdenking blijft mijn dochter leven.”
28 september 2022
De hele maand september vind je op Topbloemen.nl het Fonds Slachtofferhulp-boeket. Bestel je dit boeket? Dan doneer je automatisch € 2,50 aan Fonds Slachtofferhulp. En Topbloemen.nl verdubbelt dit bedrag!
13 september 2022
Als lid van de expertgroep ‘Aanpak veelplegers in het verkeer’ maakt de SWOV zich hard voor maatregelen die moeten voorkomen dat veelplegers opnieuw de fout in gaan. Hoe kansrijk zijn die maatregelen? En hoe zit het bijvoorbeeld met de privacy van een veelpleger? Dit en meer vroegen we Martin Damen, directeur van Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV).
12 september 2022
Wanneer persoonsgegevens van een slachtoffer niet relevant zijn voor een strafzaak, kunnen ze beter niet worden opgenomen in het strafdossier. Dit concludeert het NSCR in een onderzoek naar het gebruik van persoonsgegevens van slachtoffers in strafdossiers. Rechters hebben deze informatie niet nodig om een beslissing en te nemen.
8 september 2022
Wendy Hoogendijk zoekt als theatermaker, presentatrice en zangeres de verbinding tussen theater en maatschappij. Vier jaar geleden toerde ze met de voorstelling ‘Radiostilte’, een ode aan haar vader die een verkeersongeval niet overleefde. Nu nog steeds is rouw een belangrijk thema in haar voorstellingen.
26 augustus 2022
Tweemaal BOOS: in veel organisaties kwam afgelopen halfjaar het gesprek op gang. Maar wat zijn de uitgangspunten als het over meldingen van grensoverschrijdend gedrag gaat?
25 augustus 2022
“Maak altijd oogcontact met de bestuurder”, waarschuwt Esther Perfors (45) haar kinderen ontelbaar vaak bij de oversteekplaats bij school. Het is er druk en regelmatig rijden automobilisten achteloos door. Op datzelfde zebrapad wordt Esther op een regenachtige donderdagavond in 2019 aangereden door een WhatsAppende automobilist. “Het is de avond die mijn leven en dat van mijn gezin voorgoed veranderde.”
23 augustus 2022
Amber, Mick en Kris werken als straatwervers. Dat doen ze hoofdzakelijk voor Fonds Slachtofferhulp. En hoewel niet iedereen altijd op die ‘blauwe jasjes’ zit te wachten, doen zij het werk met veel plezier. Waarom? Wij vroegen het ze.
1 augustus 2022
Seksueel misbruik, verkrachting, ongewenste intimiteiten – er bestaan nogal wat woorden binnen dezelfde categorie. Maakt het uit welk woord je voor welke gebeurtenis gebruikt? Jazeker! Want, wanneer een term voortdurend verkeerd gebruikt wordt, heeft dit invloed op wat deze term voor ons betekent. Wanneer heet iets aanranding? En wanneer spreken we van seksueel geweld? En is verkrachting dan weer iets anders? Dat lees je hier.
Op 10 september 2022 organiseert Floris van Oranje het gratis concert Care4Care, speciaal voor medewerkers van de zorg.
28 juli 2022
Begin deze maand diende bij de rechtbank Den Haag een bijzonder kort geding. Daarin eiste een slachtoffer dat in haar zaak hoger beroep zou worden ingesteld. Zij eiste dat, omdat de rechter in haar eerste strafzaak, haar spreekrecht had beperkt. Het is geen uitzondering dat slachtofferrechten in de rechtszaal niet worden nageleefd.
Je weet dat het zomer is wanneer de eerste zwaluwen zijn gespot, de terrassen vol zitten en Nederland massaal de teenslippers tevoorschijn haalt. Dit eenvoudig schoeisel is nog steeds één van de populairste schoenen ter wereld. Je trekt ze even snel aan om boodschappen te doen, ze passen prima onder een jurkje en je stapt er zo de auto mee in. Maar, mag dat wel? Hoewel autorijden met slippers in Nederland is toegestaan, gelden in sommige landen andere regels.
18 juli 2022
Mandy Sleijpen en Romy van Veldhoven van stichting Wij zijn M, timmeren samen hard aan de weg voor een samenleving waar meer openheid rondom seksueel misbruik bestaat. Dit doen ze door een podium aan slachtoffers te bieden en voorlichting op basisscholen. Lees hier meer over hun visie en ambities.
12 juli 2022
Al sinds 2020 zet garageformule CarProf zich – samen met klanten en partners – in voor jonge verkeersslachtoffers. Met een jaarlijkse APK-actie halen zij geld op wat volledig ten goede komt aan onderzoek naar kinderen die een dierbare verliezen bij een verkeersongeval.
30 juni 2022
Een ongeluk zit in een klein hoekje. Toch kun je zelf veel doen om een verkeersongeluk te voorkomen. Met deze handige tips ga je deze zomer veilig de weg op.
27 juni 2022
Onderzoek bevestigt dat slachtoffers van (online) seksueel misbruik hier niet of nauwelijks over praten door gevoelens van schaamte, schuld en angst.
22 juni 2022
Seksueel misbruik: een onderwerp waar steeds meer aandacht voor is. De #metoo-beweging zorgde wereldwijd voor een stroom aan aandacht en acties. En in Nederland zelf deed het schandaal rondom The Voice een hoop stof opwaaien. Nederland werd wakker geschud. Toch? Niet helemaal. Er is te weinig aandacht voor seksueel misbruik onder jongens en mannen, zegt Iva Bicanic van het Centrum Seksueel Geweld (CSG).
Een verkeersongeval op een gladde winterdag in 2012 lijkt met een sisser af te lopen: alleen autoschade, geen gewonden. Aan de buitenkant was er dan ook weinig te zien aan Bilal*, maar van binnen gebeurde er van alles met hem. “Het leek wel alsof ik de grip op mijzelf aan het verliezen was.”
17 juni 2022
“Als ik de baas van Nederland was, zou ik willen dat scholen meer aandacht besteden aan pesten.” Sophie (21), werd vanaf groep 4 jarenlang gepest. Ondanks veel maatschappelijke aandacht voor het probleem, worden nog steeds veel kinderen gepest. De Kinderombudsman onderzocht pestgedrag onder kinderen – en vroeg kinderen wat volgens hen de oplossing is.
3 juni 2022
Eigenhandig het bloed van je vermoorde dochter van de muren van je huis schrobben. Het klinkt als een scène uit een horrorfilm. Maar voor nabestaanden van moord kan dat zomaar realiteit zijn. Vanuit de overheid is namelijk weinig tot niks geregeld op dit gebied.
2 juni 2022
Vanaf 6 juli zijn alle nieuwe auto’s in de EU verplicht uitgerust met assistentiesystemen. Deze zogenaamde Automatic Driver Assistance Systems (ADAS) moeten bijdragen aan een veiliger verkeer. Met andere woorden: veiligere auto’s en minder verkeersslachtoffers. Onderzoek wijst namelijk uit dat één van de ruim 30 verplichte veiligheidssystemen het aantal verkeersdoden al met 20 procent kan verminderen. Maar er zijn ook tegengeluiden te horen. Een antwoord op de meest gestelde vragen.
16 mei 2022
Twijfel je als nabestaande of het rouwen wel goed gaat? Of vraag je je af of je hulp nodig hebt tijdens jouw rouwperiode? De nieuwe rouwmeter TGI-SR+ helpt je beoordelen of je gebaat bent bij specialistische hulp.
13 mei 2022
Over slachtoffers heeft ze het liever niet, eerder over jongeren die het ook is overkomen: ongewenste sexting, sextortion, exposen. In de aanloop naar de lancering van ons online platform www.wtfff.nl voor en door jongeren, spraken wij Arda Gerkens (directeur bestuurden van het EOKM) over het belang van het veranderen van het heersende beeld van online seksueel misbruik.
3 mei 2022
Fleur poseert moeiteloos voor onze fotograaf. Ze is helemaal in haar element wanneer ze het huis even voor zichzelf heeft. Alle ruimte om wat gitaar te spelen, te genieten van een kop koffie in de zon of nieuwe recepten uit te proberen. Altijd met haar steun en toeverlaat in de buurt: poes Luna. Vandaag doet Fleur even rustig aan, morgen is weer een drukke dag. Dan heeft ze therapie en een training met haar voetbalteam. “Het zijn juist de kleine dingen waar ik nu zo van geniet. Alleen of met vriendinnen.”
20 april 2022
Ons platform voor en door jongeren over (online) seksueel misbruik ‘WTFFF!?’ is genomineerd voor een aantal mooie prijzen! Op WTFFF!? worden de verhalen van vijf jonge slachtoffers van (online) seksueel misbruik uitgebeeld aan de hand van een geanimeerd artwork en verteld door de jongeren zelf.
19 april 2022
Deze week is de Week tegen Pesten. We weten steeds beter wat de gevolgen op de lange termijn zijn voor slachtoffers van pesten. Wordt het pesten daarmee minder? Helaas niet. De cijfers liegen er niet om. Dat roept de vraag op: doen we wel genoeg? Maar ook: hebben we alle vormen van pesten wel goed op het netvlies?
12 april 2022
Langdurige rouwstoornis is vanaf nu officieel erkend als psychische aandoening. Voor nabestaanden die het, ook na langere tijd, niet lukt om het leven weer op te pakken, kan dit een opluchting zijn. ‘Zie je wel, er is dus toch iets aan de hand.’ Ook voor onderzoekers en therapeuten is de erkenning goed nieuws, aldus Lonneke Lenferink, postdoctoraal onderzoeker op het gebied van complexe rouw.
6 april 2022
De zorgen om de vluchtelingen die Nederland bereiken, zijn groot. Sommigen hebben schokkende gebeurtenissen meegemaakt, en anderen verkeren in een rouwproces omdat zij een dierbare hebben verloren of omdat hun vertrouwde leven verloren is gegaan. Hoe bieden we hen de juiste hulp?
Sociale steun is voor slachtoffers van onschatbare waarde en speelt, naast professionele hulp, een belangrijke rol bij de opvang van slachtoffers en nabestaanden. En daar kun je als werkgever een belangrijke rol in spelen.
16 maart 2022
Met zijn principes voor een rechtvaardige straat roept Marco te Brömmelstroet op tot een andere manier van denken.
10 maart 2022
In maart 2020 voorspelde het Ministerie van Justitie en Veiligheid in een verkennende publicatie dat de hoeveelheid cybercrime zou toenemen als gevolg van COVID-19, ten opzichte van klassieke criminaliteitsvormen. Recent onderzoek van het CBS omtrent verkeer en veiligheid lijkt deze voorspellingen te bevestigen.
8 maart 2022
Met de hervatting van het strafproces deze week, worden MH17-nabestaanden opnieuw geconfronteerd met hun verlies en het feit dat er nog geen recht is gedaan. De oorlog in Oekraïne, die het dagelijkse nieuws domineert, doet daar nog een flinke schep bovenop. In gesprek met NOS-nieuws duidt klinisch psycholoog Jos de Keijser wat dit voor een effect kan hebben op het rouwproces van nabestaanden.
Fotografe Robin Griffin is slachtoffer van online shaming. Nu zet ze zich met haar fotografie in om slachtoffers een podium te geven.
3 maart 2022
Het concept voor www.wtfff.nl ontstond vanuit Hack the Planet. Met deze non-profit start-up hebben we – samen met creatief bureau Morrow – het project tot leven gebracht. We interviewden Tim van Deursen en Thijs Suijten van Hack the Planet om te vragen wat dit project voor hen betekent.
24 februari 2022
Tilburg University heeft prof. dr. Peter G. van der Velden benoemd tot bijzonder hoogleraar Victims and Mental Health. Vanuit deze leerstoel wordt met innovatief onderzoek gewerkt aan het vergroten van kennis en het verbeteren van hulpverlening aan slachtoffers van geweld, ongevallen, misdrijven of rampen.
22 februari 2022
Vandaag is het de Europese dag van Slachtoffers én de dag van het slotstuk van ons project Privacy en Persvrijheid. Privacy van slachtoffers en de media lijken vaak geen goede combinatie. Hoe kunnen we nabestaanden en slachtoffers beschermen, maar ook faciliteren in hun omgang met de media? Vandaag vindt de afsluitende online seminar plaats over dit belangrijke onderwerp.
21 februari 2022
Een maximum snelheid van 30 km per uur in de stad. Een verplichte fietshelm. Een keurmerk voor fietsverlichting. Het zijn allemaal maatregelen die het verkeer mogelijk veiliger maken. We vroegen het Nederlands publiek wat de belangrijkste thema’s zijn. En dat leverde verrassende resultaten op.
14 februari 2022
Mariëtte Hamer wordt regeringscommissaris seksueel grensoverschrijdend gedrag en seksueel geweld. Goed nieuws, want een cultuurverandering is hard nodig. Niet alleen aan de top, maar bij iedereen.
11 februari 2022
Noah is een van de hoofdpersonen op www.wtfff.nl en deelt zijn verhaal om lotgenoten te helpen inzien dat online seksueel misbruik nooit hun schuld is. Je leest hier het volledige verhaal van Noah.
9 februari 2022
Sexting hoort bij de normale seksuele ontwikkeling van jongeren. Dat hier nog een groot taboe op rust wordt duidelijk uit de reacties van naasten wanneer pikant beeldmateriaal, zonder toestemming, verspreid wordt. Het overkwam Jantine Jongebloed op 16-jarige leeftijd. Hoe heeft zij dit beleefd en wat hoopt zij jongeren nu, zeventien jaar later, mee te geven?
7 februari 2022
Met het versturen van een seksueel getinte foto of video is niets mis. Wordt het beeldmateriaal echter ongewenst doorgestuurd? Dan spreken we van sexting-misbruik, een vorm van online seksueel misbruik. Volgens onderzoeker Marijke Naezer richten wij ons als maatschappij nog te veel op het slachtoffer in plaats van op de pleger. Een opmerking als: ‘Had je die foto ook maar niet moeten sturen,’ is snel gemaakt. Wat zijn de gevolgen hiervan? En hoe zouden we dit onderwerp dan beter wél kunnen benaderen?
6 februari 2022
Manon is een van de hoofdpersonen op www.wtfff.nl en deelt haar verhaal om lotgenoten te helpen inzien dat online seksueel misbruik nooit hun schuld is. Je leest hier Manon haar volledige verhaal.
Yara is een van de hoofdpersonen op www.wtfff.nl en deelt haar verhaal om lotgenoten te helpen inzien dat online seksueel misbruik nooit hun schuld is. Je leest hier Yara haar volledige verhaal.
Myriam is een van de hoofdpersonen op www.wtfff.nl en deelt haar verhaal om lotgenoten te helpen inzien dat online seksueel misbruik nooit hun schuld is. Je leest hier Myriam haar volledige verhaal.
Roos is een van de hoofdpersonen op www.wtfff.nl en deelt haar verhaal om lotgenoten te helpen inzien dat online seksueel misbruik nooit hun schuld is. Je leest hier Roos haar volledige verhaal.
25 januari 2022
Mensen die tijdens de pandemie slachtoffer werden van fysiek geweld, ongevallen of serieuze bedreigingen, hebben vaker langst van angst, depressie of ernstige PTSS-klachten dan slachtoffers van vóór de pandemie. Dit blijkt uit nieuw onderzoek van Centerdata, Fonds Slachtofferhulp, International Psychoanalytic University Berlin, en Tilburg University.
21 januari 2022
Gaat dit het moment zijn dat er in Nederland een accentverschuiving plaatsvindt? Het moment waarop we de verantwoordelijkheid niet meer bij de slachtoffers leggen en zeggen: ‘Spreek je uit!’, maar zeggen: ‘Respecteer de grenzen en lichamelijke integriteit van mensen waarover je een vorm van verantwoordelijkheid hebt!’. Het moment waarop we geen vragen meer stellen over de schaamte ‘van vrouwen’, maar de schaamte van slachtoffers begrijpen en vragen stellen over het schaamteloze machtsmisbruik door plegers?
20 januari 2022
Meer openheid na seksueel wangedrag en een einde aan de schaamtecultuur. Dat hoopte actrice Alyssa Milano te bereiken met haar eerste #metoo tweet in 2017. Het programma BOOS van BNNVARA doet hier een Nederlands schepje bovenop. Heel Nederland volgt met ingehouden adem wat er mogelijk is gebeurd achter de schermen van The Voice of Holland.
10 januari 2022
In de uitzending van het journalistieke platform Pointer (KRO/NCRV) kwam naar voren dat één op de vier basisscholen te maken heeft met het ongewenst verspreiden van digitale naaktfoto’s van leerlingen. In het middelbaar onderwijs komt online shaming nog vaker voor: bij negen van de tien middelbare scholen.
Recht doen aan toegebracht leed en slachtoffers helpen om hun kracht te hervinden. Voor die opdracht staat het Fonds Slachtofferhulp ook in 2022.
27 december 2021
Fier is hét landelijk expertise- en behandelcentrum op het terrein van geweld in afhankelijkheidsrelaties. Bij de locaties van de Veilige Veste kunnen slachtoffers terecht voor een veilige opvang en begeleiding. Is er genoeg aandacht voor deze vaak jonge slachtoffers? Dit en meer vragen we aan Linda Terpstra, voorzitter van de Raad van Bestuur van onze partner Fier.
21 december 2021
Een keertje puzzelen om de eindjes aan elkaar te knopen is niet erg. Maar Niedeke komt bijna nooit meer rond. Sinds de overval is ze niet meer de oude. Werken lukt niet en haar herstel is nog lang niet in zicht. Ze hoopt dat specialistische behandelingen haar kunnen helpen. Maar die zijn duur.
17 december 2021
Bijna kerst. Hoe fijn zou het zijn als Jennifer een kerstboom kon kopen en haar huis kon versieren? Misschien zelfs een cadeautje kon kopen voor haar dochtertjes? Dan zouden ze weer even zorgeloos plezier hebben, zoals vroeger, toen haar vriend nog leefde.
15 december 2021
Het heeft even geduurd voordat Tijmen zich thuis voelde. Toch is het hier veel fijner dan in zijn oude huis. Daar hadden papa en mama veel ruzie. Nu woont hij alleen met mama. Het is veel rustiger en hij wordt in de nacht niet meer wakker van het geschreeuw. Bedplassen doet hij ook niet meer. Alleen mist hij zijn speelgoed. Ze hebben het meeste achtergelaten.
10 december 2021
Bijna kerstvakantie! Kaarsjes aan, lekkers op tafel, een mooi boek of een spelletje. Het zijn vaak de simpele dingen die een sfeer van geborgenheid en veiligheid oproepen. En dat is alles wat Tamara wenst deze kerst. Na een lange en moeilijke periode als gevolg van huiselijk geweld wonen Tamara en haar dochters nu veilig in een nieuwe omgeving.
9 december 2021
Els verloor haar man door een roofoverval: “Emoties bewaar ik voor wanneer ik alleen ben” “Of hij trots op me zou zijn? Ik denk het wel ja, maar eigenlijk maakt het niet uit. Ik doe wat ik doe.” Het typeert de nuchtere reactie van Els Lokker op de twee minuten die haar leven veranderden en de jaren daarna waarin ze moest zien te leven met het verlies van haar man Ruud Stratmann. “Mijn emoties bewaar ik voor wanneer ik alleen ben. Ik moet toch door. Maar ik mis Ruud nog elke dag.”
Voor zijn programma’s loopt hij mee met de politie in de moeilijkste wijken van de randstad, overnacht hij in de beruchtste gevangenissen en verblijft hij in een jeugdkliniek voor jongeren met verslavingen en gedragsproblemen. Kortom, presentator en programmamaker Ewout Genemans (36) zoekt vaak het randje op en laat zo de kijkers kennismaken met de kwetsbare kanten van de samenleving.
7 december 2021
Het gaat je niet lukken. De huur van deze maand krijg je écht niet rond. En die van vorige maand had je ook nog niet betaald. Puf om te zoeken naar een oplossing heb je ook niet, want na het ongeluk werkt je lijf nog niet mee. Het overkwam Zara (36). Het ene moment een druk werkende moeder van 2, vol met plannen voor de toekomst. Het volgende moment een vrouw die de eindjes niet meer aan elkaar kan knopen.
6 december 2021
Ik hoor het je denken: ‘Noodhulp in Nederland?! Is dat nou echt nodig?’ Ja dat is het zeker! Iedere dag weer bereiken ons tal van schrijnende verhalen.
Demissionair minister Grapperhaus verwacht dat de nieuwe wet seksuele misdrijven in de toekomst vaker gaat leiden tot strafzaken. De wet is al geruime tijd in de maak en wordt nu voor advies naar de Raad van State gestuurd.
1 december 2021
Eén op de drie (32%) kinderen maakt ooit een vorm van misbruik mee. Wordt hun stem voldoende gehoord? “Zeker niet”, vindt Miranda Freriks, oprichter van Stichting Misbuikt! De stichting start een campagne om overheid, politiek, politie en justitie meer gevoel van ernst en urgentie te geven over de gevolgen van misbruik.
23 november 2021
De weg naar de juiste hulpverlening blijkt voor slachtoffers moeilijker dan voor niet-slachtoffers. Dit blijkt uit een nieuwe meting van het VICTIMS-onderzoek. Terwijl ze duidelijk vaker psychische, lichamelijke, financiële en juridische problemen hebben dan niet-slachtoffers.
22 november 2021
Op het indringende R&B-nummer Don’t van Bryson Tiller playbacken duizenden jongeren op TikTok en delen zo hun ervaringen met seksueel overschrijdend gedrag. Een hype uit Amerika die weer overwaait? Of een groeiende, stevige statement door jongeren tegen seksueel misbruik.
27 oktober 2021
Veilig verkeer is van levensbelang. Maar hoe pakken we dat aan? Moeten verkeershufters steviger worden aangepakt? Zou een fietshelm verplicht moeten zijn voor e-bikers? En één glaasje alcohol in het verkeer: ok of no go? Wat vind jij?
We zetten ons voor verkeersslachtoffers, maar we werken ook hard om het verkeer veiliger te maken. Graag horen we van jou wat jij belangrijk vindt.
26 oktober 2021
Wij zijn er trots op dat we kunnen rekenen op een enorm betrokken Raad van Toezicht (RvT). In deze serie stellen we vier vragen aan onze RvT-leden waarmee we een inkijkje krijgen waarom en hoe zij zich hard willen maken voor slachtoffers. Dit keer ondervragen we Rianne Letschert, rector magnificus aan de Universiteit van Maastricht en sinds 2019 lid van de RvT van Fonds Slachtofferhulp.
20 oktober 2021
Als we horen over mensenhandel en seksuele uitbuiting van kinderen, dan denken we al snel: ‘Wat een narigheid, dat gebeurt mijn kind niet!’. Maar klopt dit eigenlijk wel? En hoe zorgen we ervoor dat dit onze kinderen nooit gebeurt?
13 oktober 2021
Beveiligingsbedrijf Verisure is een samenwerking aangegaan met het Fonds Slachtofferhulp. Slachtoffers van misdrijven leven vaak in angst. Met beveiligingstechniek willen het Fonds en Verisure slachtoffers weer een gevoel van veiligheid teruggeven.
1 oktober 2021
Strafzaken die te lang duren leiden ertoe dat daders tientallen jaren minder lang de gevangenis in gaan. Slachtoffers en nabestaanden moeten soms jarenlang wachten totdat een dader veroordeeld is. Dat blijkt uit onderzoek van de NPO Radio 1-podcast Het Onderzoeksbureau, na een analyse van honderden strafzaken. Waar is het slachtoffer in dit verhaal?
23 september 2021
Waarom begrijpen we in het geval van een overval, dat je als slachtoffer niet vecht en schreeuwt, maar meewerkt? En denken we bij seksueel geweld: ‘waarom heb je niet teruggevochten?’.
7 september 2021
Ismet Bingöl is gemeenteraadslid voor het CDA in Den Haag én oprichter van de bewonersorganisatie ‘De Paraplu’ in de Haagse Schilderswijk. Niet de gemakkelijkste buurt, maar wel een buurt waar sociale steun in het dagelijkse doen en laten lijkt ingebakken en waar het, inmiddels landelijk uitgerolde, project van de buurtvaders is ontstaan. Succesvolle sociale steun: een logisch gevolg van de smeltkroes aan culturen? Of vergt het stevige inspanningen vanuit de wijk en politiek?
2 september 2021
Wat als je leraar de moeite had genomen om te vragen hoe het met je ging? Als je buurvrouw je naar binnen had gevraagd wanneer het weer mis ging met je vader? Wat als je niet zo alleen had gestaan in die nachtmerrie van je jeugd? Presentatrice, programmamaker en zakenvrouw Olcay Gulsen kijkt liever niet op die manier terug naar haar jeugd, waar huiselijk geweld een grote stempel op drukte.
27 augustus 2021
Actrice Cheyenne Löhnen (24) maakt in samenwerking met regisseur Jan Pool de korte dramafilm Afloat. Een film met een missie: meer aandacht voor seksueel misbruik, waar wereldwijd 30% van de vrouwen slachtoffer van zijn. Wij spraken Cheyenne over haar eigen ervaring met seksueel geweld en wat zij met de film hoopt te bereiken.
26 augustus 2021
Wanneer iemand die dichtbij je staat een traumatische gebeurtenis meemaakt, is het niet altijd makkelijk om die persoon te steunen. Mogelijk zit je vol met vragen als: ‘’Zal ik er wel weer over beginnen?’’, ‘’Wat moet ik zeggen?’’. Vragen die je ervan weerhouden om een ander te steunen, terwijl uit onderzoek blijkt dat steun uit de omgeving ontzettend belangrijk is voor het herstel. Wij zetten een aantal tips voor het geven van sociale steun voor je op een rij.
15 juli 2021
De impact en verslagenheid is groot. Misdaadjournalist Peter R. de Vries overleed negen dagen nadat hij zelf het slachtoffer werd van een moordaanslag. Een klap voor allen die hem dierbaar waren en voor heel veel slachtoffers en nabestaanden die hij al die jaren intensief heeft bijgestaan. En tot slot voor onze rechtstaat. Het is bizar dat dit heeft kunnen gebeuren.
Wij spraken Peter R. de Vries in 2018 over zijn drive om voor slachtoffers en nabestaanden het onderste uit de kan te halen. Hij wist voor grote doorbraken te zorgen in zaken die op de plank bleven liggen en gaf nabestaanden een stem. Die missie deelde hij met het Fonds. Onze wegen hebben zich in de afgelopen jaren daarom heel vaak gekruist.
9 juli 2021
Het aantal verkeersslachtoffers in Nederland moet in 2030 zijn gehalveerd. Met de aangenomen motie komt het doel van nul verkeersslachtoffers in 2050 een stap dichterbij. Maar is verkeersveiligheid alleen een taak van de politiek? Of kunnen we zelf ook van verkeersveiligheid een prioriteit maken?
5 juli 2021
Het schiet je misschien door het hoofd als je voor een behandeling naar het ziekenhuis moet. “Er zal toch niets mis gaan?” Gelukkig verlopen medische behandelingen doorgaans goed, maar als het mis gaat, zijn de gevolgen voor de gedupeerde en naasten groot. De impact dreunt door op lichamelijk, emotioneel, financieel en juridisch vlak. Onafhankelijke professionele ondersteuning helpt.
1 juli 2021
Medische fouten hebben een grote impact op het leven van patiënten en nabestaanden. Hoe kan een ziekenhuis hier op een goede manier op mee omgaan? We spreken John Taks, voorzitter Raad van Bestuur Diakonessenhuis Utrecht Zeist Doorn. Het Diaknossenhuis is één van de deelnemende ziekenhuizen in onze pilot casemanagement medische incidenten.
24 juni 2021
SlachtofferWijzer stelde senior onderzoeker Marianne Cense van Rutgers 6 vragen over haar onderzoek naar het verband tussen genderidentiteit en seksueel misbruik.
21 juni 2021
Deze noodsituatie als gevolg van de coronacrisis is ontstaan buiten ieders schuld, maar levert wel schade op voor patiënten en hun naasten. Dat blijkt nu wederom uit de cijfers. Het belang van erkenning, openheid en goede communicatie is groot. Net zoals bij een calamiteit.
17 juni 2021
Voordat we een nieuw hulpaanbod gaan ontwikkelen, doen we altijd uitgebreid onderzoek. Wat is nodig? Voor wie? Wat helpt? Voor het programma medische incidenten startten we in 2018 met de pilot casemanagement medische incidenten. Voorafgaand en tijdens de pilot doen we uitgebreid onderzoek. Adjunct directeur Carlo Contino vertelt over dit traject.
11 juni 2021
Mensen die vaker slachtoffer worden, hebben een groter gebrek aan professionele hulp. Dat is één van de uitkomsten van de tussentijdse rapportage van het meerjarenonderzoek Victims in Modern Society (VICTIMS).
9 juni 2021
Per jaar worden ruim 20.000 kinderen slachtoffer van seksueel geweld. Uit de recente Dadermonitor seksueel geweld tegen kinderen 2015-201 blijkt dat de aanpak hiertegen alles behalve effectief is. Herman Bolhaar, Nationaal Rapporteur Mensenhandel en Seksueel Geweld tegen Kinderen, vindt de cijfers verontrustend. Zo zijn zowel slachtoffers als daders steeds vaker minderjarig en duurt de afhandeling van strafzaken veel te lang.
8 juni 2021
Je webcam haalt mensen in huis. De juf van de kinderen, verre familie maar ook criminelen. Geef cybercriminelen geen kans. Bestel je webcamcover voor €2,50 en bepaal zelf wie er meekijkt.
3 juni 2021
Als adviespartners en vanuit haar ervaring met seksueel geweld is Legien betrokken bij de modernisering van de Wet Seksuele Misdrijven.
28 april 2021
Vandaag, op 28 april 2021, doen Fier (CKM) en Koraal een oproep aan de fractievoorzitter van de Tweede Kamer en het nieuwe kabinet om geweld en uitbuiting van kinderen en jongeren te stoppen. Meer dan 66 professionele organisaties, waaronder Fonds Slachtofferhulp, en nog eens 200 professionals op persoonlijke titel, steunen de oproep.
15 april 2021
Het aantal jongeren dat slachtoffer wordt van online seksueel misbruik neemt toe. Tegelijkertijd eindigt online misbruik steeds vaker in offline misbruik en is de drempel naar de hulpverlening voor veel jongeren hoog. Tijd om de krachten te bundelen!
14 april 2021
Pas na twaalf jaar huwelijk kon Legien haar partner Stijn vertellen over het misbruik dat zij als jong meisje meemaakte. Na jaren gevangen te hebben gezeten in gevoelens van schaamte en schuld kwam haar helingsproces in een stroomversnelling. Stijn en Legien gingen dit proces samen aan en helpen hier nu ook andere koppels mee.
13 april 2021
Liever de focus op uitvoering in plaats van uitbreiding. Slachtoffers en nabestaanden moeten tenslotte kunnen rekenen op een goede naleving van hun rechten in de praktijk.
11 maart 2021
Met nog minder dan 1 week op de teller komt de campagne voor de Tweede Kamerverkiezingen inmiddels aardig op stoom. Anders dan anders.
19 februari 2021
“We hadden nog niet eens gehuild. Dan denk je: ‘doe ik het wel goed, dat rouwen?’ Mirjam Ploeg verloor haar ouders en broertje bij de MH17-ramp. Rouwen is moeilijk. Nog moeilijker wordt het wanneer je te maken hebt met een onverwacht verlies. Door een verkeersongeval, door geweld, door een ramp. Problemen om te rouwen liggen dan snel op de loer. Om dit te herkennen, de juiste behandeling te vinden en voor algemene hulp bij rouw, hebben we de website www.rouwbehandeling.nl in het leven geroepen.
2 februari 2021
Dominique Meijer (34) is oprichter van de Stichting voor Ons. Vanaf haar eerste tot haar zestiende jaar werd zij seksueel misbruikt in een pleeggezin. Met haar stichting helpt zij lotgenoten en doorbreekt zij het taboe rondom seksueel geweld.
21 januari 2021
ViNe is een nieuw samenwerkingsproject waarmee kennisuitwisseling rondom slachtofferschap wordt gestimuleerd. Lees meer over het project kennisnetwerk Victimologie in Nederland.
12 januari 2021
Je dierbare verliezen door een verkeersongeval is plotseling en heftig. Veel mensen blijven lang rouwklachten houden. Welke hulp hebben ze nodig? Is die hulp beschikbaar? En biedt online therapie een uitkomst? Wetenschappelijk onderzoek geeft nieuwe inzichten.
11 januari 2021
Meer mensen zijn eenzaam na de eerste corona-uitbraak. Tegelijkertijd hebben minder mensen last van depressieve- of angstklachten. Hoe dat zit, lees je in dit artikel.
22 december 2020
2020 gaat wereldwijd de boeken in als een bizar en bewogen jaar. Beheerst door de coronacrisis die grote gevolgen had voor iedereen. In deze column blikt Ineke Sybesma terug op 2020.
Het Landelijk Advocaten Netwerk Gewelds- en Zeden Slachtoffers (LANGZS) heeft een nieuw Zwartboek gepubliceerd. In deze jubileumuitgave wordt stilgestaan bij 25 jaar slachtofferrechten en deelt LANGZS voorbeelden uit de dagelijkse praktijk waarbij slachtofferrechten helaas niet goed werden nageleefd. Hierbij gaat het niet alleen om incidenten, maar ook om structurele problemen.
19 november 2020
De problemen van gedupeerden van de uitgestelde zorg in de eerste golf nemen toe. Lees hier de uitkomsten van ons onderzoek.
11 november 2020
Lees meer over ‘Getekend – Sporen van kindermishandeling’. Een samenwerking tussen Hameeda Lakho, kunstschilder Herman van Hoogdalem en programmamaker Gijs Wanders.
5 november 2020
Het project ‘Getekend – Sporen van kindermishandeling’, van Hameeda Lakho, Herman van Hoogdalem en Gijs Wanders, toont op indrukwekkende wijze wat de gevolgen zijn van kindermishandeling op een volwassen leven.
27 oktober 2020
Wat heb je eigenlijk aan een recht als je het niet kunt uitoefenen? Met deze vraag benaderden we vorig jaar het Nederlands Studiecentrum Criminaliteit en Rechtshandhaving (NSCR) en gaven we opdracht voor een grootschalig onderzoek naar de naleving van slachtofferrechten.
23 oktober 2020
We doen steeds meer online. Onze dagelijkse boodschappen, bankzaken, allerlei aankopen. Maar hoe veilig is dit? Volgens het CBS werd in 2019 13 procent van de Nederlanders slachtoffer van cybercrime. Bovendien blijkt de coronacrisis een voedingsbodem voor cybercriminelen. We hebben een aantal tips en weetjes voor je op een rij gezet om cybercrime te weren.
15 oktober 2020
Natascha van der Wissel werd van haar zesde tot haar vijftiende seksueel misbruikt. 26 jaar lang heeft ze over het misbruik gezwegen, totdat ze niet langer kon. Drie jaar geleden deelde ze haar misbruikervaring online. In dit artikel lees je waarom ze hiervoor koos, en wat ze tegen slachtoffers zou willen zeggen die hun verhaal online willen onthullen.
Waarom delen slachtoffers van seksueel geweld hun ervaring online? Wat zijn de reacties hierop? En wat zijn de gevolgen hiervan? Lees meer over het project Viral justice & e-shaming.
13 oktober 2020
Slachtofferrechten worden op papier steeds beter geregeld. Vandaag stemde de Tweede Kamer over een wetsvoorstel om slachtofferrechten verder uit te breiden. Een goede zaak, maar of het ook altijd in de praktijk goed uitpakt, is nog maar de vraag.In dit blog deelt directeur Ineke Sybesma haar zorg.
25 september 2020
De dagen worden korter. We fietsen steeds vaker in het donker naar huis, werk of school. Tijd om je fietsverlichting weer te gebruiken. Wist je dat je ook andere fietsers op een leuke en makkelijke manier kunt stimuleren om hun verlichting te gebruiken? Onze partner ANWB bedacht een mooie actie.
21 september 2020
Het Openbaar Ministerie heeft voor het eerst de nieuwe wetgeving toegepast waarmee roekeloze rijders beter kunnen worden aangepakt. Fonds Slachtofferhulp werkte de afgelopen 3 jaar aan de totstandkoming van deze wet, die zowel de bewijslast als de strafmaat van roekeloosheid in het verkeer aanpakt.
19 september 2020
Op 19 september vieren we het 25-jarig bestaan van lotgenotencontact. Tegelijkertijd is vandaag de dag dat we geweldslachtoffers herdenken. Het belang en de kracht van lotgenotencontact blijkt uit de vele verhalen die ons bereiken. Van nabestaanden van geweldslachtoffers, maar ook vele anderen. Wat maakt lotgenotencontact zo belangrijk?
16 september 2020
Stel, iemand rijdt met 150 km/uur over de snelweg en veroorzaakt een ongeluk. Is dat volgens jou roekeloos? Waarschijnlijk wel. Maar vindt een rechter dat ook? Die vraag is minder eenvoudig. Wij leggen graag uit hoe dat precies zit.
Ben jij een dierbare verloren door een verkeersongeval en ervaar je hierdoor hevige rouwklachten? In dit artikel lees je meer over de eerste online therapie, speciaal ontwikkeld voor nabestaanden van verkeersslachtoffers.
10 september 2020
Een nieuwe meting van onze meerjarenstudie Victims in Modern Society (VICTIMS) ten tijde van de lockdown laat de impact op de geestelijke gezondheid zien.
De afgelopen vier jaar is het aantal verkeersongevallen met 27 procent gestegen. Wat wil de VVD doen om dit te stoppen? Deze en meer vragen stelden wij aan Remco Dijkstra. Lid van de VVD-fractie in de Tweede Kamer.
23 augustus 2020
Anna Sas-van der Heide is 55 jaar. Getrouwd en moeder van een dochter. Anna is al 28 jaar donateur van Fonds Slachtofferhulp. Toen ze 23 jaar was, werd Anna slachtoffer van een verkeersongeval. Anna heeft er hard voor moeten vechten, maar staat positief in het leven. Hoe gaat het nu met haar?
20 augustus 2020
Wat nu als je lichaam na een verkeersongeval niet meer hetzelfde is? Alles wat altijd vanzelfsprekend was, gaat nu moeizaam. Of zelfs helemaal niet meer. Het overkwam Remco de Geus. In een persoonlijk verhaal deelt hij met ons hoe hij hier mee omgaat.
21 juli 2020
Sinds deze week delen volgers van het Instagram account abusers_nl anoniem hun persoonlijke ervaringen van seksueel misbruik. Het account telt inmiddels bijna 12.000 volgers en 137 berichten. Slachtoffers delen naam, leeftijd en soms zelfs de woonplaats of foto van degene die hen misbruikt zou hebben.
20 juli 2020
Het boekje Nee is oké is speciaal geschreven voor kinderen tussen de vier en acht jaar, omdat het belangrijk is om seksueel misbruik al op jonge leeftijd bespreekbaar te maken. Het voorleesboekje geeft kinderen op een luchtige en speelse manier een belangrijke boodschap mee en biedt ouders en opvoeders aanknopingspunten om hierover door te praten. Bestel het boekje voor €7,50.
13 juli 2020
Veel slachtoffers van medische incidenten kampen met PTSS en andere problemen. Dit blijkt uit een nieuwe meting van onze meerjarenstudie Victims in Modern Society. Dit onderzoek legt pijnlijk bloot hoe groot de impact voor slachtoffers en nabestaanden is.
26 juni 2020
Online seksueel geweld is een groeiend probleem. De precieze omvang laat zich echter moeilijk in cijfers uitdrukken. Want wat wordt er precies verstaan onder online seksueel geweld? Welke gedragingen horen daar bij? Daar is nog geen eenduidig antwoord op te geven.
23 juni 2020
De Inspectie Justitie en Veiligheid heeft onderzocht hoe zedenrechercheurs omgaan met slachtoffers van seksueel geweld en hoe slachtoffers dit zelf ervaren. Lees hier de uitkomst.
18 juni 2020
Politie en het Openbaar Ministerie (OM) hebben een niet te onderschatten rol in het rouwproces van nabestaanden van geweldsslachtoffers. Maar de zorg moet wel beter. Dat concludeerde de Nationale ombudsman Reinier van Zutphen in een onderzoek naar de bejegening van nabestaanden door Politie en het OM.
12 juni 2020
Het coronavirus heeft de rechtspraak verder vertraagd. Naar schatting zijn nu 40.000 strafzaken uitgesteld. Wat betekent dit voor slachtoffers die nu vaak langer in onzekerheid zitten? En hoe wordt er omgesprongen met hun rechten? Dat zochten we uit aan de hand van een enquête onder slachtoffers, nabestaanden en hun advocaten.
10 juni 2020
Uit cijfers blijkt dat online seksueel geweld steeds vaker voorkomt. Wat wil GroenLinks doen om dit te stoppen? Deze en meer vragen stelden wij aan Niels van den Berge. Lid van de GroenLinks-fractie in de Tweede Kamer.
4 juni 2020
Experimenteren met online seksualiteit hoort bij de gezonde seksuele ontwikkeling van jongeren. Wanneer het echter misgaat, omdat pikant beeldmateriaal in de verkeerde handen terechtkomt, is het belangrijk dat er goede hulp beschikbaar is. Op initiatief en met steun van Fonds Slachtofferhulp bestaat die hulp nu.
14 mei 2020
Fonds Slachtofferhulp publiceert vandaag de resultaten van het onderzoek naar uitgestelde reguliere zorg. Er is veel begrip voor uitgestelde behandelingen, maar ook nog steeds grote zorgen.
14 april 2020
Op 12 april 2020 overleed de virtuoze pianist Louis van Dijk. Samen met prof mr Pieter van Vollenhoven, vormde Louis jarenlang “De gevleugelde Vrienden” die in heel Nederland concerten gaven ten bate van het Fonds Slachtofferhulp.
27 januari 2020
“De beelden zijn nagenoeg onuitwisbaar. Dat maakt het zo moeilijk voor slachtoffers. Via allerlei social media kanalen kunnen de foto’s of video’s ineens weer opduiken. Slachtoffers hebben zo het gevoel volledig de controle te verliezen.”
7 november 2019
Slachtoffers die fysiek zijn mishandeld door hun eigen partner, hebben grote kans dat ze te maken krijgen met meervoudige problemen. Een grotere kans zelfs dan slachtoffers van ander geweld. Dit blijkt uit nieuwe onderzoeksresultaten uit het meerjarige VICTIMS-onderzoek, uitgevoerd door onderzoeksinstituut CentERdata en het Fonds Slachtofferhulp.
4 juli 2019
‘Alcohol en drugs in het spel bij dodelijk ongeluk op A44’. De kranten koppen er steeds vaker mee. Niet vanwege de tragische feiten, maar vooral omdat de straffen en maatregelen vaak ver onder de maat zijn. Want hoe kan het, dat iemand die onder invloed van drugs achter het stuur stapt en hierbij slachtoffers maakt, weg komt met een schamele gevangenisstraf en een rijontzegging van enkele jaren? Fonds Slachtofferhulp vraagt al langere tijd aandacht voor deze twee pijnpunten, en met succes. Met ons initiatief ‘verkeersreclassering’ hopen we in de toekomst ernstige verkeersongevallen te kunnen voorkomen.
25 april 2019
De afgelopen jaren vond een explosieve groei plaats van kinderen en jongeren die slachtoffer worden van online seksueel geweld. Deskundigheid en ervaren hulpverlening op dit gebied is er nog niet. Daar willen wij wat aan doen en daarom is Fonds Slachtofferhulp bezig met een interventie gericht op het herstel na online seksueel geweld.
25 maart 2019
17 maart 2019
Om daders van seksueel misbruik van kinderen te kunnen veroordelen, is onderzoek heel belangrijk. Omdat er lang niet altijd meer fysiek bewijs –zoals sporen op het lichaam – is, is het verhoor van het slachtoffer een belangrijk onderdeel van dat onderzoek. Ook als het slachtoffer minderjarig is. Dat je die kwetsbare groep slachtoffers op een aangepaste manier moet behandelen staat in het VN-Kinderrechtenverdrag.
20 december 2018
Op 1 januari 2019 trad het nieuwe Besluit vergoeding affectieschade in werking. Maar wat betekent dit besluit precies? En hoe verhoudt het zich tot de huidige mogelijkheid van vergoeding van shockschade als immateriële schadevergoeding?
Door middel van een reeks experimenten doen Alice Bosma (28) en Eva Mulder (27) promotieonderzoek naar de stereotypen en vooroordelen die we hebben over slachtoffers. Onze onbewuste oordelen over hoe slachtoffers zich zouden gedragen, eruit zouden zien of de karaktereigenschappen die we slachtoffers toeschrijven. Daarnaast onderzoeken Alice en Eva hoe we reageren wanneer slachtoffers zich anders gedragen dan we van hen zouden verwachten. En dat is belangrijk, omdat is gebleken dat steun door de omgeving voor slachtoffers essentieel is om te kunnen herstellen.
23 mei 2018
Wendy Hoogendijk, theatermaker en zangeres verloor haar vader bij een verkeersongeluk. Na 2,5 jaar rouw bedacht zij een theatervoorstelling over deze periode.
29 mei 2017
‘Verzekerd slachtofferrecht’ biedt mogelijk soelaas voor maatschappelijk probleem.