Voor onderwijs

Wij investeren nooit ergens in zonder eerst gedegen wetenschappelijk onderzoek uit te voeren. Kennisontwikkeling zit dan ook al meer dan 30 jaar in ons DNA. Om die reden werken wij dan ook graag samen met onderwijsinstellingen, docenten, leraren, leerlingen en studenten. Op deze pagina lees je de mogelijkheden.

Actueel en maatschappelijk onderwijs

Onze visie is dat onderwijs niet alleen actueel moet zijn, ook een sterk maatschappelijke component zou moeten hebben. En daaraan leveren wij graag een bijdrage, op wat voor manier dan ook. Leeftijd is voor ons onbelangrijk, dus of je nu studeert of nog op school zit, er zijn voor iedereen mogelijkheden. Zelfs voor de basisschool.

Kennisbank

In onze kennisbank vind je een overzicht publicaties die voortgekomen zijn uit door ons gesteunde onderzoeken.

Iemand bij jou in de klas

Zit jij op de basisschool of middelbare school en wil je graag dat iemand vanuit de praktijk iets komt vertellen? Dat is mogelijk. Wij kunnen bijvoorbeeld iets vertellen over verkeersslachtoffers of slachtoffers van (online) seksueel geweld. Maar uiteraard kunnen we nog veel meer vertellen over slachtoffers en hulpverlening in Nederland in het algemeen. Neem contact op en we bespreken graag de mogelijkheden.

Spreekbeurt of werkstuk

Maak jij een spreekbeurt of een werkstuk over verkeersslachtoffers, slachtoffers van medische incidenten of (online) seksueel geweld? Of ben je op zoek naar algemene informatie over slachtoffers in Nederland? Dan hebben wij een informatiepakket voor je dat je mag gebruiken. Helemaal gratis. Laat je gegevens achter en wij nemen contact met je op.

Feiten en cijfers

Al jaren verzamelen wij feiten en cijfers over slachtoffers, grotendeels afkomstig uit eigen onderzoek. Het gaat bijvoorbeeld om het aantal verkeersslachtoffers, of het aantal aangiftes van huiselijk geweld. Geïnteresseerden kunnen gratis toegang krijgen tot onze database.

Jan van Dijk scriptieprijs

De Jan van Dijk Award is een scriptieprijs die wordt toegekend aan de beste scriptie of dissertatie op het gebied van victimologie, de rechten van en/of hulpverlening aan slachtoffers. In 2021 hebben wij de intentie deze prijs weer uit te rijken. De prestigieuze award levert behalve eeuwige roem ook een fors geldbedrag op.

Vraag een gastcollege aan

Regelmatig verzorgen wij op universiteiten en hogescholen gastcolleges. Het kan dan bijvoorbeeld gaan om een gastcollege over verkeersslachtoffers, slachtoffers van medische incidenten of slachtoffers van (online) seksueel geweld. Maar ook een meer algemeen gastcollege over slachtofferschap is mogelijk. Neem contact op om de mogelijkheden te bespreken.

Dataset nodig?

Wij hebben een aantal vrij te gebruiken, uitgebreide datasets beschikbaar die studenten of docenten onder voorwaarden kunnen gebruiken voor bijvoorbeeld een project of scriptie. Deze unieke datasets zijn tot stand gekomen in van de onderzoeken die wij mogelijk hebben gemaakt. Neem contact op indien je meer wil weten over de mogelijkheden en voorwaarden.

Onze partners in het onderwijs

 • Tilburg University
  Rijksuniversiteit Groningen
  Rijks Universiteit Groningen
  Vrije Universiteit van Amsterdam
  Vrije Universiteit Amsterdam
  Universiteit Utrecht