Bescherm samenleving tegen verkeersmisdadigers

Na het uitzitten van hun straf kunnen roekeloze rijders in ons land heel eenvoudig weer hun ‘roze papiertje’ ophalen en zonder toezicht achter het stuur kruipen. Recidive ligt op de loer. Dat moet anders!

Ineke Sybesma
Directeur Fonds Slachtofferhulp

Bij een verschrikkelijk verkeersdrama in Oud Gastel werden in september van dit jaar twee moeders en twee kinderen van het leven beroofd en raakte een derde kind gewond. De veroorzaker? Een roekeloze rijder die in een huurauto met meer dan drie keer de toegestane snelheid alle verkeersregels aan zijn laars lapte. 15 december diende de eerste rechtszitting. En hoewel er op geen enkele manier recht kan worden gedaan aan het immense leed van de nabestaanden is de (voorlopige) aanklacht van het OM fors: doodslag op de vier inzittenden en poging tot doodslag op het vijfde slachtoffer. De officier van justitie legde uit dat de veroorzaker al eerder in beeld was vlak voor het fatale ongeval, dat hij na een eerdere veroordeling waarbij zijn rijbewijs werd afgepakt toch weer achter het stuur kroop én dat er aanwijzingen zijn dat hij bij ongevallen betrokken was in Spanje en Marokko.  

Hoe is het toch mogelijk dat wij onze samenleving niet beter kunnen beschermen tegen dit soort ernstige verkeersmisdadigers? Na het uitzitten van de straf en rijontzegging van maximaal een aantal jaar is het in ons land tenslotte heel eenvoudig om je ‘roze papiertje’ gewoon weer op te halen en achter het stuur te stappen. En je rijgedrag? Daar wordt verder niet meer op toegezien door bijvoorbeeld de Reclassering. Dit in tegenstelling tot andere misdrijven, waarbij de veroordeelde zich slechts onder strikte voorwaarden en onder begeleiding weer in de samenleving mag begeven. Recidive ligt tenslotte op de loer en de samenleving moet daar zoveel mogelijk tegen worden beschermd. Maar dat zou toch ook moeten gelden na een verkeersmisdrijf? Want ook roekeloze rijders vallen heel vaak weer in oude patronen. Dat is en blijft onaanvaardbaar.  

Deze verkeersmisdadigers, zeker als zij slachtoffers hebben gemaakt, dienen pas weer een auto te mogen besturen als deskundigen hebben bepaald dat het besturen van een auto hen werkelijk kan worden toevertrouwd. Als ze inzien dat je in het verkeer niet alleen verantwoordelijkheid draagt voor jezelf, maar ook voor anderen. Dát is waar ik me hard voor blijf maken. Zodat nieuwe verkeersslachtoffers kunnen worden voorkomen en veroorzaakt leed beter wordt erkend.  

Benieuwd hoe we naar deze verbetering streven? Ik praat je graag bij over onze plannen voor gedragsmonitoring van veelplegers in het verkeer.