Zara moest kiezen: de huur betalen of boodschappen doen

Het gaat je niet lukken. De huur van deze maand krijg je écht niet rond. En die van vorige maand had je ook nog niet betaald. Puf om te zoeken naar een oplossing heb je ook niet, want na het ongeluk werkt je lijf nog niet mee. Het overkwam Zara (36). Het ene moment een druk werkende moeder van 2, vol met plannen voor de toekomst. Het volgende moment een vrouw die de eindjes niet meer aan elkaar kan knopen.

Vóór dat ene moment op de kruising, niet eens zo ver van haar huis, had Zara het prima voor elkaar. Als alleenstaande moeder met twee dochters had ze een leuk leven opgebouwd. Veel interessante opdrachten als freelance journalist. Een leuk huurhuis, autootje voor de deur en elk jaar met de kinderen op vakantie. En in de avonduren verdiende ze met haar hobby een extraatje als bootcamp instructeur. Ze hadden het niet breed, maar wel goed.

Rekeningen wachten niet

Tot het moment dat Zara werd aangereden terwijl ze met haar fiets de kruising overstak. De klap kwam hard aan en dreunt lang na. Haar herstel verloopt moeizaam. Werken lukt nog niet en na een paar weken zijn de reserves op. Uitkerende instanties laten op zich wachten, de rekeningen niet.  Zara komt voor de moeilijke keuze te staan: betaalt ze deze maand de huur? Of de boodschappen?

Ver van je bed?

Dit lijkt misschien een ver-van-je-bed scenario, maar het is de realiteit van vele duizenden mensen die slachtoffer zijn geworden van een misdrijf, ongeval of ramp. Door wat hen overkomen is, lukt het ze bijvoorbeeld niet meer om te werken. Soms is dure, specialistische hulp nodig. Bestaande voorzieningen komen vaak laat gang, terwijl de rekeningen zich opstapelen. Daarom heeft Fonds Slachtofferhulp het Noodhulpfonds.

Wat ik wil: de huur deze maand kunnen betalen

Zara’s verhaal is niet uniek. Elk jaar komen duizenden slachtoffers in nood, door wat hen overkomen is. Ze hebben dringend onze hulp nodig. Om een keer de huur te betalen, cadeautjes voor de kinderen te regelen of om eten te kopen. Hiermee krijgen mensen zoals Zara nét dat steuntje in de rug om het leven weer op te pakken. Help slachtoffers in nood. Juist nu.