Volop in de media: de nieuwe rouwmeter voor kinderen

Kinderen die een rouwproces doormaken laten vaak weinig zien van hun emoties. Daardoor is niet altijd te herkennen of ze hulp nodig hebben bij het rouwen. Voor hen is de speciale rouwmeter voor kinderen ontwikkeld, in samenwerking met kinderen en onderzoekers van de Universiteit Twente, Universiteit Utrecht en de Rijksuniversiteit Groningen.

Gepubliceerd op

Lonneke Lenferink, postdoctoraal onderzoeker op het gebied van rouw na traumatisch verlies van de Universiteit Twente lichtte de rouwmeter voor kinderen toe in de uitzendingen van RTL Nieuws: “Rouwen doet iedereen op zijn eigen manier, maar kinderen hebben de neiging weinig te laten zien. Wanneer bijvoorbeeld een broertje of zusje overlijdt bij een verkeersongeval, dan zal een kind enorm zijn best doen om de ouders niet verder te belasten. Terwijl het verdriet echt niet minder is. Als ouder of verzorger is het dan fijn om te weten hoe het gaat en of het kind baat heeft bij professionele hulp. Tijdige hulp na een traumatisch verlies kan voorkomen dat kinderen vastlopen op school, thuis of in hun sociale contacten.”

Ook Maaike Kok deelde haar verhaal bij RTL Nieuws. Zij verloor op twaalfjarige leeftijd haar broertje bij een verkeersongeval: “Ik vind het heel belangrijk dat er op deze manier meer aandacht komt voor kinderen die een dierbare zijn kwijtgeraakt. Er is heel veel hulp gericht op ouders. Over hoe zij het verlies ervaren en hoe ze het leven weer op kunnen pakken. Maar ik moest ook weer naar school en verder met mijn leven. Maar daar werd nooit iets over gevraagd. Het voelde dan alsof ik er niet bij hoorde, dat was wel echt een naar gevoel.”

Ook bij NOS Stories deed zij haar verhaal

@nosstories De Rouwmeter is er speciaal voor jongeren die een dierbare kwijtraken. De tool geeft vervolgens tips voor hulp. #verlies #Rouwmeter #NOSstories ♬ origineel geluid – NOS Stories

Over de Rouwmeter

Wanneer kinderen een dierbare verliezen, laten ze vaak niet zien hoe het met ze gaat. Soms lijkt het zelfs of het gewone leven voor hen doorgaat. Ze gaan naar school, spelen, spreken af met vriendjes. Als ouder of verzorger kun je je dan zorgen maken. Gaat het wel goed? Komt mijn kind wel aan rouwen toe? De nieuwe rouwmeter voor kinderen helpt rouwklachten in kaart te brengen.

In samenwerking met onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen, Universiteit Utrecht en Universiteit Twente hebben we een speciale rouwmeter voor kinderen ontwikkeld. De rouwmeter kun je invullen op rouwbehandeling.nl. Deze kindervariant is een vervolg op de Rouwmeter TGI-SR+ en helpt kinderen die een dierbare zijn verloren door een traumatische gebeurtenis én hun ouders/verzorgers te beoordelen of ze baat hebben bij specialistische hulp.

Kind in rouw laat weinig zien

Een rouwproces verloopt vaak grillig. Het is niet altijd makkelijk te herkennen of er hulp nodig is. Zeker niet bij kinderen die vaak maar weinig laten zien. De rouwmeter voor kinderen kan helpen om klachten zoals herbelevingen, prikkelbaarheid, depressieve gedachtes, vervlakking van emoties en andere signalen die kunnen duiden op een verstoord rouwproces in kaart te brengen. Op basis daarvan kan worden beoordeeld of een t kind baat heeft bij specialistische hulp.

Rouwmeter meer dan 50.000 keer ingevuld

De reguliere rouwmeter, die sinds de lancering in 2022 al meer dan 50.000 is ingevuld, is een laagdrempelige gevalideerde online zelftest en onderdeel van het stepped-care programma op rouwbehandeling.nl. Door het invullen van de rouwmeter kan men stap voor stap bekijken of en welke hulp past: van praktische tips tot een specialistische behandeling. De rouwmeter voor kinderen is speciaal ontwikkeld om hun rouwklachten in kaart te brengen.