Veelgestelde vragen

Werkzaamheden

  • Wat is Fonds Slachtofferhulp?

    Fonds Slachtofferhulp zet zich al meer dan dertig jaar in voor slachtoffers van misdrijven, ongevallen en rampen. We geloven in de kracht van mensen. We helpen slachtoffers die kracht te hervinden. Dat doen we door te werken aan structurele verbeteringen die alle slachtoffers van misdrijven, ongevallen en rampen kunnen helpen hun leven weer op te pakken.

    Als onafhankelijke, maatschappelijke organisatie zijn afhankelijk van giften en donaties uit de samenleving.

    Lees hier meer over wat wij doen: Wat doet Fonds Slachtofferhulp?

  • Wat doet Fonds Slachtofferhulp

    Met jouw gift zorgen we ervoor dat slachtoffers van misdrijven, ongevallen en rampen de juiste hulp krijgen. We doen onderzoek naar de best mogelijke hulpverlening, ontwikkelen nieuw hulpaanbod en faciliteren lotgenotencontact. Ook hebben we een aantal websites ontwikkeld waar slachtoffers laagdrempelige informatie, hulp en herkenning vinden. Daarnaast bieden we noodhulp voor slachtoffers in acute (financiële) nood.

    Lees hier meer over wat wij doen: Wat doet Fonds Slachtofferhulp?

  • Is Fonds Slachtofferhulp een officieel goed doel (CBF en ANBI)?

    Fonds Slachtofferhulp heeft de CBF-erkenning voor goede doelen en is ANBI gecertificeerd. Wij worden getoetst over onze omgang met drie hoofdprincipes: besturen en toezicht houden, besteding van middelen en de omgang met belanghebbenden. Op basis van de bevindingen bij die toetsing hebben wij de CBF-erkenning voor goede doelen, en zijn we een Algemeen Nut Beogende Instelling.

  • Wat is het verschil met Slachtofferhulp Nederland?

    Slachtofferhulp Nederland is een hulpverlenende organisatie. Zij bieden basishulpverlening aan slachtoffers op praktisch, emotioneel, financieel en juridisch gebied. Slachtofferhulp Nederland is een zelfstandige organisatie, maar heeft nauwe banden met het Ministerie van Veiligheid en Justitie; zij betalen de personele- en organisatiekosten.

    Fonds Slachtofferhulp werft fondsen om de (rechts)positie van slachtoffers en nabestaanden in Nederland te verbeteren, en uit te breiden. Per jaar financieren we zo’n 400 projecten, waaronder die van Slachtofferhulp Nederland. Doel is dat het nieuwe hulpaanbod wordt ingebed in de structurele hulp die door de overheid gegeven wordt.

    Slachtofferhulp Nederland en Fonds Slachtofferhulp werken nauw samen om de positie van slachtoffers te verbeteren.

Inkomsten

  • Hoe komt Fonds Slachtofferhulp aan geld?

    Fonds Slachtofferhulp is afhankelijk van giften uit de samenleving. We ontvangen donaties van particuliere donateurs, (zakelijke) sponsoren en van de VriendenLoterij. In totaal gaat het om circa 4,5 miljoen euro per jaar.

  • Krijgt Fonds Slachtofferhulp geld van de overheid?

    Nee, Fonds Slachtofferhulp krijgt geen geld van de overheid. Wij zijn volledig afhankelijk van giften uit de samenleving.

  • Hoe kan ik Fonds Slachtofferhulp steunen?

    Als je Fonds Slachtofferhulp wilt steunen, kan dat op verschillende manieren. Je kunt zelf een donatie doen. Je kunt ook een eigen actie starten via ons Noodfonds. Je kunt sponsor of partner worden, een geoormerkt lot kopen van de Vriendenloterij, of een fonds op naam starten. Je kunt er ook voor kiezen om na te laten aan Fonds Slachtofferhulp. Kijk voor de verschillende mogelijkheden op de pagina ‘help mee’.

Uitgaven

  • Hoeveel heeft Fonds Slachtofferhulp jaarlijks te besteden?

    Fonds Slachtofferhulp zet circa 4,5 miljoen euro om per jaar. In ons jaarverslag kun je meer lezen over onze inkomsten en uitgaven.

  • Hoe weet Fonds Slachtofferhulp dat het geld goed besteed wordt?

    Alle organisaties die van Fonds Slachtofferhulp subsidie krijgen, hebben de plicht het geld zoals afgesproken te besteden. Om dit te waarborgen, zijn voorwaarden opgenomen in het subsidiereglement. Pas wanneer aan de voorwaarden is voldaan wordt een subsidie aanvraag goedgekeurd. Na die goedkeuring volgen wij het betreffende traject intensief. We monitoren de projecten en vragen inhoudelijke en financiële voortgangsrapportages en een eindverantwoording. In sommige gevallen wordt ook een accountantsverklaring gevraagd. Zo weten we zeker dat het geld van donateurs en sponsoren goed wordt besteed.

  • Hoe weet ik dat Fonds Slachtofferhulp mijn gift goed besteedt?

    Fonds Slachtofferhulp heeft het CBF-keurmerk en is ANBI-gecertificeerd. Dat betekent dat wij aan strikte eisen moeten voldoen die jaarlijks opnieuw worden getoetst door onafhankelijke controleurs en de Belastingdienst. Als particulier fonds, waaraan donateurs en sponsoren vrijwillig een bijdrage leveren, vinden wij een transparante verantwoording over de inzet van de middelen een noodzakelijke voorwaarde. Dat doen wij jaarlijks in ons jaarverslag en tussentijds via onze website en nieuwsberichten.

  • Wat is het salaris van de directeur van Fonds Slachtofferhulp?

    Het salaris van onze directeur is vastgesteld conform de daarvoor bestaande richtlijn: ‘De Adviesregeling Beloning Directeuren van Goede Doelen van de Vereniging Fondsenwervende Instellingen’. Dit ligt ver onder de zogenoemde Balkenende-norm. Fonds Slachtofferhulp is voor transparantie in baten en lasten van goede doelen. Wij verwijzen je dan ook graag naar ons jaarverslag. Hierin hebben wij een speciale paragraaf opgenomen over het functioneren en het loon van onze directeur.

  • Krijgen de leden van de Raad van Toezicht van Fonds Slachtofferhulp betaald?

    De De leden van de Raad van Toezicht krijgen niet betaald. Zij doen hun werk belangeloos. Dit betekent dat zij geen loon krijgen en ook geen vergoeding van onkosten. Fonds Slachtofferhulp voldoet aan de richtlijnen van het CBF-Keur. Daarmee ziet het CBF, en daarnaast ook de accountant, toe op uitsluiting van belangenverstrengeling of de schijn daarvan.

Donateurszaken en straatwervingsactiviteiten