FSH publiceert MH17 bundel: wat zijn de lessen voor de toekomst?

Gepubliceerd op

Het is deze week vijf jaar geleden dat het vliegtuig met vluchtnummer MH17 neerstortte in Oekraïne. Bij de vliegramp verloren honderden mensen hun partner, kind, vader, moeder, broer of zus. Vandaag publiceert Fonds Slachtofferhulp een onderzoeksbundel genaamd ‘In mijn leven is iets kapot’. De bundel biedt waardevolle lessen voor de toekomst, op het gebied van hulpverlening, informatievoorziening en mediabescherming.

Waarom is de MH17 bundel ontwikkeld?

De MH17 bundel is ontwikkeld, om te zorgen dat (mogelijke) toekomstige slachtoffers en nabestaanden van rampen kunnen rekenen op goede opvang en gespecialiseerde vervolghulp, afgestemd op de behoeften.

Waaruit bestaat de MH17 bundel?

De gebundelde kennis in dit boek is verkregen uit een tweetal studies. In het deelonderzoek ‘Lessen voor de Toekomst’ is geanalyseerd hoe nabestaanden zijn opgevangen en geholpen, hoe zij alle hulp en aandacht na de MH17-ramp hebben ervaren en hoe het met hun mentale gezondheid en functioneren ging. Dit onderzoek werd geleid door prof. dr. Peter van der Velden.

De studie is gelijktijdig uitgevoerd met het deelonderzoek ‘Rouw na MH17’ van prof. dr. Jos de Keijser. In dit onderzoek is ook direct hulp verleend aan de hand van een nieuwe en bewezen effectieve rouw- en traumatherapie.

De MH17 bundel brengt de resultaten van de beiden onderzoeken op een toegankelijke en begrijpelijke manier samen. De bevindingen worden ondersteund door citaten van nabestaanden, hulpverleners en andere directbetrokkenen.

Welke lessen zijn er geleerd?

De twee studies vormen een leidraad voor de verbetering van de hulpverlening en ondersteuning van slachtoffers en nabestaanden van rampen.

Zo bleek de aanhoudende media-aandacht een bron van stress die veel nabestaanden gemeen hadden. De beelden van de rampplek die in de media steeds weer werden vertoond, stonden de rouwverwerking in de weg.

De rol van de media en het effect hiervan op de verwerking van nabestaanden, is slechts één van de lessen geleerd uit het onderzoek ‘Lessen voor de Toekomst’. Bent u benieuwd naar de overige bevindingen uit de onderzoeken van prof. dr. Peter van der Velden en prof. dr. Jos de Keijser?