Rouw

Rouw. We krijgen er allemaal vroeg of laat mee te maken. Sommige nabestaanden lopen vast in hun rouwproces en hebben baat bij specialistische hulp of lotgenotencontact. Zeker wanneer een dierbare plotseling uit het leven wordt weggerukt. Door een verkeersongeluk, een ramp of geweld. Of wanneer dicht bij elkaar zijn niet mogelijk is, door corona maatregelen.


Het overlijden van een dierbare is de meest heftige en ingrijpende gebeurtenis
in een mensenleven. Een grote groep nabestaanden heeft grote moeite om het leven weer op te pakken. Ze lopen helemaal vast in de rouw die hun leven beheerst. Specialistische psychologische therapie is dan nodig om deze mensen te helpen hun rouw te verwerken en de draad weer enigszins op te pakken.

Voor de nabestaanden van slachtoffers van een verkeersincident en geweld was er tot voor kort nog geen specialistische hulp. Aan de hand van onderzoek ontwikkelen we voor deze groepen nabestaanden passende hulp.

Extra zorg is er ook voor de mensen die een dierbare verliezen in coronatijd. Goed afscheid nemen, een mooie herdenking, het letterlijk dicht bij elkaar zijn en het delen van verdriet met andere nabestaanden: het zijn belangrijke aspecten in een gezond rouwproces. In deze bizarre tijd stonden en staan de noodzakelijke maatregelen die nodig zijn om het coronavirus te bestrijden, dit in de weg.Een grote groep mensen kampt nu met de gevolgen hiervan. Ook voor hen ontwikkelen we speciale hulp.

Boekje over rouw

In samenwerking met de Rijksuniversiteit Groningen en de Universiteit Utrecht stelden we een boekje samen ‘Rouw, hoe ga je verder na het overlijden van een dierbare?’. Dit boekje geeft inzichten die we met je willen delen. Om je te helpen bij jouw rouwproces of om je te helpen om iemand uit jouw omgeving, beter te begrijpen en te kunnen steunen in een moeilijke tijd. Bestel het boekje hier.

 

Rouw in tijden van corona

Het overlijden van een dierbare is sowieso al de meest heftige en ingrijpende gebeurtenis in een mensenleven. Maar in deze moeilijke tijd van afstand houden en beperkt contact, is de impact vaak nog groter. Een troostende omhelzing, de hand vasthouden, samen die laatste dagen doorbrengen: het kon allemaal niet. Zelfs met andere nabestaanden kan je het verdriet lastig delen, want ook van hen moet je afstand houden. In plaats daarvan heb je moeilijke keuzes te maken over wie er wel en niet bij de begrafenis mag zijn.

Speciaal voor de groep mensen die onder deze moeilijke omstandigheden iemand heeft verloren en vastloopt in hun rouwproces, ontwikkelen we in de komende maanden een nieuw online hulpprogramma.

Met een specifieke online rouwbehandeling en begeleiding van een therapeut willen we nabestaanden met complexe rouwklachten verder helpen.

Nabestaanden verkeersslachtoffers

Ben jij een dierbare verloren door een verkeersongeval en ervaar je hierdoor klachten? Neem dan deel aan het onderzoek Rouw na verkeersongeval. Samen wordt gekeken naar de klachten die je ervaart en of de online rouwhulp hierop aansluit. De behandeling bestaat uit cognitieve gedragstherapie en wordt volledig online aangeboden. De behandelend therapeut is aangesloten bij het netwerk traumatisch verlies.

In de behandeling kunnen (onder andere) posttraumatische stress (PTSS), verstoorde rouw, en depressieve klachten worden besproken. In Nederland is dit de eerste online therapie, volledig afgestemd op de behoeften van nabestaanden van verkeersslachtoffers.

Dit onderzoek maak deel uit van het project TrafVic. Een grootschalig, meerjarig onderzoek, kijken we naar het type klachten en de ernst van de klachten bij nabestaanden van verkeersslachtoffers. Ook kijken we naar de zorgbehoefte van nabestaanden. Aan de hand van deze inzichten ontwikkelen we gespecialiseerde online hulp bij rouw. De psychologische hulp wordt volledig online aangeboden. Het onderzoek wordt door Fonds Slachtofferhulp mogelijk gemaakt en uitgevoerd door de Rijksuniversiteit Groningen, Universiteit Utrecht en Centrum 45.

Terwijl ik wachtte tot het verdriet zou toeslaan kreeg ik het steeds meer benauwd. Letterlijk. Waar bleven de tranen, waar was het grote gemis. Inmiddels weet ik dat verdriet vele gezichten heeft. Ik rouw in stilte. In mijn hoofd.

Therapie na moord

De moord op een dierbare is een enorm heftige gebeurtenis die je heel moeilijk verwerkt. Een grote groep nabestaanden kan zelfs niet normaal verder. Ze lopen helemaal vast in de rouw die hun leven beheerst. Specialistische psychologische therapie is dan nodig om deze mensen te helpen hun rouw te verwerken en de draad weer enigszins op te pakken.

Daarom steunt Fonds Slachtofferhulp het Netwerk Traumatisch Verlies. Dit is een netwerk van psychologen door heel Nederland die gespecialiseerd zijn in rouw na moord en doodslag. Met behulp van wetenschappelijk onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) ontwikkelden zij een effectieve specialistische behandelmethode voor nabestaanden van slachtoffers van geweldsmisdrijven.

Wil je meer weten over deze therapie na moord of het Netwerk Traumatisch Verlies? Bezoek dan de website rouw na moord. Hier vind je ook de contactgegevens van de therapeuten die bij het netwerk zijn aangesloten.

Op zaterdag zoeken we schelpjes op het strand. Die gaan we dan naar mama brengen, zo kan ze toch bij de zee zijn. Samen hebben we de tekening voor op de steen gemaakt. Met de zon, de zee en heel veel dieren. Ik weet zeker dat ze niet alleen is.

Lotgenoten organisaties

Lotgenotencontact helpt. Er zijn verschillende lotgenoten organisaties voor nabestaanden. Hieronder vind je een overzicht.

Bestel het boekje rouw

Om je te helpen bij jouw rouwproces of om je te helpen om iemand uit jouw omgeving, beter te begrijpen en te kunnen steunen in een moeilijke tijd. Wij doen ons best om elke bestelling binnen 10 werkdagen op locatie te hebben. Het boekje kost €2,50 inclusief verzendkosten.