Casemanagement van grote meerwaarde bij medische missers

Het schiet je misschien door het hoofd als je voor een behandeling naar het ziekenhuis moet. “Er zal toch niets mis gaan?” Gelukkig verlopen medische behandelingen doorgaans goed, maar als het mis gaat, zijn de gevolgen voor de gedupeerde en naasten groot. De impact dreunt door op lichamelijk, emotioneel, financieel en juridisch vlak. Onafhankelijke professionele ondersteuning helpt. Dit blijkt uit onderzoek tijdens onze tweejarige pilot casemanagement medische incidenten. “Iedereen die een medisch incident meemaakt, verdient een casemanager aan zijn zijde”, aldus één van de gedupeerden.

Esther Adam
Esther Adam
communicatieadviseur/ redacteur bij Fonds Slachtofferhulp

“Ik heb een litteken van borstbeen tot schaambeen aan de operatie over­gehouden. Hier heb ik veel last van en het is zowel voor mij als mijn man moeilijk om aan te zien omdat het traumatische herinneringen oproept,” vertelt één van de ondervraagden. “Ik heb noodgedwongen moeten verhuizen naar een verzorgingsflat omdat ik niet meer mobiel genoeg was voor mijn eigen huis. Ook heb ik met pijn in mijn hart mijn auto moeten verkopen en mijn carrière niet kunnen voortzetten,” vertelt een ander.

Het is de keiharde realiteit van gedupeerden van een medische misser. Hun leven staat op alle vlakken op zijn kop.  Ze kampen vaak, naast fysieke klachten, met psychische, werk gerelateerde, financiële en juridische problemen. Ongeveer 28% heeft zelfs ernstige PTSS symptomen* (*cijfers VICTIMS-onderzoek).

Over de pilot casemanagement

Carlo Contino, adjunct directeur van Fonds Slachtofferhulp: “Je wil dat mensen dat die het hard nodig hebben, kunnen rekenen op de best mogelijke hulp. Voor deze groep was dat er niet. Voor ons was dat reden om de pilot casemanagement voor gedupeerden van medische missers te ontwikkelen. In de pilot konden deelnemende ziekenhuizen gedupeerde patiënten of nabestaanden, na het melden van een mogelijke calamiteit, doorverwijzen naar een onafhankelijke casemanager van Fonds Slachtofferhulp voor specifieke, intensieve ondersteuning.”

Casemanagement Medische misser

Klik op bovenstaande afbeelding om deze in het groot te bekijken

De afgelopen twee jaar hebben onze casemanagers in 47 casussen ondersteuning geboden na een melding van een incident door één van de deelnemende ziekenhuizen (Diakonessenhuis, Dijklander Ziekenhuis, Reinier de Graaf Gasthuis, St. Jansdal, Tergooi, Spaarne Gasthuis en UMC Utrecht). Gedurende de pilot en na afloop heeft Bureau Beke de effectiviteit onderzocht aan de hand van diepte-interviews met alle betrokkenen en zijn kwaliteitscriteria opgesteld waar het casemanagement voor deze doelgroep aan moet voldoen.

Eigenwaarde

Zonder uitzondering waren alle gedupeerden enthousiast over de geboden ondersteuning door de casemanager. Zo gaf één van de ondervraagden aan: “Ik vond het erg prettig dat de casemanager bij ons thuiskwam en de open vraag stelde ‘Wat kan ik voor jullie doen?’. Ze stelde ons daardoor direct gerust en maakte heel duidelijk er echt voor mij en mijn man te zijn.” En ander vertelde: “Voor mij is het voor behoud van eigenwaarde belangrijk dat ik zelfstandig dit soort dingen kan doen maar vanwege mijn cogni­tieve problemen is het belangrijk dat er wel iemand met me meekijkt dus dat was erg prettig.”

Ineke Sybesma, directeur Fonds Slachtofferhulp: “Mensen kunnen niet meer werken, kunnen het trauma moeilijk verwerken, moeten hun woning aanpassen, raken verwikkeld in een juridische strijd of zien hun relatie stranden. De onderzoeksresultaten bevestigen dat onafhankelijk casemanagement aan gedupeerde ziekenhuispatiënten dan van grote meerwaarde is om weer grip te krijgen op hun leven.”

Vervolg?

Nu de verkennende pilot is afgerond en de meerwaarde is aangetoond, onderzoeken we samen met betrokken partijen en op basis van de geleerde lessen, wat er nodig is om deze vorm van ondersteuning op grotere schaal te kunnen bieden. Zodat in de toekomst alle gedupeerden en hun naasten na het meemaken van een medische misser structureel kunnen rekenen op onafhankelijk casemanagement op hun weg naar herstel.