Deze maand aandacht voor slachtoffers in nood

In de maand december vragen we aandacht voor slachtoffers in nood. Met de vraag ‘Wat geef jij in december?’ roepen we mensen op om te doneren voor mensen die het niet meer lukt om rond te komen, door wat ze is overkomen. Directeur Ineke Sybesma: “We zien het aantal aanvragen voor onze noodhulp voor slachtoffers alleen maar toenemen. Er zijn veel slachtoffers in acute nood, ze hebben onze hulp hard nodig.”

Extra steun in de rug 

Nog te vaak gebeurt het dat mensen in de financiële problemen komen doordat ze ergens slachtoffer van zijn geworden. Ze kunnen bijvoorbeeld na een verkeersongeval niet meer werken. Of ze moeten de maand zien te overbruggen, na een overval. Of ze hebben specialistische zorg nodig, die niet vergoed wordt. Om deze mensen een extra steun in de rug te geven, is er noodhulp van Fonds Slachtofferhulp. Met een eenmalige bijdrage in geld of natura krijgen slachtoffers vaak nét de boost die ze nodig hebben om het leven weer op te pakken.  

Groot effect

Zoals Pascalle en haar zoontje. Met niets op zak moesten ze pasgeleden hun huis verlaten om het geweld te ontvluchten. De zorgen om de verhuizing werden hun gelukkig volledig uit handen genomen. Nu zijn ze veilig, maar de trauma’s zijn nog lang niet weg. Pascalle zou zo graag in de decembermaand wat leuks kopen voor haar zoontje. Zodat hij weer even zonder zorgen, gewoon kind kan zijn. Een bijdrage voor speelgoed lijkt een klein gebaar, maar kan een groot effect hebben. Het geeft een gezin vaak net de positieve boost die ze hard nodig hebben om hun leven weer op te kunnen pakken.

Zorg uit handen nemen 

“Wat we veel terug horen van slachtoffers is niet alleen hoe welkom de eenmalige bijdrage is, maar vooral ook hoe belangrijk het voor ze is om gehoord en gezien te worden. Het gevoel dat ze er niet alleen voor staan”, aldus Ineke. “Een bijdrage voor de leefkosten, bonnen voor kleding of speelgoed of hulp bij een noodgedwongen verhuizing, het zijn allemaal voorbeelden van noodhulp die grote impact hebben op het leven van slachtoffers. We nemen ze een zorg uit handen, waardoor ze zich kunnen richten op hun herstel.” 

De campagne ‘Wat geef jij in december?’ start op 28 november, op Giving Tuesday en loopt de hele maand december door.