Behandeling voor slachtoffers online seksueel geweld

“De beelden zijn nagenoeg onuitwisbaar. Dat maakt het zo moeilijk voor slachtoffers. Via allerlei social media kanalen kunnen de foto’s of video’s ineens weer opduiken. Slachtoffers hebben zo het gevoel volledig de controle te verliezen.”

Gepubliceerd op

Interventie herstellen na online seksueel geweld

“De beelden zijn nagenoeg onuitwisbaar. Dat maakt het zo moeilijk voor slachtoffers. Via allerlei social media kanalen kunnen de foto’s of video’s ineens weer opduiken. Slachtoffers hebben zo het gevoel volledig de controle te verliezen.” Aan het woord is psychotraumatherapeut Rik Knipschild. In opdracht van Fonds Slachtofferhulp leidt hij het onderzoeksproject Interventie herstellen na online seksueel geweld en ontwikkelt hij een behandelmethode gericht op het psychische, fysieke en maatschappelijk herstel van jongeren die slachtoffer zijn geworden van online seksueel geweld.

 

Explosieve groei van aantal slachtoffers online seksueel geweld

De afgelopen jaren vond een explosieve groei plaats van kinderen en jongeren die slachtoffer worden van online seksueel geweldZe worden bijvoorbeeld afgeperst met naaktfoto’s van zichzelf (sextortion) of ondervinden de heftige gevolgen van de verspreiding van seksueel getinte foto’s of video’s (sexting). Deskundigheid en ervaren hulpverlening op dit gebied is er nog nauwelijks. Terwijl het meemaken van online seksueel geweld vaak ernstige (psychische) klachten geeft. De jonge slachtoffers ervaren stress- en stemmingsklachten, schamen zich voor wat hen is overkomen en lopen hierdoor vaak vast op school of in hun dagelijks leven.

Hoe ga je om met angst en paniek?

Rik vertelt over de behandelmethode die hij in samenwerking met Fonds Slachtofferhulp ontwikkelt om wél die hulp te kunnen bieden. “De interventie richt zich op jongeren van 12 tot 21 jaar die online seksueel geweld hebben meegemaakt en hierdoor vastlopen. In het behandelplan doorlopen we een aantal stappen. We kijken eerst naar de praktische zaken, zoals de mogelijkheden om beeldmateriaal te wissen en juridische mogelijkheden. Daarna gaan we aan de slag met hoe je om kunt gaan met nare herinneringen en alle angst en paniek die hiermee gepaard gaat.”

"We hebben alles in een stappenplan gezet, zodat jeugdhulpverleners straks weten wat ze van a tot z kunnen doen."
- Rik Knipschild (trauma-therapeut)

Van onderzoek naar stappenplan

De aanbevelingen voor het behandelplan zijn ontstaan tijdens het onderzoeksproject. Er werden interviews afgenomen met jeugdhulpverleners, politie/recherche, beleidsmakers, leerkrachten, jongeren die zelf slachtoffer zijn van online seksueel geweld en andere betrokken experts. Rik: “We hebben alles in een stappenplan gezet, zodat jeugdhulpverleners straks weten wat ze van a tot z kunnen doen.”