Nieuws

Verbod op het filmen of fotograferen van een slachtoffer

8 november 2018

Bron: Fonds Slachtofferhulp

Het is het ultieme schrikbeeld; een dierbare is betrokken bij een ongeluk. De hulpdiensten zijn nog onderweg en terwijl jouw man, dochter of goede vriend moet vechten voor zijn leven, verzamelen zich hordes mensen. In plaats van dat omstanders helpen, pakken ze hun telefoon en filmen ze de situatie. Met het risico dat het beeldmateriaal via sociale media opduikt, om tot in alle uithoeken van de samenleving verspreid te worden. Zijn we meer geneigd geraakt tot het filmen van een slachtoffer dan dat we iemand helpen?

Filmen van een slachtoffer: steunen in plaats van ‘likes’ halen

De media koppen er al langere tijd mee: ‘’Tientallen bestuurder beboet voor filmen vrachtwagenongeluk op A58’’, ‘’Mensen kruipen onder afzetting door om ongeval te filmen’’. Het is schokkend om te zien dat mensen het krijgen van ‘’likes’’ in dit soort situaties belangrijker lijken te vinden dan het tonen van medeleven. In plaats van de journalist uit te hangen, kunnen we een slachtoffer ook helpen. Zeker in die eerste kritieke minuten kan hulp van levensbelang zijn. Je kan bijvoorbeeld het alarmnummer bellen of ervoor zorgen dat hulpverleners niet in de weg worden gelopen.

Jaarlijks 1,7 miljoen slachtoffers

Jaarlijks worden in Nederland 1,7 miljoen mensen slachtoffer van een zeer schokkende gebeurtenis. Dat blijkt uit het VICTIMS-project, een onderzoek uitgevoerd in opdracht van Fonds Slachtofferhulp. Slachtofferschap kan iedereen overkomen. Hiervan zijn mensen zich onvoldoende bewust wanneer ze een ongeval fotograferen of filmen. In Duitsland is het al strafbaar om gewonde of omgekomen slachtoffers te filmen. Om dit te ontmoedigen is dit schokkende Duitse voorlichtingsfilmpje gecreëerd. Hierop is te zien hoe dun de scheidslijn kan zijn tussen leed en leedvermaak.

Steun door de omgeving van groot belang voor het herstel van slachtoffers

Uit het VICTIMS-project komt ook naar voren dat steun door de omgeving van groot belang is voor slachtoffers om te kunnen herstellen. Het filmen van een slachtoffer laat, in plaats van het tonen van steun en medeleven, het tegenovergestelde zien. Het Rode Kruis lanceerde begin deze maand al een campagne, waarin ze mensen oproepen om slachtoffers niet te filmen, maar te helpen. Nu pleiten ook het CDA, Groenlinks, ChristenUnie en 50-plus voor een verbod op het filmen en fotograferen van gewonden na een verkeersongeval. Groenlinks brengt dit verbod vandaag onder de aandacht in een debat met de minister. Tweede Kamerlid Kathalijne Buitenweg zegt hierover: “Aan dit gedrag moet een einde komen. Mensen moeten elkaar na een ongeluk helpen, en niet tot een object in een film maken. Dat is een inbreuk op de menselijke waardigheid van het slachtoffer.” (bron: RTL nieuws).

Wij staan hier volledig achter en zullen deze initiatiefwet met veel belangstelling blijven volgen.

[Beeld: Blickfanger GBR, campagne Sei kein Gaffer]

Geef een reactie