Voorkom cybercrime

We doen steeds meer online. Onze dagelijkse boodschappen, bankzaken, allerlei aankopen. Maar hoe veilig is dit? Volgens het CBS werd in 2019 13 procent van de Nederlanders slachtoffer van cybercrime. Bovendien blijkt de coronacrisis een voedingsbodem voor cybercriminelen. We hebben een aantal tips en weetjes voor je op een rij gezet om cybercrime te weren.

Preventietips

Tip 1: Beveilig je computer

Zorg dat je computer goed beveiligd is en installeer updates zodra ze beschikbaar zijn. Neem technische maatregelen, zoals virusscanners, firewalls en scriptblockers (apps die scripts tegenhouden die een virus
kunnen bevatten).

Tip 2: Voer geen persoonlijke gegevens in

Met phishingmails proberen cybercriminelen je persoonlijke gegevens of bankgegevens te stelen. Open geen mails die je niet verwacht of die van een onbekende afzender zijn. Criminelen kunnen ook gebruikmaken van de naam van een bekende bank, een winkelketen of provider. Voer nooit zomaar persoonsgegevens of bankgegevens in en klik niet op hyperlinks. Twijfel je? Neem dan contact op met de genoemde organisatie zelf.

Tip 3: Aparte wachtwoorden

Maak een apart wachtwoord aan voor verschillende accounts en websites. Wanneer een cybercrimineel dan één van je wachtwoorden heeft gehackt, kan hij vervolgens niet zijn gang gaan bij al je verschillende accounts. Vind je het moeilijk om al die wachtwoorden te onthouden? Gebruik dan een speciale app om je wachtwoorden in
op te slaan.

Tip 4: Bescherm je webcam

Door de camera van je laptop of pc over te nemen, kijkt een cybercrimineel mee met wat je online doet. Zo kan hij je wachtwoorden achterhalen of meekijken naar je bankgegevens. Ook is de weg vrij voor bijvoorbeeld sextortion. Een toenemende vorm van chantage, waarbij de crimineel pikant beeldmateriaal in handen krijgt om zijn slachtoffer af te persen. De beelden zijn vaak gestolen door het overnemen van webcams of door het hacken van (social media) accounts.

Tip 5: Werk veilig thuis

Met meer thuiswerkers is het speelveld voor cybercriminelen vergroot. Vertrouw je de mail van een collega niet? Check het dan even bij hem of haar. Klik niet zomaar op links die je krijgt toegestuurd om thuis te werken, wanneer dit niet vooraf is afgesproken. En gebruik tijdens het thuiswerken een beveiligde verbinding.

Tip 6: Ken je het nummer niet? Neem dan niet op

Word je gebeld door een buitenlands nummer of een Nederlands nummer dat je niet kent? Neem dan niet op.
De kans bestaat dat je belt met een nummer waarvoor je voor iedere minuut €1 of €2 betaalt.

Tip 7: Houdt Fraudedesk in de gaten

De Fraudehelpdesk houdt nieuwe en actuele cybercrime activiteiten in de gaten. Bekijk geregeld hun waarschuwingen op www.fraudehelpdesk.nl

Tip 8: Er is hulp

Op Slachtofferwijzer.nl vind je de weg naar de hulp die bij je past. Hier hebben we alle soorten hulpverlening, voor andere bij cybercrime en online seksueel geweld, voor je gebundeld.

Wist je dat? Veel Nederlanders zich online niet veilig gedragen?

Uit metingen van het Nederlands Studiecentrum Criminaliteit en Rechtshandhaving (NSCR) gebruikt bijna 60% van de Nederlanders een zwak wachtwoord, download 40% onveilige software en deelt zo’n 30% van de respondenten persoonlijke gegevens, zoals hun volledige naam, geboortedatum en e-mailadres.

Wist je dat? Traditionele criminaliteit daalt en cybercrime stijgt?

Steeds minder Nederlanders geven aan dat zij slachtoffer zijn geweest van traditionele vormen van criminaliteit zoals geweld, inbraak, diefstal en vernieling. Tegelijkertijd stijgt het aantal slachtoffers van cybercrime jaarlijks.

Wist je dat? Cybercrime meer is dan hacken en pishing?

Bij cybercrime gaat het om digitale vormen van identiteitsfraude, koop- en verkoopfraude, hacken, maar ook cyberpesten. Denk hierbij aan stalking, sextorition en bedreiging met geweld.