Eerste hulp na online seksueel misbruik

Experimenteren met online seksualiteit hoort bij de gezonde seksuele ontwikkeling van jongeren. Wanneer het echter misgaat, omdat pikant beeldmateriaal in de verkeerde handen terechtkomt, is het belangrijk dat er goede hulp beschikbaar is. Op initiatief en met steun van Fonds Slachtofferhulp bestaat die hulp nu.

Gepubliceerd op

De controle kwijt

“De beelden zijn nagenoeg onuitwisbaar. Dat maakt het zo moeilijk voor slachtoffers. Via allerlei sociale media kanalen kunnen de foto’s of video’s ineens weer opduiken. Slachtoffers hebben zo het gevoel volledig de controle te verliezen.” Aan het woord is psychotraumatherapeut Rik Knipschild. In opdracht van Fonds Slachtofferhulp leidt hij het onderzoeksproject Interventie herstellen na online seksueel geweld en heeft hij een behandelmethode gericht op het psychische, fysieke en maatschappelijk herstel van jonge slachtoffers van online seksueel misbruik ontwikkeld.

Een gespecialiseerde behandelmethode

De afgelopen jaren groeide het aantal kinderen en jongeren die slachtoffer worden van online seksueel misbruik explosief. Jongeren worden bijvoorbeeld gedwongen om dingen te doen die zij niet willen. Zoals geld betalen of afspreken voor seks, om te voorkomen dat pikante beelden online verspreid worden.

Gespecialiseerde hulp voor jonge slachtoffers van online seksueel misbruik was er nog niet. Dit terwijl jonge slachtoffers kunnen kampen met stress- en stemmingsklachten. Of zich zo schuldig voelen en/of zich schamen voor wat hen overkomt dat zij vastlopen op school of in het dagelijks leven.

Een stappenplan

Rik vertelt over de behandelmethode die hij in samenwerking met Fonds Slachtofferhulp heeft ontwikkeld om de juiste hulp te  bieden. “De interventie richt zich op jongeren van 12 tot 21 jaar die acuut online seksueel misbruik hebben meegemaakt en hierdoor vastlopen. In het behandelplan doorlopen we een aantal stappen. We kijken eerst naar de praktische zaken, zoals de mogelijkheden om beeldmateriaal te wissen en juridische mogelijkheden. Daarna gaan we aan de slag met hoe je om kunt gaan met nare herinneringen en alle angst en paniek die hiermee gepaard gaan.”

Van A tot Z weten wat te doen

Het behandelplan is ontwikkeld naar aanleiding van een onderzoek onder jeugdhulpverleners, politie/recherche, beleidsmakers, leerkrachten, jonge slachtoffers en andere betrokken experts. Rik: “We hebben alles in een stappenplan gezet, zodat jeugdhulpverleners weten wat ze van a tot z kunnen doen.”

Een behandelboek

De behandelmethode is uitgegeven als behandelboek en wordt op dit moment gebruikt en getest door casemanagers van het Centrum Seksueel Geweld. Download het behandelboek via de onderstaande knop.

Publieksrapportage van de interventie herstellen na online seksueel misbruik

Vind hier de publieksrapportage van de Interventie herstellen na online seksueel misbruik.