Onderzoek: behandeling voor kindermishandeling

“Wij bieden iets aan kinderen die tussen wal en schip vallen”

Irma Hein werkt als kinder- en jeugdpsychiater bij Levvel, daarnaast doet zij vanuit het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam (AMC-UvA) onderzoek naar het ontwikkelen van effectieve behandelingen voor kinderen die kindermishandeling hebben meegemaakt. Ze vertelt over het onderzoek en over waarom dit onderzoek zo belangrijk is.

“In Nederland verwacht je dat alles op orde en geregeld is voor kinderen die kindermishandeling hebben meegemaakt, maar dat is helaas nog niet zo. Er is nu een aanbod van behandelingen voor kinderen die gaan over het verwerken van een trauma, maar een grote groep kinderen is daar nog niet aan toe. Er moeten daarvoor nog andere dingen gebeuren om ervoor te zorgen dat deze kinderen openstaan voor behandeling en daar zijn wij mee bezig”, vertelt Irma over het belang van het onderzoek.

Onderwerp vermijden

Het volgen van traumatherapie is moeilijk voor deze kinderen, geeft Irma aan: “De gebeurtenissen zijn vaak gebeurd voor hun vierde jaar. Dan kan een kind jou daar dus niet zo makkelijk over vertellen. Soms weten ze niet wat er is gebeurd en hebben anderen hen dat ook niet verteld. Het kan ook zo zijn dat kinderen het onderwerp vermijden en het te spannend vinden om er over te praten. Door vroegere gebeurtenissen vertrouwen ze anderen niet meer en zijn ze in zichzelf gekeerd. Ouders kunnen ook andere problemen opmerken, zoals dat kinderen lastig gedrag laten zien, niet goed luisteren, liegen of dingen stelen. Dat kan allemaal voortkomen uit de onderliggende traumatische gebeurtenissen.”

Werken aan vertrouwen

Om toch aan het trauma te werken moet je eerst de relatie met het kind verbeteren, aldus Irma. “Je moet bij kinderen waarbij het niet lukt om te praten over het trauma, werken aan vertrouwen en de gehechtheid. Het kind moet weten wat er vroeger is gebeurd en dat we er alles aan doen om het kind te helpen. Het is daarbij ook belangrijk dat de situatie stabiel blijft tijdens de behandeling, dat de opvoeder achter het kind staat en beschikbaar is om het kind te steunen tijdens traumatherapie. Daar gaat onze nieuwe behandelmethode ook over.”

Effectiviteit van de behandeling

Tijdens het onderzoek dat Irma nu uitvoert test ze de nieuwe behandelmethode: “We willen weten hoe effectief de behandeling is en of het echt werkt bij PTSS symptomen, gedragsproblemen, emotieregulatie en gehechtheid. De eerste reacties op de behandeling zijn in ieder geval positief, van ouders/verzorgers horen we dat ze veel dingen hebben geleerd over hun kind dat ze eerst niet wisten en daardoor weten ze ook beter hoe ze ermee om kunnen gaan. Van kinderen zelf horen we dat ze er vaak in eerste instantie geen zin in hebben, maar dat achteraf toch blijkt dat de behandeling helpt. Dat is fijn om te horen, want daar doen we het voor.”

Een nieuw aanbod

Met de nieuwe behandeling ontstaat er een nieuw aanbod, Integratieve Gehechtheidsbevorderende Traumabehandeling voor Kinderen, ook voor kinderen bij wie de directe traumaverwerking nog niet mogelijk was. “Hiermee bieden we iets aan de kinderen die tussen wal en schip vallen. Het is echt zonde als we juist de groep kinderen met de meest ernstige klachten, die het hardst behandeling nodig heeft, niet kunnen bereiken met de huidige bewezen effectieve interventies. Daarom is het juist zo belangrijk dat wij dit doen. Wij willen dat het zo goed mogelijk gaat met deze kinderen, dat ze zich kunnen ontwikkelen, relaties kunnen hebben, een plek hebben om te wonen, naar school kunnen gaan en een zo normaal mogelijk leven hebben.”

Over Levvel

Bij Levvel werken specialisten voor jeugd en gezin. Ze helpen kinderen, jongeren en (pleeg)gezinnen in lastige situaties weer op weg. Zodat ze met een stevige basis de toekomst tegemoet kunnen. Levvel biedt alle hulp onder één dak: van opvoedondersteuning tot specialistische jeugdhulp en zelfs complexe psychiatrische zorg. Ze werken intensief samen met ouders, familieleden en andere mensen uit de omgeving van een gezin. En met andere hulpverleners. Levvel werkt nauw samen met universiteiten zoals de UvA en VU en met ziekenhuizen zoals het Amsterdam UMC. Ze werken samen op het gebied van zorg, wetenschappelijk onderzoek en opleidingen.

3 keer per jaar gratis het magazine ontvangen?

Het Fonds Slachtofferhulp Magazine staat drie keer per jaar in het teken van een ander thema. Zoals online seksueel misbruik, rouw en noodhulp. Wil jij op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen? Ben je benieuwd naar de verhalen van slachtoffers en nabestaanden? Vraag het magazine gratis aan.