Noodhulp in Nederland?!

Ik hoor het je denken: ‘Noodhulp in Nederland?! Is dat nou echt nodig?’ Ja dat is het zeker! Iedere dag weer bereiken ons tal van schrijnende verhalen.

Ik hoor het je denken: ‘Noodhulp in Nederland?! Is dat nou echt nodig?’ Ja dat is het zeker! Iedere dag weer bereiken ons tal van schrijnende verhalen. Mensen die buiten hun schuld om slachtoffer zijn geworden en hierdoor (tijdelijk) de eindjes niet meer aan elkaar kunnen knopen of zelfs in acute nood verkeren. Bestaande voorzieningen die te lang op zich laten wachten, de verzekering die niet direct uitkeert of een sociaal vangnet dat ontbreekt. Het water staat hen aan de lippen terwijl deze mensen, zo vlak na een ongeval of misdrijf, nog zoveel meer aan hun hoofd hebben.  

Met een relatief kleine eenmalige bijdrage in geld of natura uit ons Noodhulpfonds kunnen we voor deze slachtoffers één zorg wegnemen. En wist je dat we daarbij geholpen worden door allerlei organisaties? Betrokken sponsoren die een nieuwe fiets, bril, kleding of alarmsysteem ter beschikking stellen. Of entreetickets voor een dagje uit om de zinnen voor heel even te kunnen verzetten. Dat is vaak precies wat deze mensen nodig hebben om de routine van hun leven weer op te pakken. Weer naar je werk, een dak boven je hoofd en geld om eten te kopen en noodzakelijke uitgaven te kunnen doen. Het lijkt zo heel gewoon, maar het is een absolute randvoorwaarde om de moed niet op te geven en door te kunnen nadat je iets vreselijks is overkomen.  

En zo aan het eind van 2021, realiseer ik me terdege hoe enorm waardevol die Noodhulp is. We ronden een jaar af waarin de onderlinge verschillen en belangen werden uitvergroot en ook Corona helaas ons land nog niet uit is. Laten we elkaar blijven steunen, begrip voor elkaar houden, elkaar niet uit het oog verliezen. Juist nu! December is tenslotte lang niet voor iedereen een feestmaand… 

Dankjewel voor je steun. Ik wens je mooie dagen en een gezonde start van 2022!  

Ineke Sybesma, directeur Fonds Slachtofferhulp