Alcoholslot in de auto: hoe werkt het?

Een alcoholslot is een apparaat dat helpt om de wegen veiliger te maken. Het zit in auto’s en meet of de bestuurder alcohol heeft gedronken. Voordat de auto gestart kan worden, moet de bestuurder in het apparaat blazen. Als er te veel alcohol in de adem zit, start de auto niet. Hoe werkt het precies, wat zijn de voor- en nadelen en kunnen we straks allemaal een alcoholslot in onze auto verwachten? We zetten het voor je op een rij.

Gepubliceerd op

Een alcoholslot, ook wel bekend als een alcoholslotprogramma of ademslot, is een elektronisch apparaat dat is geïntegreerd in het startmechanisme van een voertuig. Voordat de auto gestart kan worden, moet de bestuurder in het apparaat blazen. Als er te veel alcohol in de adem zit, start de auto niet. Dit voorkomt dat bestuurders met een te hoog alcoholpromillage gaan rijden, waardoor het risico op verkeersongevallen aanzienlijk wordt verkleind.

Waarom is een alcoholslot nodig?

Rijden onder invloed is gevaarlijk en kan ongelukken veroorzaken. Bestuurders die onder invloed zijn, hebben vertraagde reacties, een verminderd beoordelingsvermogen en een gebrek aan coördinatie, wat hun vermogen om veilig te rijden ernstig belemmert. Gemiddeld komen er elk jaar zo’n 75 tot 140 mensen om vanwege alcoholgebruik in het verkeer. Naast de grote emotionele gevolgen voor alle betrokkenen, heeft alcoholgebruik in het verkeer ook enorme financiële gevolgen voor de samenleving. Naar schatting kost alcoholgebruik in het verkeer onze maatschappij maar liefst tussen de € 653 miljoen en 1,4 miljard per jaar.

Het alcoholslot zorgt ervoor dat bestuurders niet kunnen rijden als ze te veel alcohol hebben gedronken. Dit voorkomt ongelukken en maakt de wegen veiliger voor iedereen. Daarnaast worden bestuurders zich met een alcoholslot in de auto meer bewust van de gevolgen van rijden onder invloed. Zo worden ze gestimuleerd om verantwoordelijke keuzes te maken.

Hoe werkt een alcoholslot?

Het alcoholslot is een slim apparaat dat is gekoppeld aan het startmechanisme van het voertuig. Voordat de bestuurder de auto kan starten, moet hij of zij in het apparaat blazen. De ademanalyse meet het alcoholgehalte in de adem. Als het resultaat onder het toegestane limiet ligt, wordt de auto vrijgegeven en kan de bestuurder normaal rijden. Maar als het alcoholgehalte te hoog is, voorkomt het alcoholslot dat de auto start. Hierdoor wordt de bestuurder gedwongen om nuchter te blijven voordat hij of zij kan rijden.

Het alcoholslot is voorzien van technologieën die fraude proberen te voorkomen. Zo is het systeem ontworpen om te signaleren of iemand anders dan de bestuurder probeert te blazen.

Wat zijn de voordelen van een alcoholslot?

  • Het maakt de wegen veiliger omdat bestuurders niet onder invloed kunnen rijden. Het aantal verkeersongevallen en de ernst van de letselschade zal afnemen.
  • Het helpt herhaling van rijden onder invloed te voorkomen.
  • Het stimuleert verantwoordelijk rijgedrag.

Wat zijn de nadelen van een alcoholslot?

  • Het kan kosten met zich meebrengen voor de bestuurder.
  • Sommige mensen vinden dat het hun privacy aantast omdat het hun alcoholgebruik meet.
  • Net als bij elk elektronisch apparaat kan een alcoholslot gevoelig zijn voor technische storingen. Deze problemen kunnen ongemak veroorzaken voor de bestuurder en het alcoholslot minder betrouwbaar maken.
  • Bestuurders die verplicht zijn om een alcoholslot te gebruiken vanwege eerdere overtredingen van rijden onder invloed, kunnen te maken krijgen met sociale stigmatisering en negatieve reacties van anderen.

Wanneer komt er in Nederland een (verplicht) autoslot?

Het alcoholslot was ooit een veelbesproken maatregel om rijden onder invloed van alcohol tegen te gaan. Hoewel het momenteel niet meer verplicht is in Nederland, blijft de vraag bestaan of het alcoholslot ooit terug zal komen. Een belangrijke factor die de terugkeer van het alcoholslot zou kunnen beïnvloeden, zijn technologische ontwikkelingen. Nieuwe, geavanceerde apparaten die het mogelijk maken om het alcoholgehalte in het lichaam van een bestuurder snel en betrouwbaar te meten, kunnen ze de weg vrijmaken voor een heroverweging van het alcoholslot als maatregel tegen rijden onder invloed.

Als er daarnaast een politiek draagvlak is voor het nemen van strengere maatregelen, kan het alcoholslot opnieuw op de agenda komen.