Hoe gaat het nu met je?

Fleur kreeg al op jonge leeftijd te maken met seksueel misbruik. Door open te zijn en hulp te durven vragen, gaat het nu veel beter met haar. Ze hoopt met haar verhaal ook anderen te inspireren te weg naar hulp te vinden.

Fleur poseert moeiteloos voor onze fotograaf. Ze is helemaal in haar element wanneer ze het huis even voor zichzelf heeft. Alle ruimte om wat gitaar te spelen, te genieten van een kop koffie in de zon of nieuwe recepten uit te proberen. Altijd met haar steun en toeverlaat in de buurt: poes Luna. Vandaag doet Fleur even rustig aan, morgen is weer een drukke dag. Dan heeft ze therapie en een training met haar voetbalteam. “Het zijn juist de kleine dingen waar ik nu zo van geniet. Alleen of met vriendinnen.”

Misbruik fysiek en online

Fleur is één van de hoofdpersonen op het jongerenplatform wtfff.nl. Hier vertelt ze onder de naam Roos haar verhaal over (online) seksueel misbruik.  Al vanaf jonge leeftijd kreeg Fleur te maken met seksueel misbruik, zowel fysiek als online. Door haar verhaal te delen,  hoopt ze lotgenoten te helpen inzien dat misbruik nooit hun schuld is. “Ik heb altijd het gevoel gehad dat ik het zelf heb opgezocht. Dat wordt door de daders er ook echt in geramd. Pas sinds een aantal jaar komt de realisatie dat mij niets te verwijten valt. Het is zo belangrijk dat andere slachtoffers dit ook begrijpen.” 

Je bent niet schuldig aan seksueel misbruik

“Ik heb goede en slechte dagen. Maar als ik zie waar ik vandaan kom, dan heb ik echt veel achter me kunnen laten. Het is een lang proces geweest, ik heb in veel crisiscentra gezeten en veel therapie gehad. Een belangrijke ommekeer kwam voor mij toen mijn opa overleed. Door mijn verdriet opende ik, liet ik mensen toe en zag ik dat ook ik van steun kon zijn voor anderen. Hulp durven toelaten en beseffen dat je niet schuldig bent aan het misbruik, zijn zo ontzettend belangrijk. Op dit moment voel ik me ook gesterkt door op het platform WTFFF!? open te vertellen over het misbruik dat mij is overkomen. Eerst onder het pseudoniem Roos, maar ik durf steeds meer als Fleur naar buiten te komen met mijn verhaal. Ik hoop dat dit anderen inspireert om ook open te zijn. Om te durven zeggen: ‘ik zit een situatie en kan er niet alleen uitkomen.’ Dat is een belangrijke eerste stap om los te komen van misbruik. Je moet zelf de stappen zetten, maar je hoeft het niet alleen te doen.” 

Dit soort verhalen thuis ontvangen?

Dit artikel is verschenen in het Magazine. Het Fonds Slachtofferhulp Magazine staat drie keer per jaar in het teken van een ander thema. Zoals online seksueel misbruik, rouw en noodhulp. Wil jij op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen? Ben je benieuwd naar de verhalen van slachtoffers en nabestaanden? Vraag het magazine gratis aan.