Lentekriebels: seksuele voorlichting kinderen

Hoe vaak heb jij het met je kind over seksualiteit? Het is een onderwerp dat zwaar en ongemakkelijk kan voelen. Hoe kan je het gesprek op een luchtige manier aangaan? Het is namelijk belangrijk dat kinderen leren dat zij bepalen wat er met hun lijf gebeurt.Tijdens de Week van de Lentekriebels wordt op scholen een week lang aandacht besteed aan de thema’s weerbaarheid, relaties en seksualiteit. Het thema van 2022 is ‘Je lijf is van jou’. Het doel? Om seksueel grensoverschrijdend gedrag en het vragen van toestemming (consent) bespreekbaar te maken. Zo leren kinderen vragen te stellen over seksualiteit en elkaar aan te spreken op ongewenst gedrag. Bovendien is het een mooie springplank om ook thuis het gesprek aan te gaan. 

Weet je niet zo goed waar je moet beginnen? Een handig hulpmiddel is het boekje ‘Nee is oké’, speciaal geschreven voor kinderen van vier tot acht jaar. Het voorleesboekje leert kinderen op een speelse manier dat ‘nee’ zeggen, altijd oké is. En geeft ouders en opvoeders handige aanknopingspunten om het gesprek gaande te houden. Het kan ook voor leerkrachten een mooie toevoeging zijn aan het bestaande lesmateriaal.

Voorleesboekje Nee is oké

Bladzijde voor bladzijde leren kinderen ‘nee’ te zeggen als iemand iets vraagt of doet wat onprettig voelt. Op een manier die aansluit bij de belevingswereld van kinderen.

‘’Praten over seksualiteit’’ en Week van de Lentekriebels

Praten over seksualiteit en lichamelijke keuzevrijheid zorgt ervoor dat kinderen goed in staat zijn om hun grenzen aan te geven en om grenzen te respecteren. Toch kan het lastig zijn. Zeker wanneer je dit gesprek aangaat met je eigen kind. Hoe doe je dit?

WTFFF!?: Over online seksueel grensoverschrijdend gedrag

Hoe open je het gesprek over weerbaarheid en seksualiteit, zowel offline als online? Vaak zijn verhalen van leeftijdsgenoten de perfecte aanleiding. Op WTFFF!? vind je informatie over online seksueel grensoverschrijdend gedrag en wat je kunt doen wanneer je hiermee te maken krijgt.

Marijke Naezer over sexting, sexting misbruik en hoe we hier als omgeving mee om kunnen gaan

Kinderen experimenteren ook online met seksualiteit. Als ouder kan het veilig voelen om bijvoorbeeld sexting in zijn geheel te verbieden. Maar doen we daar op de lange termijn goed aan?

Consentfilmpje voor kinderen

Ben je op zoek naar meer luchtige en laagdrempelige manieren om het gesprek over toestemming aan te gaan met jonge kinderen? Ons filmpje over toestemming vormt de perfecte aanleiding voor een laagdrempelig gesprek. Bekijk hem hieronder of hier op YouTube.