Hoe gaat het nu met je?

Jitske verbleef veertien maanden lang in een crisisopvanglocatie. Samen met haar drie kinderen was ze destijds het geweld thuis ontvlucht. Via Fonds Slachtofferhulp ontving ze tegoedbonnen om kleding bij Zeeman te kopen. Jitske: “Het gaf me een boost om even zorgeloos voor de kinderen kleding te kunnen kopen. Het was een lichtpuntje in een donkere periode en die heb je gewoon keihard nodig om door te kunnen.”

Jitske (28) is helemaal in haar element met muziek om haar heen. Als ze een beetje down is, spiegelt de muziek precies hoe ze zich voelt. En op goeie dagen gaat ze heerlijk dansen en meezingen samen met haar buurvrouw. Gewoon in de huiskamer. “Met muziek verdwijnen mijn zorgen even naar de achtergrond.”

Waar kennen we Jitske van?

Jitske verbleef veertien maanden lang  in één van de crisisopvanglocaties van Perspektief. Samen met haar drie kinderen was ze destijds het geweld thuis ontvlucht. Haar jongste was toen pas een week oud, haar oudste vier. “Ik vertrok met niets. Geen identiteitsbewijs, geen bankpas, geen geld. Zelfs de kinderbijslag verdween op de bankrekening van mijn ex. Het was een verschrikkelijke periode.” Vanuit Fonds Slachtofferhulp kreeg Jitske tegoedbonnen van Zeeman om kleding voor haar kinderen te kopen en een financiële bijdrage om onder andere een babyfoon te kopen, zodat ze zich wat vrijer kon bewegen. Inmiddels zijn we vier jaar verder en we zijn benieuwd hoe het nu met Jitske gaat.

Hoe gaat het nu met je?

Door de jarenlange mishandeling was ik veranderd. Je leeft jaren in een survival modus. Ik had tijd en ruimte nodig om mezelf weer terug te vinden. Ook de constante dreiging zorgde ervoor dat ik te weinig energie had om drie kleintjes op te voeden. Ik heb toen de moeilijke beslissing moeten nemen om ze tijdelijk uit huis te laten plaatsen, zodat ik aan mezelf kon werken. Inmiddels heb ik een eigen woning en zijn mijn kids weer bij me terug. Ik voel me sterk. De dreiging is nog niet weg, maar ik laat me er niet meer zo door leiden. Ik wil een opleiding volgen om als ervaringsdeskundige andere slachtoffers van huiselijk geweld te helpen. Ons leven ziet er rooskleurig uit. Weliswaar met een gebruiksaanwijzing, maar wel vol hoop.”

Hoe kijk je terug op de hulp die je hebt gehad?

Van alle kanten heb ik gelukkig altijd veel hulp gekregen. Ook het krijgen van de kledingbonnen heeft, hoe klein het ook klinkt in alle grote problematiek, een enorme impact gehad. Het geeft een boost om even zorgeloos voor je kinderen kleding te kunnen kopen. Het was een lichtpuntje in een donkere periode en die heb je gewoon keihard nodig om door te kunnen.”

Noodhulp door Fonds Slachtofferhulp

Het verhaal van Jitske staat niet op zichzelf. Elke dag komen mensen in de problemen door wat ze overkomen is. Ben je benieuwd hoe Fonds Slachtofferhulp een helpende hand biedt? Noodhulpfonds voor slachtoffers – Fonds Slachtofferhulp

Omdat de situatie nog altijd niet helemaal veilig is voor Jitske en haar kinderen, is het niet Jitske zelf die we op de foto afbeelden.

Dit soort verhalen thuis ontvangen?

Dit artikel is verschenen in het Magazine. Het Fonds Slachtofferhulp Magazine staat drie keer per jaar in het teken van een ander thema. Zoals online seksueel misbruik, verkeersongevallen en noodhulp. Wil jij op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen? Ben je benieuwd naar de verhalen van slachtoffers en nabestaanden? Vraag het magazine gratis aan.