Voor professionals

Fonds Slachtofferhulp is er niet alleen voor slachtoffers en hun naasten. Wij werken graag samen met professionals en nodigen hen van harte uit met ideeën te komen. Op deze pagina lees je er alles over.


Samenwerken

Fonds Slachtofferhulp werkt op allerlei manieren samen met professionals, zoals hulpverleners, behandelaars, wetenschappers, juristen en journalisten. Een samenwerking kan passen binnen één van onze drie aandachtsgebieden, maar dat hoeft niet. Wij staan ook open voor andere ideeën. Een samenwerking kan bestaan uit financiële ondersteuning, ondersteuning op het gebied van public affairs, het ter beschikking stellen van kennis, algemeen advies, inhoudelijke ondersteuning, noodhulp of naturasponsoring. Ook stellen we ons uitgebreide netwerk graag ter beschikking.

Heb je een goed idee of heb je een vraag over een project of onderzoek of een andere vraag? Neem vooral contact met ons op.

Financiering aanvragen

Professionals kunnen bij het Fonds financiering of subsidie aanvragen voor een project op het gebied van slachtofferschap. Daarvoor hebben we natuurlijk wel een aantal spelregels, maar in principe is alles mogelijk. Non-profitorganisaties, wetenschappers, behandelaars: vrijwel iedereen kan subsidie aanvragen, zo lang het past binnen ons beleid.

Voorbeeld: CSG

Bij de totstandkoming en landelijke uitrol van het Centrum Seksueel Geweld (CSG) is Fonds Slachtofferhulp actief betrokken geweest. Hierbij hebben wij de landelijke functies en campagnes van het CSG met giften van onze donateurs gesteund. Na jarenlange lobby kan het CSG sinds 2018 rekenen op steun van de gemeenten en de Rijksoverheid. Sinds de oprichting van het CSG in 2012, zoeken slachtoffers steeds vaker en sneller hulp na een aanranding of verkrachting.

Voorbeeld: MH17

Bij de aanslag op de MH17 in 2014 verloren veel mensen één of meerdere dierbaren. Het zette hun leven op z’n kop en veroorzaakt tot op de dag van vandaag immense stress. Om de hulpverlening en ondersteuning van slachtoffers van toekomstige rampen te verbeteren, hebben we verschillende onderzoeken gesteund. Daarnaast hebben we ook direct hulp verleend aan de hand van een nieuwe en bewezen effectieve rouw- en traumatherapie. Tot slot ondersteunen de de lotgenotenvereniging.

Kennis en onderzoek

Fonds Slachtofferhulp is een kennisorganisatie bij uitstek. Zo werken wij intensief samen met NSCR in een vijfjarig onderzoeksprogramma gericht op slachtofferschap. Fonds Slachtofferhulp is bovendien initiatiefnemer van het VICTIMS-project. Andere lopende onderzoeken zijn TrafVic, TrafVic Kids en het onderzoek impact MH17 rechtszaak voor nabestaanden.

In onze kennisbank vind je een overzicht van door ons gesteunde wetenschappelijke en niet-wetenschappelijke onderzoeken.

Noodhulp

Ben je hulpverlener en ondersteun je een cliënt die slachtoffer is van een misdrijf, ongeval, ramp of medisch incident? En is er hierdoor een noodsituatie ontstaan? Vraag dan hier (financiële) noodhulp aan voor je cliënt. Het Noodhulpfonds biedt uitkomst.

Voor docenten

Werk je in het onderwijs? We komen graag langs om bijvoorbeeld een gastles of -college te geven. Ook hebben we interessant lesmateriaal voor je. Misschien denk je wel aan iets anders. Wij denken graag me je mee. Kijk voor meer informatie op onze speciale pagina ‘voor onderwijs’.

Steun als vermogensfonds

Wil jij vanuit een vermogensfonds of stichting bijdragen aan een betere positie van slachtoffers in Nederland? Op een manier die werkt en zorgt voor permanente verbetering? Doe dan met ons mee en lees hoe je Fonds Slachtofferhulp kunt helpen.

Opheffen of ontbinden ANBI-stichting

Als bestuur kunt u kiezen voor het opheffen of ontbinden van een stichting. Natuurlijk wilt u dit verantwoord en met een goed gevoel doen. Hoe ziet dit proces eruit? En wat te doen met een eventueel restvermogen? Wij leggen het hier uit.

Neem contact op

Misschien dat je op een andere manier met ons wil samenwerking. Dat kan, we denken graag met je mee! Laat je gegevens achter en wij nemen contact met je op.