Nepnieuws en desinformatie wat op social media circuleert over de Week van de Lentekriebels waarbij het lesmateriaal uit zijn context werd getrokken, mogen de belangrijke én positieve boodschap niet overschaduwen. Het leren aangeven van eigen wensen en grenzen en de grenzen van anderen te respecteren als het gaat om seksualiteit is van groot belang.
Het is het grote schrikbeeld van elke ouder: je kind wordt seksueel misbruikt met beeldmateriaal. Het gebeurt steeds vaker en ook in de media is er steeds meer aandacht voor. En wat betekent het eigenlijk als je kind wordt afgeperst met naaktfoto’s?
Ondanks dat veel werkgevers aan de weg timmeren om een veilig werkklimaat te creëren, is het vaak ook een zoektocht: hoe zorg je ervoor dat er een structurele cultuurverandering plaatsvindt binnen je organisatie? Zodat grensoverschrijdend gedrag op de werkvloer geen kans meer krijgt. En wat kun je doen als naaste of collega van een slachtoffer van grensoverschrijdend gedrag?
Het online delen van beeldmateriaal en persoonsgegevens van jonge meiden is een groeiend en ernstig probleem. Het gaat hierbij vaak om seksueel getinte foto’s, maar ook bikinifoto’s en niet seksueel getinte foto’s vallen hieronder. Met name op de messenger-app Telegram wordt er in expose groepen beeldmateriaal gedeeld, waarop haatreacties en bedreigingen volgen.
Klinisch psycholoog Lotte Hendriks heeft, in samenwerking met Rémi Bouwer van creatief bureau Dolly Warhol, het boekje ‘Ik wil je iets vertellen’ ontwikkeld. ‘Ik wil je iets vertellen’ helpt kinderen in de leeftijd van drie tot zes jaar op een laagdrempelige en creatieve manier woorden te geven aan trauma of aan een schokkende gebeurtenis.
De gevolgen voor slachtoffers van seksueel geweld zijn bekend. Maar nog steeds is er meer begrip nodig voor de achtergrond, risico’s, hulpbehoeften en preventie. De Nationaal Rapporteur Mensenhandel en Seksueel Geweld tegen Kinderen doet regelmatig onderzoek naar seksueel geweld tegen kinderen om hier meer inzicht in te krijgen.
#MeToo bestaat deze maand 5 jaar en gaf slachtoffers van seksueel misbruik wereldwijd de kracht om de stilte te verbreken. Twee simpele woorden, maar een grote stap voor slachtoffers en voor sommigen zelfs een startpunt in de verwerking. In deze blog lees je waarom het essentieel is dat deze beweging niet aan kracht verliest en hoe Fonds Slachtofferhulp hieraan bijdraagt.
WTFFF!? is een platform en een campagne over (online) seksueel grensoverschrijdend gedrag en misbruik. WTFFF!? is ontwikkeld dóór en vóór Gen-Z; de eerste generatie die opgroeit met sociale media. WTFFF?! speelt in op de informatie- en hulpbehoeften van jongeren na het meemaken van (online) seksueel grensoverschrijdend gedrag of misbruik. Lees meer over WTFFF!?
Inmiddels meer dan vijf jaar geleden barstte de #MeToo-beweging los. De term zorgde voor veel aandacht rondom seksueel misbruik en geweld. Ook in Nederland, waarbij het recente The Voice-schandaal nog eens extra olie op het vuur gooide. Hoe is de beweging ook alweer ontstaan? Waar staan we nu? En wat heeft het ons in Nederland opgeleverd?
Jonge vrouwen van 16 tot 24 jaar en biseksuele personen zijn veruit het vaakst slachtoffer van seksuele grensoverschrijding. Dat blijkt uit recent onderzoek van Rutgers, in opdracht van het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum (WODC).
Deze week is de Week tegen Pesten. We weten steeds beter wat de gevolgen op de lange termijn zijn voor slachtoffers van pesten. Wordt het pesten daarmee minder? Helaas niet. De cijfers liegen er niet om. Dat roept de vraag op: doen we wel genoeg? Maar ook: hebben we alle vormen van pesten wel goed op het netvlies?
Seksueel misbruik, verkrachting, ongewenste intimiteiten – er bestaan nogal wat woorden binnen dezelfde categorie. Maakt het uit welk woord je voor welke gebeurtenis gebruikt? Jazeker! Want, wanneer een term voortdurend verkeerd gebruikt wordt, heeft dit invloed op wat deze term voor ons betekent. Wanneer heet iets aanranding? En wanneer spreken we van seksueel geweld? En is verkrachting dan weer iets anders? Dat lees je hier.
Mandy Sleijpen en Romy van Veldhoven van stichting Wij zijn M, timmeren samen hard aan de weg voor een samenleving waar meer openheid rondom seksueel misbruik bestaat. Dit doen ze door een podium aan slachtoffers te bieden en voorlichting op basisscholen. Lees hier meer over hun visie en ambities.
Seksueel misbruik: een onderwerp waar steeds meer aandacht voor is. De #metoo-beweging zorgde wereldwijd voor een stroom aan aandacht en acties. En in Nederland zelf deed het schandaal rondom The Voice een hoop stof opwaaien. Nederland werd wakker geschud. Toch? Niet helemaal. Er is te weinig aandacht voor seksueel misbruik onder jongens en mannen, zegt Iva Bicanic van het Centrum Seksueel Geweld (CSG).
Over slachtoffers heeft ze het liever niet, eerder over jongeren die het ook is overkomen: ongewenste sexting, sextortion, exposen. In de aanloop naar de lancering van ons online platform www.wtfff.nl voor en door jongeren, spraken wij Arda Gerkens (directeur bestuurden van het EOKM) over het belang van het veranderen van het heersende beeld van online seksueel misbruik.
Fleur poseert moeiteloos voor onze fotograaf. Ze is helemaal in haar element wanneer ze het huis even voor zichzelf heeft. Alle ruimte om wat gitaar te spelen, te genieten van een kop koffie in de zon of nieuwe recepten uit te proberen. Altijd met haar steun en toeverlaat in de buurt: poes Luna. Vandaag doet Fleur even rustig aan, morgen is weer een drukke dag. Dan heeft ze therapie en een training met haar voetbalteam. “Het zijn juist de kleine dingen waar ik nu zo van geniet. Alleen of met vriendinnen.”
Tijdens het populaire programma Vandaag Inside vertelt Johan Derksen hoe hij in zijn jeugd een kaars tussen de benen van een jonge vrouw stopte. Een incident dat een officier van justitie, naar zeggen van Derksen, technisch gezien als verkrachting zou kunnen uitleggen. Hij heeft de lachers op zijn hand. “Hebben jullie hem nog wel aangedaan?”, grapt een tafelgast. Een ander prijst de dame gelukkig dat er geen honkbalknuppel in de hoek stond. Geen van de gasten vroeg zich hardop af hoe het voor de vrouw geweest moest zijn. Niemand deed iets.
Ons platform voor en door jongeren over (online) seksueel misbruik ‘WTFFF!?’ is genomineerd voor een aantal mooie prijzen! Op WTFFF!? worden de verhalen van vijf jonge slachtoffers van (online) seksueel misbruik uitgebeeld aan de hand van een geanimeerd artwork en verteld door de jongeren zelf.
Het concept voor www.wtfff.nl ontstond vanuit Hack the Planet. Met deze non-profit start-up hebben we – samen met creatief bureau Morrow – het project tot leven gebracht. We interviewden Tim van Deursen en Thijs Suijten van Hack the Planet om te vragen wat dit project voor hen betekent.
Sexting hoort bij de normale seksuele ontwikkeling van jongeren. Dat hier nog een groot taboe op rust wordt duidelijk uit de reacties van naasten wanneer pikant beeldmateriaal, zonder toestemming, verspreid wordt. Het overkwam Jantine Jongebloed op 16-jarige leeftijd. Hoe heeft zij dit beleefd en wat hoopt zij jongeren nu, zeventien jaar later, mee te geven?
Met het versturen van een seksueel getinte foto of video is niets mis. Wordt het beeldmateriaal echter ongewenst doorgestuurd? Dan spreken we van sexting-misbruik, een vorm van online seksueel misbruik. Volgens onderzoeker Marijke Naezer richten wij ons als maatschappij nog te veel op het slachtoffer in plaats van op de pleger. Een opmerking als: ‘Had je die foto ook maar niet moeten sturen,’ is snel gemaakt. Wat zijn de gevolgen hiervan? En hoe zouden we dit onderwerp dan beter wél kunnen benaderen?
Myriam is een van de hoofdpersonen op www.wtfff.nl en deelt haar verhaal om lotgenoten te helpen inzien dat online seksueel misbruik nooit hun schuld is. Je leest hier Myriam haar volledige verhaal.
Aangifte na verkrachting lijkt de meest logische stap. Je wilt tenslotte niet dat de dader nog een keer de fout in gaat en je wilt genoegdoening voor wat jou is overkomen. Toch is de meest logische stap niet voor iedereen de beste stap. Slachtoffers van zedendelicten, zoals bij The Voice of Holland, willen vooral hun leven weer terug krijgen.
Gaat dit het moment zijn dat er in Nederland een accentverschuiving plaatsvindt? Het moment waarop we de verantwoordelijkheid niet meer bij de slachtoffers leggen en zeggen: ‘Spreek je uit!’, maar zeggen: ‘Respecteer de grenzen en lichamelijke integriteit van mensen waarover je een vorm van verantwoordelijkheid hebt!’. Het moment waarop we geen vragen meer stellen over de schaamte ‘van vrouwen’, maar de schaamte van slachtoffers begrijpen en vragen stellen over het schaamteloze machtsmisbruik door plegers?
Meer openheid na seksueel wangedrag en een einde aan de schaamtecultuur. Dat hoopte actrice Alyssa Milano te bereiken met haar eerste #metoo tweet in 2017. Het programma BOOS van BNNVARA doet hier een Nederlands schepje bovenop. Heel Nederland volgt met ingehouden adem wat er mogelijk is gebeurd achter de schermen van The Voice of Holland.
In de uitzending van het journalistieke platform Pointer (KRO/NCRV) kwam naar voren dat één op de vier basisscholen te maken heeft met het ongewenst verspreiden van digitale naaktfoto’s van leerlingen. In het middelbaar onderwijs komt online shaming nog vaker voor: bij negen van de tien middelbare scholen.
Bijna kerstvakantie! Kaarsjes aan, lekkers op tafel, een mooi boek of een spelletje. Het zijn vaak de simpele dingen die een sfeer van geborgenheid en veiligheid oproepen. En dat is alles wat Tamara wenst deze kerst. Na een lange en moeilijke periode als gevolg van huiselijk geweld wonen Tamara en haar dochters nu veilig in een nieuwe omgeving.
Het gaat je niet lukken. De huur van deze maand krijg je écht niet rond. En die van vorige maand had je ook nog niet betaald. Puf om te zoeken naar een oplossing heb je ook niet, want na het ongeluk werkt je lijf nog niet mee. Het overkwam Zara (36). Het ene moment een druk werkende moeder van 2, vol met plannen voor de toekomst. Het volgende moment een vrouw die de eindjes niet meer aan elkaar kan knopen.
Eén op de drie (32%) kinderen maakt ooit een vorm van misbruik mee. Wordt hun stem voldoende gehoord? “Zeker niet”, vindt Miranda Freriks, oprichter van Stichting Misbuikt! De stichting start een campagne om overheid, politiek, politie en justitie meer gevoel van ernst en urgentie te geven over de gevolgen van misbruik.
Op het indringende R&B-nummer Don’t van Bryson Tiller playbacken duizenden jongeren op TikTok en delen zo hun ervaringen met seksueel overschrijdend gedrag. Een hype uit Amerika die weer overwaait? Of een groeiende, stevige statement door jongeren tegen seksueel misbruik.
Actrice Cheyenne Löhnen (24) maakt in samenwerking met regisseur Jan Pool de korte dramafilm Afloat. Een film met een missie: meer aandacht voor seksueel misbruik, waar wereldwijd 30% van de vrouwen slachtoffer van zijn. Wij spraken Cheyenne over haar eigen ervaring met seksueel geweld en wat zij met de film hoopt te bereiken.
Sonja is twintig als een onbekende man haar in 2003 op brute wijze verkracht. Een gebeurtenis die haar leven tekent, mede doordat ze niet direct de juiste hulp kreeg. “Ik werd doorverwezen naar verschillende instanties, had geen vast aanspreekpunt en moest iedere keer opnieuw mijn verhaal vertellen.”
Per jaar worden ruim 20.000 kinderen slachtoffer van seksueel geweld. Uit de recente Dadermonitor seksueel geweld tegen kinderen 2015-201 blijkt dat de aanpak hiertegen alles behalve effectief is. Herman Bolhaar, Nationaal Rapporteur Mensenhandel en Seksueel Geweld tegen Kinderen, vindt de cijfers verontrustend. Zo zijn zowel slachtoffers als daders steeds vaker minderjarig en duurt de afhandeling van strafzaken veel te lang.
Vandaag, op 28 april 2021, doen Fier (CKM) en Koraal een oproep aan de fractievoorzitter van de Tweede Kamer en het nieuwe kabinet om geweld en uitbuiting van kinderen en jongeren te stoppen. Meer dan 66 professionele organisaties, waaronder Fonds Slachtofferhulp, en nog eens 200 professionals op persoonlijke titel, steunen de oproep.
Het aantal jongeren dat slachtoffer wordt van online seksueel misbruik neemt toe. Tegelijkertijd eindigt online misbruik steeds vaker in offline misbruik en is de drempel naar de hulpverlening voor veel jongeren hoog. Tijd om de krachten te bundelen!
Pas na twaalf jaar huwelijk kon Legien haar partner Stijn vertellen over het misbruik dat zij als jong meisje meemaakte. Na jaren gevangen te hebben gezeten in gevoelens van schaamte en schuld kwam haar helingsproces in een stroomversnelling. Stijn en Legien gingen dit proces samen aan en helpen hier nu ook andere koppels mee.
De eerste maanden van 2021 is Fonds Slachtofferhulp op TV met een campagne tegen seksueel misbruik. 1 op de 8 vrouwen en 1 op de 25 mannen krijgt met seksueel geweld te maken. Krachtige mensen, die zichzelf dreigen kwijt te raken. Fonds Slachtofferhulp helpt mensen hun kracht te hervinden. Hoe wij dit doen? Dat lees je in dit artikel. Jouw hulp is hard nodig. Help je mee?
Sommige mensen zeggen het hardop, anderen denken het alleen: ‘wie trekt er dan ook zo een kort rokje aan?’, of: ‘had ze maar niet zo veel moeten drinken’. Victim blaming, zeker na seksueel misbruik, is een hardnekkig fenomeen dat veel schade brengt. Dat moet stoppen. #ZegErWatVan
Natascha van der Wissel werd van haar zesde tot haar vijftiende seksueel misbruikt. 26 jaar lang heeft ze over het misbruik gezwegen, totdat ze niet langer kon. Drie jaar geleden deelde ze haar misbruikervaring online. In dit artikel lees je waarom ze hiervoor koos, en wat ze tegen slachtoffers zou willen zeggen die hun verhaal online willen onthullen.
Sinds de oprichting van het Centrum Seksueel Geweld (CSG) in 2012, zoeken slachtoffers steeds vaker en sneller hulp na een aanranding of verkrachting. De kosten voor de medische zorg van het CSG vallen voor slachtoffers van achttien jaar en ouder onder het eigen risico. Voor veel slachtoffers is dit een reden om geen gebruik te maken van de hulp van het CSG. In een pilot wordt nu onderzocht of het vergoeden van die kosten de drempel wegneemt.
Sinds deze week delen volgers van het Instagram account abusers_nl anoniem hun persoonlijke ervaringen van seksueel misbruik. Het account telt inmiddels bijna 12.000 volgers en 137 berichten. Slachtoffers delen naam, leeftijd en soms zelfs de woonplaats of foto van degene die hen misbruikt zou hebben.
Het boekje Nee is oké is speciaal geschreven voor kinderen tussen de vier en acht jaar, omdat het belangrijk is om seksueel misbruik al op jonge leeftijd bespreekbaar te maken. Het voorleesboekje geeft kinderen op een luchtige en speelse manier een belangrijke boodschap mee en biedt ouders en opvoeders aanknopingspunten om hierover door te praten. Bestel hem voor slechts €7,50.
Online seksueel geweld is een groeiend probleem. De precieze omvang laat zich echter moeilijk in cijfers uitdrukken. Want wat wordt er precies verstaan onder online seksueel geweld? Welke gedragingen horen daar bij? Daar is nog geen eenduidig antwoord op te geven.
Binnen de huidige zedenwetgeving is een verkrachting of aanranding soms moeilijk te bewijzen. Demissionair minister Grapperhaus van Justitie & Veiligheid wil hier verandering in brengen met zijn aangescherpte zedenwet. In dit artikel lees je op welke punten de wet, volgens minister Grapperhaus, zou moeten veranderen.
Het is bijna niet voorstelbaar in het rijke Nederland met z’n hooggekwalificeerde zorg. Maar het gebeurt onder onze ogen. Door de vloedgolf van huidige en verwachte Corona patiënten, is nu al voor de zesde week de reguliere zorg vrijwel tot stilstand gekomen. De gevolgen zijn niet te overzien.
Nog niet eerder waren we zo afhankelijk van internet. Werken, leren, contact met elkaar houden. Alles gebeurt gedurende de coronacrisis online. Zo een tijdperk vol digitale mogelijkheden geeft helaas ook zorgen. Steeds meer jongeren worden slachtoffer van online seksueel geweld. De politie spreekt al langer van een nationale dreiging.
Naast de ‘hands-on’ vormen van seksueel geweld, zoals misbruik of verkrachting, is in toenemende mate sprake van seksueel geweld dat zich in de online wereld afspeelt. Termen als ‘sexting’, ‘shame sexting’, ‘sextortion’ en ‘wraakporno’ zijn veel gehoord, maar wat betekent sextortion bijvoorbeeld? En hoe zorgen we ervoor dat slachtoffers van online seksueel geweld de juiste hulp krijgen?
Het voorleesboekje ‘Nee is oké’ helpt al vanaf heel jonge leeftijd zaken bespreekbaar te maken. Het verhaal stimuleert kinderen om assertiever te zijn in het aangeven van hun grenzen met betrekking tot hun eigen lijf. Maar ook dat het goed is om iemand in vertrouwen te nemen als er iets tegen je zin in gebeurt. Lees meer over het boekje.
De afgelopen jaren vond een explosieve groei plaats van kinderen en jongeren die slachtoffer worden van online seksueel geweld. Deskundigheid en ervaren hulpverlening op dit gebied is er nog niet. Daar willen wij wat aan doen en daarom is Fonds Slachtofferhulp bezig met een interventie gericht op het herstel na online seksueel geweld.
Rondom seksueel geweld en seksueel misbruik leven ontzettend veel misvattingen en vooroordelen. Het zijn vaak onbewuste oordelen die we kunnen hebben over hoe een slachtoffer zich gedroeg toen de gebeurtenis plaatsvond of daarna. De realiteit is doorgaans wezenlijk anders en de enige manier om deze vooroordelen weg te nemen, is door slachtoffers zonder omwegen te vragen: hoe zit het nou eigenlijk écht?
Mensen willen graag geloven dat als een verkrachting hen zou overkomen, dat ze vechten, vluchten of zich hevig verzetten. De realiteit bewijst echter het tegendeel. Veel slachtoffers verstijven van angst tijdens een verkrachting en doen niets. Dit wordt ook wel de ‘freeze reactie’ of ‘tonic immobility’ genoemd.
Om daders van seksueel misbruik van kinderen te kunnen veroordelen, is onderzoek heel belangrijk. Omdat er lang niet altijd meer fysiek bewijs –zoals sporen op het lichaam – is, is het verhoor van het slachtoffer een belangrijk onderdeel van dat onderzoek. Ook als het slachtoffer minderjarig is. Dat je die kwetsbare groep slachtoffers op een aangepaste manier moet behandelen staat in het VN-Kinderrechtenverdrag.
Helaas komt seksueel misbruik ook in de sportwereld veel voor. Uit onderzoek door oud politicus Klaas de Vries, blijkt dat een op de acht sporters als kind tenminste één keer te maken heeft gehad met seksueel misbruik. Vandaag de dag worden er steeds meer verhalen over seksueel misbruik in de sport voor het voetlicht gebracht. Ook is bekend geworden dat met meldingen van seksueel misbruik in de sport onvoldoende gedaan wordt. Het tuchtrecht volstaat niet in het weren van daders uit de sportwereld. En tussen sportbonden, politie, justitie en de NOC*NSF lijkt de informatie-uitwisseling onvoldoende om slachtoffers te beschermen.