De belangrijkste ontwikkelingen rondom Fonds Slachtofferhulp en positie van slachtoffers vind je hier.
23 augustus 2024
Als geen ander weet hersenprofessor en hoogleraar neuropsychologie Erik Scherder de wetenschap over ons brein begrijpelijk over te brengen. Of het nu gaat om het heilzame effect van muziek, het belang van bewegen of het nut van optimisme. Voor dit magazine gaan we met hem in gesprek over de effecten van trauma op de hersenen.
8 augustus 2024
De gevolgen van kindermishandeling voor kinderen zijn groot, maar het wordt te vaak en niet op tijd herkend, bijvoorbeeld door professionals. Of, professionals worstelen met de vraag hoe zij deze vermoedens kunnen uiten. Hoe eerder er hulp komt voor kinderen die kindermishandeling meemaken, hoe beter. Onderzoekers van het NSCR doen daarom verdiepend onderzoek naar de signalen van kindermishandeling en vertalen dit naar een toolkit voor onderwijsprofessionals.
8 mei 2024
Het is moeilijk om te zien hoe rouw verloopt bij een kind dat een dierbare is verloren. Vaak laten ze niet veel zien. Ze spelen, ze lachen en doen er alles aan om hun ouder(s) niet te belasten. Veel ouders en verzorgers vragen zich dan ook af of het wel goed gaat en wat ze kunnen doen. Hiervoor hebben we een rouwmeter ontwikkeld voor kinderen. Postdoctoraal onderzoeker Lonneke Lenferink vertelt hoe deze rouwmeter tot stand is gekomen.
23 november 2023
Het hebben van een gezin is vaak een ideaalbeeld waar veel mensen aan willen voldoen, maar helaas groeit niet elk kind op in een veilig thuis. Jaarlijks maken rond de 120.000 kinderen in Nederland mishandeling mee. Dat is 3% van alle kinderen in Nederland, gemiddeld één kind in elke schoolklas.
28 september 2023
Daders van kindermishandeling die zelf ook in hun jeugd slachtoffers zijn geweest, is dat een excuus of niet? Pauline Aarten geeft antwoord.
21 september 2023
Irma Hein werkt als kinder- en jeugdpsychiater bij Levvel, daarnaast doet zij vanuit het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam (AMC-UvA) onderzoek naar het ontwikkelen van effectieve behandelingen voor kinderen die kindermishandeling hebben meegemaakt. Ze vertelt over het onderzoek en over waarom dit onderzoek zo belangrijk is.
14 september 2023
Hilbert Bredemeijer (39 jaar), wethouder Onderwijs, Werk, Jeugd en Sport van de Gemeente Den Haag. Als wethouder Jeugd reflecteert Hilbert Bredemeijer op de aanpak kindermishandeling en de uitdagingen voor gemeenten.
7 september 2023
Kind en trauma. Twee woorden die niet bij elkaar lijken te passen. Toch komt het relatief vaak voor dat een kind vastloopt. Mees, de zoon van Marit, kreeg na een moeilijke start in zijn leven ook last van hechtingsproblematiek en een posttraumatische stress stoornis. Marit en haar man besluiten dat het probleem niet alleen van Mees is, maar dat ze samen de leeuw in de bek gaan kijken.
31 augustus 2023
Spieren aan het werk, hoofd leeg. Dan is Marco Strijker in zijn element. De afgelopen tijd heeft hij het enorm druk gehad met het promoten van zijn boek ‘Niemand die omkijkt’ over de jarenlange mishandeling door zijn vader. In de boulderhal komt hij even tot rust.
25 augustus 2023
Wanneer een kind het thuis moeilijk heeft, is school dé plek waar het zich veilig en gezien moet voelen. Voor de bekendste schooldirecteur van Nederland of ‘de onderwijsdokter’, zoals mensen hem vaak noemen, is dit een dagelijkse missie. “Als het slecht gaat met een kind, wil ik erbij zijn. Als iemand om hulp vraagt, dan wil ik helpen.” We gaan in gesprek met Eric van ’t Zelfde, voor het grote publiek bekend als de bevlogen directeur van het tv-programma Dream School.
9 december 2022
Emotionele mishandeling, isoleercellen en dwangarbeid. Het was aan de orde van de dag binnen de ‘liefdesgestichten’ van de katholieke kloostergemeenschap ‘de Goede Herder’.