Alcohol en drugs in het verkeer zijn een no-go. Toch is er in 2022 een enorme stijging in het aantal boetes voor rijden onder invloed. Levensgevaarlijk. Gemiddeld komen er elk jaar zo’n 75 tot 140 mensen om vanwege alcoholgebruik in het verkeer. Dit en meer feiten en cijfers over alcohol en het verkeer hebben we voor je op een rij gezet.
Naar schatting zijn er in Nederland jaarlijks honderden kinderen die een dierbare verliezen in het verkeer. Hoe kinderen rouwen en wat ze nodig hebben om hun leven weer op te pakken is nog nauwelijks onderzocht. Met het project TrafVic Kids komt daar verandering in. “Het werd tijd dat er een rouwbehandeling speciaal voor kinderen komt”, vindt Carlo Contino, adjunct-directeur van Fonds Slachtofferhulp.
Vanaf 1 januari 2023 bezit en verkoop van recreatief lachgas verboden. Een belangrijke stap naar veiliger wegen. Er zijn de laatste jaren tientallen doden en gewonden gevallen bij verkeersongelukken waarbij lachgas in het spel was. Uit een inventarisatie van de politie op verzoek van de NOS blijkt dat bij 63 dodelijke ongevallen lachgasgebruik werd geconstateerd, net als bij 362 ongevallen met (ernstig) letsel.
In de bebouwde kom van Alblasserdam werden eind mei twee jonge vrouwen met hoge snelheid aangereden met de dood tot gevolg. Van het leven beroofd door een bestuurder die in de afgelopen jaren meer dan 52(!!) verkeersovertredingen maakte waarvan zeker 12 zéér ernstig. Tijdens de inhoudelijke zitting eiste het OM tien jaar cel en tien jaar rijontzegging tegen de 24-jarige verdachte wegens ‘dubbele doodslag’. Een uitzonderlijke eis. Hopelijk doet de rechter eind oktober een uitspraak die recht doet aan het leed van de nabestaanden én die voorkomt dat er meer slachtoffers volgen.
Het aantal verkeersdoden is in 2021 gehalveerd ten opzichte van 2000. Deze nieuwe verkeerscijfers publiceert het CBS vandaag. De nieuwste cijfers helpen ons de verkeersveiligheid in ons land te monitoren. Wat deze cijfers niet laten zien, is het persoonlijk drama hierachter. En meer dan dat: werken de kille cijfers vooroordelen en schijnveiligheid in de hand? Een klein pleidooi voor de mens achter de cijfers.
“Maak altijd oogcontact met de bestuurder”, waarschuwt Esther Perfors (45) haar kinderen ontelbaar vaak bij de oversteekplaats bij school. Het is er druk en regelmatig rijden automobilisten achteloos door. Op datzelfde zebrapad wordt Esther op een regenachtige donderdagavond in 2019 aangereden door een WhatsAppende automobilist. “Het is de avond die mijn leven en dat van mijn gezin voorgoed veranderde.”
Nu de scholen weer van start gaan is het drukker op de weg en rondom schoolgebouwen. Daarmee is er een piek in verkeersongevallen onder scholieren. Voorzichtigheid en rijden met gepaste snelheid is geboden om het aantal slachtoffers naar beneden te krijgen, benadrukt Veilig Verkeer Nederland. En kunnen nieuwe verplichte veiligheidssystemen in auto’s wellicht een oplossing bieden?
Je weet dat het zomer is wanneer de eerste zwaluwen zijn gespot, de terrassen vol zitten en Nederland massaal de teenslippers tevoorschijn haalt. Dit eenvoudig schoeisel is nog steeds één van de populairste schoenen ter wereld. Je trekt ze even snel aan om boodschappen te doen, ze passen prima onder een jurkje en je stapt er zo de auto mee in. Maar, mag dat wel? Hoewel autorijden met slippers in Nederland is toegestaan, gelden in sommige landen andere regels.
Al sinds 2020 zet garageformule CarProf zich – samen met klanten en partners – in voor jonge verkeersslachtoffers. Met een jaarlijkse APK-actie halen zij geld op wat volledig ten goede komt aan onderzoek naar kinderen die een dierbare verliezen bij een verkeersongeval.
Een verkeersongeval op een gladde winterdag in 2012 lijkt met een sisser af te lopen: alleen autoschade, geen gewonden. Aan de buitenkant was er dan ook weinig te zien aan Bilal*, maar van binnen gebeurde er van alles met hem. “Het leek wel alsof ik de grip op mijzelf aan het verliezen was.”
Busje ramt auto. File na ongeluk. Het zijn bekende krantenkoppen. Maar de vraag is: en de mensen dan? Waar zijn de mensen in de berichtgeving gebleven? Voor het platform Het Ongeluk doet Eva Kwakman, verbonden aan de Universiteit van Amsterdam, onderzoek naar de impact van nieuwsberichten over verkeersongevallen op verkeersslachtoffers en nabestaanden.
Vanaf 6 juli zijn alle nieuwe auto’s in de EU verplicht uitgerust met assistentiesystemen. Deze zogenaamde Automatic Driver Assistance Systems (ADAS) moeten bijdragen aan een veiliger verkeer. Met andere woorden: veiligere auto’s en minder verkeersslachtoffers. Onderzoek wijst namelijk uit dat één van de ruim 30 verplichte veiligheidssystemen het aantal verkeersdoden al met 20 procent kan verminderen. Maar er zijn ook tegengeluiden te horen. Een antwoord op de meest gestelde vragen.
Een maximum snelheid van 30 km per uur in de stad. Een verplichte fietshelm. Een keurmerk voor fietsverlichting. Het zijn allemaal maatregelen die het verkeer mogelijk veiliger maken. We vroegen het Nederlands publiek wat de belangrijkste thema’s zijn. En dat leverde verrassende resultaten op.
Voor zijn programma’s loopt hij mee met de politie in de moeilijkste wijken van de randstad, overnacht hij in de beruchtste gevangenissen en verblijft hij in een jeugdkliniek voor jongeren met verslavingen en gedragsproblemen. Kortom, presentator en programmamaker Ewout Genemans (36) zoekt vaak het randje op en laat zo de kijkers kennismaken met de kwetsbare kanten van de samenleving.
Toen Lynn’s broer niet op tijd was voor het avondeten, hadden ze al een voorgevoel dat er iets niet klopte. Op internet vonden ze dat er een kwartier eerder in de buurt een motorongeluk had plaatsgevonden. Op dat moment begonnen de alarmbellen te rinkelen.
Veilig verkeer is van levensbelang. Maar hoe pakken we dat aan? Moeten verkeershufters steviger worden aangepakt? Zou een fietshelm verplicht moeten zijn voor e-bikers? En één glaasje alcohol in het verkeer: ok of no go? Wat vind jij?
We zetten ons voor verkeersslachtoffers, maar we werken ook hard om het verkeer veiliger te maken. Graag horen we van jou wat jij belangrijk vindt.
Van het ene op het andere moment een dierbare verliezen door een verkeersongeval verandert het leven van de achterblijvers voorgoed. Hoe ga je verder, terwijl het gemis niet minder wordt? De familie Pieper wilde de herinnering aan hun overleden zoon en broer Dion Pieper levend houden. Met de Dion Pieper Stichting helpen ze nu anderen.
Het aantal verkeersslachtoffers in Nederland moet in 2030 zijn gehalveerd. Met de aangenomen motie komt het doel van nul verkeersslachtoffers in 2050 een stap dichterbij. Maar is verkeersveiligheid alleen een taak van de politiek? Of kunnen we zelf ook van verkeersveiligheid een prioriteit maken?
Ter gelegenheid van hun 15-jarig jubileum steunt leasemaatschappij ProMobility ons TrafVic Kids project met € 5.000. “Een behandelmethode opzetten en ontwikkelen speciaal voor kinderen die een dierbare zijn verloren in het verkeer kost veel tijd en geld. Sponsoren zoals ProMobility maken dit mogelijk en daar zijn wij hen ontzettend dankbaar voor.”
Je bent gehaast. En heel eerlijk: ook een beetje geïrriteerd. De automobilist voor jou rijdt in een slakkengangetje. Je schiet er voorbij, haalt in vlak voor het zebrapad en toetert nog eens flink. Werkt altijd. Ben je dan een verkeershufter? We hebben wat we weten over verkeershufters en veelplegers in het verkeer op een rijtje voor je gezet.
Je dierbare verliezen door een verkeersongeval is plotseling en heftig. Veel mensen blijven lang rouwklachten houden. Welke hulp hebben ze nodig? Is die hulp beschikbaar? En biedt online therapie een uitkomst? Wetenschappelijk onderzoek geeft nieuwe inzichten.
Deze week overhandigde CarProf een cheque ter waarde van € 15.673 aan Fonds Slachtofferhulp. De bijna 80 CarProf autobedrijven in Nederland zetten zich sinds begin dit jaar met een speciale APK actie in voor kinderen die slachtoffer of nabestaande zijn van een verkeersongeval.
De dagen worden korter. We fietsen steeds vaker in het donker naar huis, werk of school. Tijd om je fietsverlichting weer te gebruiken. Wist je dat je ook andere fietsers op een leuke en makkelijke manier kunt stimuleren om hun verlichting te gebruiken? Onze partner ANWB bedacht een mooie actie.
Het Openbaar Ministerie heeft voor het eerst de nieuwe wetgeving toegepast waarmee roekeloze rijders beter kunnen worden aangepakt. Fonds Slachtofferhulp werkte de afgelopen 3 jaar aan de totstandkoming van deze wet, die zowel de bewijslast als de strafmaat van roekeloosheid in het verkeer aanpakt.
De Tweede Kamer heeft unaniem ingestemd met het wetsvoorstel roekeloos rijgedrag, van minister Grapperhaus. Met de aanscherping van deze wet kunnen bestuurders die onaanvaardbare risico’s nemen in het verkeer, straks zwaarder worden bestraft. Fonds Slachtofferhulp pleit al geruime tijd voor verbeterde wetgeving en vandaag is gebleken dat onze inspanningen resultaat hebben geboekt.
Tim Overdiek is vader van twee zonen, schrijver, therapeut en weduwnaar. In 2009 kwam Jennifer, zijn vrouw en moeder van zijn kinderen, om het leven door een verkeersongeval. Twee straten verwijderd van hun woning wordt Jennifer op een zebrapad aangereden door een motoragent. ‘Weggerukt uit het leven’, zoals Tim het doeltreffend beschrijft in de overlijdensadvertentie. Zeven jaar na het overlijden van Jennifer maakt Tim een carrièreswitch. Hij werkt nu als therapeutisch coach en begeleidt volwassenen, maar ook kinderen, die door verlies vastlopen in het leven.