De belangrijkste ontwikkelingen rondom Fonds Slachtofferhulp en positie van slachtoffers vind je hier.
21 maart 2025
De handhaving van online seksueel geweld schiet ernstig tekort. Hoewel er regelgeving is, wordt deze niet effectief gehandhaafd, waardoor slachtoffers onvoldoende bescherming krijgen. Dit blijkt uit onderzoek dat we deden samen met Stichting Offlimits, het Landelijk Centrum Seksueel Geweld, Privacy First en Boekx Advocaten.
13 januari 2025
Het internet biedt slachtoffers van seksueel geweld nieuwe manieren om hun ervaringen te delen en om steun of lotgenotencontact te vinden. Welke rol spelen de technologische mogelijkheden bij het online delen van ervaringen met seksueel geweld? En wat zijn de motieven van slachtoffers om hun ervaringen wel of niet online te delen? Met steun van Fonds Slachtofferhulp onderzocht Marleen Gorissen van het Nederlands Studiecentrum Criminaliteit en Rechtshandhaving (NSCR) hoe slachtoffers van seksueel geweld online hun persoonlijke ervaringen delen.
20 november 2024
In 2022 startte Fonds Slachtofferhulp met het speciale platform WTFFF!? voor en door jongeren die te maken hebben gehad met online seksueel misbruik. Al vele jongeren hebben sinds de start van het platform hier informatie, hulp of ervaringsverhalen gevonden. Om hen nóg gerichter te kunnen helpen heeft Fonds Slachtofferhulp het platform, opnieuw sámen met jongeren, vernieuwd.
28 oktober 2024
Leerkrachten hebben steeds meer te maken met leerlingen die direct of indirect slachtoffer worden van sexting misbruik en online shaming. Met de gratis les WTFFF!? x Stukje van mij heb je tools in handen om met hen in gesprek te gaan en het te hebben over wat je kunt doen als je dit meemaakt.
25 oktober 2024
Onze partner Offlimits heeft met steun van Fonds Slachtofferhulp alles op alles gezet om Telegram te dwingen zogenoemde bangalijsten offline te halen. Eerdere werkte de berichtendienst niet mee aan verwijderverzoeken van strafbare content. Waaronder ook de bangalijsten van Utrechtse studentes. Telegram heeft nu toegezegd deze lijsten te zullen verwijderen. Ook krijgt Offlimits een directe lijn om meldingen door te geven.
9 september 2024
Wat kun je als ouder doen om onderwerpen als online shaming en sexting (misbruik) thuis bespreekbaar te maken? En écht te begrijpen wat er op dit gebied speelt bij kinderen en jongeren? Op 9 en 17 september organiseert KPN in samenwerking met ervaringsdeskundige Francien Regelink, Fonds Slachtofferhulp, Rutgers en SOA Aids Nederland een online ouderavond voor haar klanten. Bovendien biedt Fonds Slachtofferhulp online toegankelijke informatie speciaal voor ouders.
1 juli 2024
Maandag 1 juli gaat de nieuwe zedenwet van kracht, waar Fonds Slachtofferhulp zich jarenlang sterk voor heeft gemaakt. Deze gemoderniseerde wet is een grote stap voorwaarts voor slachtoffers van seksueel geweld in Nederland. Maar er is meer nodig om seksueel geweld aan te pakken.
29 februari 2024
Jongeren die te maken hebben met online seksueel misbruik voelen zich vaak schuldig of schamen zich. Reacties uit de omgeving als “had je die foto maar niet moeten sturen..” en “had je maar niet online moeten komen..” versterken dit gevoel en staan herstel in de weg. Daarom starten we vandaag de campagne ‘no blame no shame’. Ontwikkeld door en voor jongeren om een eind te maken aan schuld- en schaamtegevoelens na (online) seksueel misbruik.
5 februari 2024
Veel jongeren die online seksueel misbruik meemaken, kampen met schuld- en schaamtegevoelens. Deze gevoelens worden vaak versterkt door negatieve reacties uit hun omgeving. Oftewel victim blaming. Foto: Jantine Tals
12 december 2023
Influencer Linda de Munck (28 jaar) gaat zich inzetten voor het jongerenplatform WTFFF?!. Linda maakt al tien jaar online content over seksualiteit. Wat begon met YouTube filmpjes groeide uit tot een platform op Instagram met meer dan veertigduizend volgers. “Jaren geleden maakte ik mijn eerste YouTube filmpje over dat een zonder toestemming verspreide naaktfoto nooit jouw schuld is. Ik wilde me toen al heel erg uitspreken over victim blaming en dat dat echt niet oké is.”
6 december 2023
Fonds Slachtofferhulp vindt dat alle vormen van seksueel misbruik met beeldmateriaal moeten worden gezien als een seksueel misdrijf. Óók met AI gemaakte naaktbeelden.
26 oktober 2023
In de eerste LIVE talkshow op TikTok van KPN schoof Fonds Slachtofferhulp aan om te praten over online seksueel misbruik. Samen met een jong slachtoffer van online shaming en onder begeleiding van host Robbert Rodenburg bespraken we onder andere de impact, de strafbaarheid en hulp na online seksueel misbruik. Een mooi initiatief van KPN waar Fonds Slachtofferhulp het belang van onderstreept.
9 augustus 2023
Het is de meesten niet ontgaan: de recente rechtszaak tegen een bekende Nederlandse acteur, voor het online seksueel misbruiken van drie minderjarige meisjes. De acteur is veroordeeld tot drie maanden celstraf (waarvan twee voorwaardelijk) en 240 uur werkstraf. De rechter benadrukt hoe dapper het is dat de drie jonge slachtoffers zich uitspreken. In dit artikel lees je wat slachtoffers tegenhoudt in het vertellen over online seksueel misbruik.
5 juli 2023
Wat veranderd er met de nieuw aangenomen Wet Seksuele Misdrijven? Kunnen slachtoffers er voldoende op vertrouwen dat een aangifte zal leiden tot een passende straf? Een straf die letterlijk ‘recht doet’ aan het leed en de gevolgen van (online) seksueel misbruik?
19 juni 2023
Geeft de nieuwe zedenwet – die naar verwachting in 2024 in werking treedt- ook slachtoffers van online seksueel misbruik straks voldoende bescherming? Fonds Slachtofferhulp vindt van niet en deelt deze overtuiging met Marthe Goudsmit, postdoctoraal onderzoeker aan de Universiteit van Oxford. Fonds Slachtofferhulp stelde Marthe Goudsmit een aantal vragen over de strafbaarstelling van seksueel misbruik met beeldmateriaal. Lees hier verder.
8 februari 2023
Hoe houden we de online wereld veilig voor kinderen en jongeren? Hier vraagt de Safer Internet Day ieder jaar aandacht voor. Een belangrijk onderwerp, zeker als je bedenkt hoe veel cyberrisico’s kinderen lopen. Met als nummer één de grote angst van veel ouders: online seksueel misbruik.
2 november 2022
WTFFF!?: het interactieve platform dat Fonds Slachtofferhulp dit jaar – samen met jongeren – creëerde en lanceerde, heeft vier mooie awards gewonnen. In dit artikel vertellen we je meer over WTFFF!? en over het commentaar van de jury.
27 juni 2022
Onderzoek bevestigt dat slachtoffers van (online) seksueel misbruik hier niet of nauwelijks over praten door gevoelens van schaamte, schuld en angst.
11 februari 2022
Noah is een van de hoofdpersonen op www.wtfff.nl en deelt zijn verhaal om lotgenoten te helpen inzien dat online seksueel misbruik nooit hun schuld is. Je leest hier het volledige verhaal van Noah.
9 februari 2022
Sexting hoort bij de normale seksuele ontwikkeling van jongeren. Dat hier nog een groot taboe op rust wordt duidelijk uit de reacties van naasten wanneer pikant beeldmateriaal, zonder toestemming, verspreid wordt. Het overkwam Jantine Jongebloed op 16-jarige leeftijd. Hoe heeft zij dit beleefd en wat hoopt zij jongeren nu, zeventien jaar later, mee te geven?
7 februari 2022
Met het versturen van een seksueel getinte foto of video is niets mis. Wordt het beeldmateriaal echter ongewenst doorgestuurd? Dan spreken we van sexting-misbruik, een vorm van online seksueel misbruik. Volgens onderzoeker Marijke Naezer richten wij ons als maatschappij nog te veel op het slachtoffer in plaats van op de pleger. Een opmerking als: ‘Had je die foto ook maar niet moeten sturen,’ is snel gemaakt. Wat zijn de gevolgen hiervan? En hoe zouden we dit onderwerp dan beter wél kunnen benaderen?
6 februari 2022
Manon is een van de hoofdpersonen op www.wtfff.nl en deelt haar verhaal om lotgenoten te helpen inzien dat online seksueel misbruik nooit hun schuld is. Je leest hier Manon haar volledige verhaal.
Yara is een van de hoofdpersonen op www.wtfff.nl en deelt haar verhaal om lotgenoten te helpen inzien dat online seksueel misbruik nooit hun schuld is. Je leest hier Yara haar volledige verhaal.
Myriam is een van de hoofdpersonen op www.wtfff.nl en deelt haar verhaal om lotgenoten te helpen inzien dat online seksueel misbruik nooit hun schuld is. Je leest hier Myriam haar volledige verhaal.
10 januari 2022
In de uitzending van het journalistieke platform Pointer (KRO/NCRV) kwam naar voren dat één op de vier basisscholen te maken heeft met het ongewenst verspreiden van digitale naaktfoto’s van leerlingen. In het middelbaar onderwijs komt online shaming nog vaker voor: bij negen van de tien middelbare scholen.