Eigenhandig het bloed van je vermoorde dochter van de muren van je huis schrobben. Het klinkt als een scène uit een horrorfilm. Maar voor nabestaanden van moord kan dat zomaar realiteit zijn. Vanuit de overheid is namelijk weinig tot niks geregeld op dit gebied.
Voor zijn programma’s loopt hij mee met de politie in de moeilijkste wijken van de randstad, overnacht hij in de beruchtste gevangenissen en verblijft hij in een jeugdkliniek voor jongeren met verslavingen en gedragsproblemen. Kortom, presentator en programmamaker Ewout Genemans (36) zoekt vaak het randje op en laat zo de kijkers kennismaken met de kwetsbare kanten van de samenleving.
Nieuwe cijfers van het CBS laten een dalende trend zien in het aantal slachtoffers van moord en doodslag. In 2020 kwamen in Nederland 121 mensen door geweld om het leven, 4 minder dan in 2019. Onder hen waren 77 mannen en 44 vrouwen. Het aantal slachtoffers onder jongeren tot twintig jaar is toegenomen van 10 naar 18.
Op 25 september herdenken zo’n 250 nabestaanden met elkaar hun dierbaren die als gevolg van moord om het leven zijn gekomen. Tijdens deze dag zal er een muziekstuk ten gehore worden gebracht dat speciaal voor en door nabestaanden is gecomponeerd. Zangers Noami Inez: “Na de moord op mijn moeder, nu precies 25 jaar geleden, gaf muziek mij de kracht om te blijven vechten. Nu hoop ik zoveel mogelijk te mogen inspireren, met de schoonheid, troost en verbinding die muziek kan brengen in je leven.”
Hoeveel geweld is er in Nederland? Niet alle cijfers van (huiselijk) geweld zijn volledig bekend, omdat het niet altijd gemeld of gezien wordt. Toch telt Nederland jaarlijks veel slachtoffers van geweld in huiselijke kring en daarbuiten. Fonds Slachtofferhulp vindt het belangrijk dat de bewustwording over dit onderwerp groeit. Daarom hebben we de cijfers en percentages die wel bekend zijn voor je verzameld.
Sinds ruime tijd steunt Fonds Slachtofferhulp Hameeda Lakho in haar werk voor slachtoffers van kindermishandeling. Dit jaar steunen wij Hameeda ook in een bijzonder project: ‘Getekend – Sporen van kindermishandeling’. ‘Getekend’ toont op een indrukwekkende manier de littekens die door kindermishandeling worden nagelaten en vertelt het verhaal van lotgenoten
Vandaag, op 28 april 2021, doen Fier (CKM) en Koraal een oproep aan de fractievoorzitter van de Tweede Kamer en het nieuwe kabinet om geweld en uitbuiting van kinderen en jongeren te stoppen. Meer dan 66 professionele organisaties, waaronder Fonds Slachtofferhulp, en nog eens 200 professionals op persoonlijke titel, steunen de oproep.
Het Landelijk Advocaten Netwerk Gewelds- en Zeden Slachtoffers (LANGZS) heeft een nieuw Zwartboek gepubliceerd. In deze jubileumuitgave wordt stilgestaan bij 25 jaar slachtofferrechten en deelt LANGZS voorbeelden uit de dagelijkse praktijk waarbij slachtofferrechten helaas niet goed werden nageleefd. Hierbij gaat het niet alleen om incidenten, maar ook om structurele problemen.
Ben je slachtoffer van een misdrijf? Dan komt er nogal wat op je af. Naast de schade en emotioneel moeilijke tijd word je ook nog eens overladen met brieven en informatie over je zaak. Het is dan lastig om het overzicht te houden. De oplossing? Een eigen digitaal dossier: MijnSlachtofferzaak.
Op 19 september vieren we het 25-jarig bestaan van lotgenotencontact. Tegelijkertijd is vandaag de dag dat we geweldslachtoffers herdenken. Het belang en de kracht van lotgenotencontact blijkt uit de vele verhalen die ons bereiken. Van nabestaanden van geweldslachtoffers, maar ook vele anderen. Wat maakt lotgenotencontact zo belangrijk?
Turnsters doen een boekje open over fysiek en psychisch geweld. Commissie-De Winter rapporteert over stelselmatig geweld in de jeugdzorg in de afgelopen 75 jaar. In coronatijd hebben kinderen in een instabiele thuissituatie het zwaar. We horen steeds meer over de grote mate waarin niet alleen fysieke mishandeling, maar ook psychische mishandeling voorkomt. Een zware vorm van geweld, die nog steeds niet expliciet strafbaar is.
Politie en het Openbaar Ministerie (OM) hebben een niet te onderschatten rol in het rouwproces van nabestaanden van geweldsslachtoffers. Maar de zorg moet wel beter. Dat concludeerde de Nationale ombudsman Reinier van Zutphen in een onderzoek naar de bejegening van nabestaanden door Politie en het OM.
Jaarlijks worden ruim 200.000 mensen slachtoffer van een vorm van geweld. De impact hiervan op slachtoffers is vaak groot. Zowel lichamelijk als emotioneel. Daarom zetten we ons al jarenlang in voor deze grote groep. Bekijk hier alle projecten voor slachtoffers van geweld.
Het is nog niet eens zo lang geleden dat nabestaanden van moord, geen enkele positie hadden in het strafrecht. Zij moesten lijdzaam toezien en toehoren bij de rechtszaak over hun geliefde partner, familielid of kind. Er was geen recht op schadevergoeding, geen recht om te spreken, en de meest intieme informatie werd wel in het openbaar, maar niet met hen gedeeld.
Vivianne heeft niet veel geluk gehad in haar kinderjaren. Ze loopt verschillende jeugdtrauma’s op door misbruik en geweld binnen haar gezin. Als jong volwassene volgt ze veel therapieën, maar aan echt verwerken komt ze niet toe. Toch weigert ze nog langer slachtoffer te zijn. Haar reddingsboei is haar creativiteit.
Vroeger dacht hij niet zo na over de slachtoffers. Het waren tenslotte geen bekenden. Zijn zus bracht daar verandering in. Ook zij voelde zich slachtoffer van de daden van Toine. Dat kwam binnen. Inmiddels is Toine volledig gerehabiliteerd, een voorbeeld van restorative justice en helpt hij criminele jongeren hun plek te vinden in de maatschappij. In de Week van Respect het verhaal van Toine Bakermans: van bankrover tot rolmodel.
Slachtoffers die fysiek zijn mishandeld door hun eigen partner, hebben grote kans dat ze te maken krijgen met meervoudige problemen. Een grotere kans zelfs dan slachtoffers van ander geweld. Dit blijkt uit nieuwe onderzoeksresultaten uit het meerjarige VICTIMS-onderzoek, uitgevoerd door onderzoeksinstituut CentERdata en het Fonds Slachtofferhulp.