De belangrijkste ontwikkelingen rondom Fonds Slachtofferhulp en positie van slachtoffers vind je hier.
4 september 2023
Slachtofferwijzer is vernieuwd. Naast een website met deskundige informatie over slachtofferschap en hulpverlening, is Slachtofferwijzer nu ook een plek waar mensen erkenning vinden voor wat hen is aangedaan en herkenning door het lezen van de ervaringen van anderen.
29 augustus 2023
Nieuwe cijfers van het CBS laten zien dat het aantal slachtoffers van moord en doodslag in 2023, weinig afwijkt van het gemiddelde van de afgelopen 10 jaar. In totaal werden 84 mannen en 41 vrouwen slachtoffer.
9 december 2022
Emotionele mishandeling, isoleercellen en dwangarbeid. Het was aan de orde van de dag binnen de ‘liefdesgestichten’ van de katholieke kloostergemeenschap ‘de Goede Herder’.
17 november 2022
Lees meer over ‘Zie je mij?’. Een samenwerking tussen inhoudsdeskundige Hameeda Lakho en wetenschapsjournalist en auteur Jeroen Wapenaar.
30 september 2022
Op 1 oktober herdenken zo’n 250 nabestaanden met elkaar hun dierbaren die als gevolg van een geweldsmisdrijf om het leven zijn gekomen. De herdenking vindt dit jaar plaats in Ede, de woonplaats van Mariët Bosch, moeder van Shelley die in 2020 om het leven werd gebracht. “Met deze herdenking blijft mijn dochter leven.”
3 juni 2022
Eigenhandig het bloed van je vermoorde dochter van de muren van je huis schrobben. Het klinkt als een scène uit een horrorfilm. Maar voor nabestaanden van moord kan dat zomaar realiteit zijn. Vanuit de overheid is namelijk weinig tot niks geregeld op dit gebied.
9 december 2021
Voor zijn programma’s loopt hij mee met de politie in de moeilijkste wijken van de randstad, overnacht hij in de beruchtste gevangenissen en verblijft hij in een jeugdkliniek voor jongeren met verslavingen en gedragsproblemen. Kortom, presentator en programmamaker Ewout Genemans (36) zoekt vaak het randje op en laat zo de kijkers kennismaken met de kwetsbare kanten van de samenleving.
15 juli 2021
Wij spraken Peter R. de Vries in 2018 over zijn drive om voor slachtoffers en nabestaanden het onderste uit de kan te halen. Hij wist voor grote doorbraken te zorgen in zaken die op de plank bleven liggen en gaf nabestaanden een stem. Die missie deelde hij met het Fonds. Onze wegen hebben zich in de afgelopen jaren daarom heel vaak gekruist.
28 april 2021
Vandaag, op 28 april 2021, doen Fier (CKM) en Koraal een oproep aan de fractievoorzitter van de Tweede Kamer en het nieuwe kabinet om geweld en uitbuiting van kinderen en jongeren te stoppen. Meer dan 66 professionele organisaties, waaronder Fonds Slachtofferhulp, en nog eens 200 professionals op persoonlijke titel, steunen de oproep.
22 december 2020
Het Landelijk Advocaten Netwerk Gewelds- en Zeden Slachtoffers (LANGZS) heeft een nieuw Zwartboek gepubliceerd. In deze jubileumuitgave wordt stilgestaan bij 25 jaar slachtofferrechten en deelt LANGZS voorbeelden uit de dagelijkse praktijk waarbij slachtofferrechten helaas niet goed werden nageleefd. Hierbij gaat het niet alleen om incidenten, maar ook om structurele problemen.
11 november 2020
Lees meer over ‘Getekend – Sporen van kindermishandeling’. Een samenwerking tussen Hameeda Lakho, kunstschilder Herman van Hoogdalem en programmamaker Gijs Wanders.
15 oktober 2020
Waarom delen slachtoffers van seksueel geweld hun ervaring online? Wat zijn de reacties hierop? En wat zijn de gevolgen hiervan? Lees meer over het project Viral justice & e-shaming.
19 september 2020
Op 19 september vieren we het 25-jarig bestaan van lotgenotencontact. Tegelijkertijd is vandaag de dag dat we geweldslachtoffers herdenken. Het belang en de kracht van lotgenotencontact blijkt uit de vele verhalen die ons bereiken. Van nabestaanden van geweldslachtoffers, maar ook vele anderen. Wat maakt lotgenotencontact zo belangrijk?
18 juni 2020
Politie en het Openbaar Ministerie (OM) hebben een niet te onderschatten rol in het rouwproces van nabestaanden van geweldsslachtoffers. Maar de zorg moet wel beter. Dat concludeerde de Nationale ombudsman Reinier van Zutphen in een onderzoek naar de bejegening van nabestaanden door Politie en het OM.
7 november 2019
Slachtoffers die fysiek zijn mishandeld door hun eigen partner, hebben grote kans dat ze te maken krijgen met meervoudige problemen. Een grotere kans zelfs dan slachtoffers van ander geweld. Dit blijkt uit nieuwe onderzoeksresultaten uit het meerjarige VICTIMS-onderzoek, uitgevoerd door onderzoeksinstituut CentERdata en het Fonds Slachtofferhulp.
29 mei 2017
‘Verzekerd slachtofferrecht’ biedt mogelijk soelaas voor maatschappelijk probleem.