De belangrijkste ontwikkelingen rondom Fonds Slachtofferhulp en positie van slachtoffers vind je hier.
21 oktober 2022
Jaarlijks krijgen in ons land 185.100 mensen te maken met een medisch incident (*cijfers VICTIMS-onderzoek). Helaas krijgt deze grote groep mensen nog niet de erkenning, opvang en hulp die nodig is.
13 oktober 2021
Wanneer een arts een medische fout maakt waardoor blijvend letsel ontstaat, of een patiënt zelfs komt te overlijden, roept dit veel reacties op. Ook voor de behandelend arts zelf is een medische incident moeilijk te verwerken. Openheid en eerlijkheid na een incident in de zorg is van groot belang voor alle betrokken partijen. In het Handboek Openheid na Incidenten in de Zorg staat open communicatie centraal.
5 juli 2021
Het schiet je misschien door het hoofd als je voor een behandeling naar het ziekenhuis moet. “Er zal toch niets mis gaan?” Gelukkig verlopen medische behandelingen doorgaans goed, maar als het mis gaat, zijn de gevolgen voor de gedupeerde en naasten groot. De impact dreunt door op lichamelijk, emotioneel, financieel en juridisch vlak. Onafhankelijke professionele ondersteuning helpt.
1 juli 2021
Medische fouten hebben een grote impact op het leven van patiënten en nabestaanden. Hoe kan een ziekenhuis hier op een goede manier op mee omgaan? We spreken John Taks, voorzitter Raad van Bestuur Diakonessenhuis Utrecht Zeist Doorn. Het Diaknossenhuis is één van de deelnemende ziekenhuizen in onze pilot casemanagement medische incidenten.
21 juni 2021
Deze noodsituatie als gevolg van de coronacrisis is ontstaan buiten ieders schuld, maar levert wel schade op voor patiënten en hun naasten. Dat blijkt nu wederom uit de cijfers. Het belang van erkenning, openheid en goede communicatie is groot. Net zoals bij een calamiteit.
17 juni 2021
Voordat we een nieuw hulpaanbod gaan ontwikkelen, doen we altijd uitgebreid onderzoek. Wat is nodig? Voor wie? Wat helpt? Voor het programma medische incidenten startten we in 2018 met de pilot casemanagement medische incidenten. Voorafgaand en tijdens de pilot doen we uitgebreid onderzoek. Adjunct directeur Carlo Contino vertelt over dit traject.
9 maart 2021
Wanneer een arts een medische fout maakt waardoor blijvend letsel ontstaat, of een patiënt zelfs komt te overlijden, roept dit veel reacties op. Patiënten of nabestaanden zijn boos, verdrietig, wanhopig. Ook voor de behandeld arts zelf is een medische incident moeilijk te verwerken. Open communicatie helpt alle partijen.
19 november 2020
De problemen van gedupeerden van de uitgestelde zorg in de eerste golf nemen toe. Lees hier de uitkomsten van ons onderzoek.
6 oktober 2020
Het lijkt erop dat net als in de eerste lockdown de reguliere zorg stukje bij beetje wordt afgeschaald. Wat is de impact daarvan op patiënten? Fonds Slachtofferhulp lanceert een vervolgonderzoek.
16 september 2020
De termen medische fout of medische misser zie je vaak voorbij komen. Maar eigenlijk dekken deze termen de lading niet. Lees hier waarom.
13 juli 2020
Veel slachtoffers van medische incidenten kampen met PTSS en andere problemen. Dit blijkt uit een nieuwe meting van onze meerjarenstudie Victims in Modern Society. Dit onderzoek legt pijnlijk bloot hoe groot de impact voor slachtoffers en nabestaanden is.
14 mei 2020
Fonds Slachtofferhulp publiceert vandaag de resultaten van het onderzoek naar uitgestelde reguliere zorg. Er is veel begrip voor uitgestelde behandelingen, maar ook nog steeds grote zorgen.
17 februari 2020
13 februari 2020
12 februari 2020
2 februari 2020
23 januari 2020
Het verhaal van Aart, slachtoffer van een medisch incident.