Het is het grote schrikbeeld van elke ouder: je kind is slachtoffer van seksueel misbruik met beeldmateriaal. Het gebeurt steeds vaker en ook in de media is er steeds meer aandacht voor. En wat betekent het eigenlijk als je kind wordt afgeperst met naaktfoto’s?
Uit onderzoek van de WeProtect Global Alliance blijkt dat twee derde van de ondervraagde Europese achttienjarigen als kind online seksueel misbruik hebben meegemaakt. In Nederland kregen bijna zeven op de tien kinderen met online seksueel misbruik te maken.
Investeren in verkeersveiligheid is investeren in mensenlevens’, zo kopt onze collega Marijke Brouwer-Poelgeest in haar nieuwste column. Zowel het aantal verkeersdoden als het aantal gewonden stijgt en er is een toename van het gebruik van alcohol en drugs in het verkeer. Bovendien kosten verkeersongevallen de maatschappij naar schatting van de SWOV €27 miljard. Lees hier haar hele column.
Na de berichtgeving over de forse stijging van het aantal verkeersdoden gaat de maatschappelijke discussie vooral over het al dan niet verplicht stellen van een fietshelm. Maar is dat niet hetzelfde als tegen een slachtoffer van seksueel geweld zeggen dat ze ‘maar niet zo’n kort rokje had moeten dragen’?! Collega Marijke Brouwer schreef er een column over.
Nepnieuws en desinformatie wat op social media circuleert over de Week van de Lentekriebels waarbij het lesmateriaal uit zijn context werd getrokken, mogen de belangrijke én positieve boodschap niet overschaduwen. Het leren aangeven van eigen wensen en grenzen en de grenzen van anderen te respecteren als het gaat om seksualiteit is van groot belang.
Na een traumatische gebeurtenis wil je verder met je leven. Naast steun van anderen en je eigen veerkracht om te kunnen herstellen, is een redelijke schadevergoeding van belang. De afwikkeling daarvan verloopt alleen lang niet altijd even soepel…
In de bebouwde kom van Alblasserdam werden eind mei twee jonge vrouwen met hoge snelheid aangereden met de dood tot gevolg. Van het leven beroofd door een bestuurder die in de afgelopen jaren meer dan 52(!!) verkeersovertredingen maakte waarvan zeker 12 zéér ernstig. Tijdens de inhoudelijke zitting eiste het OM tien jaar cel en tien jaar rijontzegging tegen de 24-jarige verdachte wegens ‘dubbele doodslag’. Een uitzonderlijke eis. Hopelijk doet de rechter eind oktober een uitspraak die recht doet aan het leed van de nabestaanden én die voorkomt dat er meer slachtoffers volgen.
Begin deze maand diende bij de rechtbank Den Haag een bijzonder kort geding. Daarin eiste een slachtoffer dat in haar zaak hoger beroep zou worden ingesteld. Zij eiste dat, omdat de rechter in haar eerste strafzaak, haar spreekrecht had beperkt. Het is geen uitzondering dat slachtofferrechten in de rechtszaal niet worden nageleefd.
Meer openheid na seksueel wangedrag en een einde aan de schaamtecultuur. Dat hoopte actrice Alyssa Milano te bereiken met haar eerste #metoo tweet in 2017. Het programma BOOS van BNNVARA doet hier een Nederlands schepje bovenop. Heel Nederland volgt met ingehouden adem wat er mogelijk is gebeurd achter de schermen van The Voice of Holland.
De impact en verslagenheid is groot. Misdaadjournalist Peter R. de Vries overleed negen dagen nadat hij zelf het slachtoffer werd van een moordaanslag. Een klap voor allen die hem dierbaar waren en voor heel veel slachtoffers en nabestaanden die hij al die jaren intensief heeft bijgestaan. En tot slot voor onze rechtstaat. Het is bizar dat dit heeft kunnen gebeuren.
Deze noodsituatie als gevolg van de coronacrisis is ontstaan buiten ieders schuld, maar levert wel schade op voor patiënten en hun naasten. Dat blijkt nu wederom uit de cijfers. Het belang van erkenning, openheid en goede communicatie is groot. Net zoals bij een calamiteit.
Slachtofferrechten worden op papier steeds beter geregeld. Vandaag stemde de Tweede Kamer over een wetsvoorstel om slachtofferrechten verder uit te breiden. Een goede zaak, maar of het ook altijd in de praktijk goed uitpakt, is nog maar de vraag.In dit blog deelt directeur Ineke Sybesma haar zorg.
Het Openbaar Ministerie heeft voor het eerst de nieuwe wetgeving toegepast waarmee roekeloze rijders beter kunnen worden aangepakt. Fonds Slachtofferhulp werkte de afgelopen 3 jaar aan de totstandkoming van deze wet, die zowel de bewijslast als de strafmaat van roekeloosheid in het verkeer aanpakt.
Het is nog niet eens zo lang geleden dat nabestaanden van moord, geen enkele positie hadden in het strafrecht. Zij moesten lijdzaam toezien en toehoren bij de rechtszaak over hun geliefde partner, familielid of kind. Er was geen recht op schadevergoeding, geen recht om te spreken, en de meest intieme informatie werd wel in het openbaar, maar niet met hen gedeeld.
Deze week startte het ministerie van Justitie en Veiligheid de campagne ‘Wat kan mij helpen’. Het ministerie wil mensen die seksueel geweld hebben meegemaakt motiveren hulp te zoeken. Het is echter onzeker of die mensen wel geholpen kunnen worden, omdat de instanties die dit zouden moeten doen, met geldproblemen kampen.
Slachtoffers en nabestaanden van verkeersongevallen, misdrijven en rampen kunnen al 30 jaar rekenen op de steun van Fonds Slachtofferhulp. Dankzij de enorme betrokkenheid van onze donateurs en sponsoren maken wij ons dag in dag uit sterk voor verbetering van de hulpverlening aan en een goede rechtspositie van mensen zoals u en ik, die van de ene op de andere dag in een ellendige situatie terecht kunnen komen.
Op maandag 25 maart diende in de rechtbank van Amsterdam een bijzonder schrijnende zaak. Een kort geding tegen het Eindhovens Dagblad en journalist Max Steenberghe. Zij willen namelijk, tegen de uitdrukkelijke wil van de familie Van den Hurk, een boek publiceren over het verhaal van het politieonderzoek en de rechtszaak rondom de gruwelijke moord op hun 15-jarige dochter Nicole van den Hurk.
Begin mei 2018 presenteerde minister Sander Dekker een wetsvoorstel waarmee hij de regelingen inzake de detentiefasering en voorwaardelijke invrijheidstelling wil veranderen. De belangrijkste aanpassing die hij voorstelt, betreft de nu bijna automatische voorwaardelijke invrijheidstelling van gedetineerden.