Onderzoek ligt aan de basis van alles wat we doen. We willen weten waar slachtoffers tegenaan lopen, praktisch, juridisch, maar ook emotioneel. En boven alles willen we weten wat ze écht verder helpt om hun leven weer op te pakken.
27 mei 2024
Nog vaak worden milieudelicten beschouwd als een slachtofferloos delict. Omdat er niet altijd een direct aanwijsbaar (menselijk) slachtoffer is, het misdrijf niet altijd wordt opgemerkt en de schadelijke effecten soms pas jaren later zichtbaar worden. Ook zijn de verbanden tussen de schadelijke effecten en het delict moeilijk aan te tonen. Maar de fysieke, financiële, psychologische en sociale gevolgen van milieudelicten zijn enorm.
29 april 2024
16 november 2023
Jaarlijks worden meer dan anderhalf miljoen mensen slachtoffer van een misdrijf, verkeersongeval of ramp. Niet iedereen komt er zo maar bovenop. Het kan gebeuren dat je door het slachtofferschap in een noodsituatie terecht komt. Noodhulp voor slachtoffers kan dan uitkomst bieden.
18 januari 2023
Kindermishandeling komt in Nederland veel voor en laat bij de jonge slachtoffers blijvende sporen achter. Het gaat hier om lichamelijke en emotionele mishandeling of verwaarlozing, seksueel misbruik en combinaties van deze vormen. Wanneer kinderen niet op tijd de juist hulp krijgen, blijven ze vaak hun hele leven rondlopen met problemen.
27 maart 2020
Jaarlijks worden ruim 200.000 mensen slachtoffer van een vorm van geweld. De impact hiervan op slachtoffers is vaak groot. Zowel lichamelijk als emotioneel. Daarom zetten we ons al jarenlang in voor deze grote groep. Bekijk hier alle projecten voor slachtoffers van geweld.
17 maart 2020
27 januari 2020
Rampen hebben een enorme impact op de levens van nabestaanden. Daarom steunen we diverse initiatieven en wetenschappelijke onderzoeken om de positie van nabestaanden te verbeteren.
Jaarlijks raken meer dan 430.000 personen betrokken bij een verkeersongeluk. Met het programma Verkeer onderzoeken we welke specialistische hulp slachtoffers en nabestaanden nodig hebben om hun leven weer op te kunnen pakken. Daarnaast maken we ons sterk voor verkeersveiligheid.
In Nederland krijgen jaarlijks 100.000 mensen te maken met seksueel geweld. Van de vrouwen is 1 op de 8 ooit verkracht, bij mannen is dat 1 op de 25. In ruim 80% van de gevallen is de dader een bekende van het slachtoffer. Iemand die je vertrouwt, tekent je voor het leven.
Jaarlijks krijgen in ons land 185.100 mensen te maken met een medisch incident (*cijfers VICTIMS-onderzoek). Helaas krijgen slachtoffers nog niet dezelfde opvang en erkenning als slachtoffers van bijvoorbeeld geweldsmisdrijven. Terwijl de impact op het leven en de hulpbehoeften van beide groepen vergelijkbaar zijn.
Lobby voor slachtoffers is een belangrijke taak. We zitten kort op de besluitvorming. We denken graag met de beleidsmakers mee en doen suggesties. In samenwerking met politici, experts en andere belanghebbenden verzetten we achter de schermen veel werk.