Rampen

Rampen hebben een enorme impact op de levens van nabestaanden. Daarom steunen we diverse initiatieven en wetenschappelijke onderzoeken om de positie van nabestaanden te verbeteren.



Waarom dit programma?

Nederland is niet het land van grote natuurrampen. Maar toch kun je ook in ons betrekkelijk veilige land getroffen worden door een ramp. Een aanslag, een vliegtuigramp of een pandemie raakt mensen ongelofelijk hard en onverwacht. Niemand kan de pijn en het verdriet wegnemen wanneer je op die manier een dierbare verliest. Toch kan de juiste behandeling helpen het leed van nabestaanden dragelijker te maken. Zo kunnen zij hun leven weer oppakken zonder langdurige psychische klachten. Met onderzoek en de ontwikkeling van passende hulp zetten we ons voor de slachtoffers van rampen in Nederland.

Wat willen we bereiken?

Reguliere hulpverlening is niet altijd goed afgestemd op rampen. Wanneer je in coronatijd niet goed afscheid hebt kunnen nemen van een dierbare, kun je rouwklachten ontwikkelen. Wanneer je een familielid bent verloren tijdens de MH-17 ramp heb je niet alleen te maken met het verlies, maar ook met veel (media-)aandacht. En je zoekt misschien ook wel genoegdoening. Worden de verantwoordelijken voor de ramp geïdentificeerd en bestraft? Wat doen deze stressvolle rechtszaken met je?

We zitten ons in om de positie van nabestaanden van een ramp te verbeteren. En de opvang en hulpverlening passender te maken.

Projecten en initiatieven

Om onze doelstellingen te bereiken, hebben we verschillende projecten en initiatieven ontwikkeld:

Extra steun voor slachtoffers in coronatijd

Na de uitbraak van COVID-19 virus in Nederland bleek al snel dat slachtoffers onze steun extra hard nodig hebben. Rouwklachten, schrijnende situaties door uitgestelde zorg, slachtofferrechten in de knel door vertraging in de rechtspraak, toenemend aantal slachtoffers van online fraude. Het zijn voorbeelden van de enorme impact die de coronacrisis op heel veel mensen in onze samenleving heeft.

Onderzoek MH17: rouw, hulpverlening en effecten rechtszaak

Bij de aanslag op de MH17 in 2014 verloren veel mensen één of meerdere dierbaren. Het zette hun leven op z’n kop en veroorzaakt tot op de dag van vandaag immense stress. Om de hulpverlening en ondersteuning van slachtoffers van toekomstige rampen te verbeteren, doen we verschillende onderzoeken. Naar de beschikbare hulpverlening, het verloop van het rouwproces en de emotionele effecten van een langlopende rechtszaak op de nabestaanden. Ook bieden we gespecialiseerde rouwtherapie voor de nabestaanden van MH17.

Stichting Vliegramp Tripoli

Op 12 mei 2010 kwamen bij de vliegramp bij het Libische Tripoli zeventig Nederlanders om het leven. De impact hiervan op nabestaanden was en is nog steeds enorm. De stichting Vliegramp Tripoli zet zich in voor nabestaanden. Onder andere door lotgenotencontact te organiseren.