Rampen

Rampen hebben een enorme impact op de levens van nabestaanden. Daarom steunen we diverse initiatieven en wetenschappelijke onderzoeken om de positie van nabestaanden te verbeteren.Onderzoek Rouw na MH17

Niemand kan de pijn en het verdriet wegnemen wanneer je een dierbare verliest bij aanslag of ramp. Toch kan de juiste behandeling helpen het leed van nabestaanden dragelijker te maken. Zo kunnen zij hun leven weer oppakken zonder langdurige psychische klachten. Lees hieronder meer over het onderzoek naar rouwverwerking bij de MH17. En hoe de resultaten bijdragen aan betere behandelingen in de toekomst.

Stichting Vliegramp Tripoli

Op 12 mei 2010 kwamen bij de vliegramp bij het Libische Tripoli zeventig Nederlanders om het leven. De impact hiervan op nabestaanden was en is nog steeds enorm. De stichting Vliegramp Tripoli zet zich in voor nabestaanden. Onder andere door lotgenotencontact te organiseren.

Onderzoek Hulpverlening MH17

Bij de aanslag op de MH17 verloren veel mensen één of meerdere dierbaren. Het zette hun leven op z’n kop en veroorzaakte immense stress. Gelukkig werden nabestaanden over het algemeen goed opgevangen, maar bij toekomstige rampen kan er nog veel beter. Dit en meer concludeert prof. dr. Peter van der Velden van Tilburg University in zijn onderzoek ‘Lessen voor de Toekomst’.

Lotgenotencontact MH17

Veel nabestaanden van de MH17 vliegramp vinden steun bij lotgenoten. De Stichting Vliegramp MH17 heeft daarom het initiatief genomen om bijeenkomsten voor nabestaanden te organiseren. Sinds de oprichting van de Stichting Vliegramp MH17 in 2014 steunt Fonds Slachtofferhulp dit initiatief.

Vervolgonderzoek Rouw na MH17

In maart 2020 begon de rechtszaak tegen de verdachten die (mede-)verantwoordelijk worden gehouden voor het neerhalen van vlucht MH17. Welke invloed heeft dit op het rouwproces van nabestaanden? Voelen ze dat er recht wordt gedaan? Voelen ze genoegdoening? En in welke mate treedt secundaire traumatisering op? Dankzij het vervolgonderzoek Rouw na MH17 krijgen we meer inzicht in de antwoorden op deze vragen.