Lobby voor slachtoffers

Lobby voor slachtoffers is een belangrijke taak. We zitten kort op de besluitvorming. We denken graag met de beleidsmakers mee en doen suggesties. In samenwerking met politici, experts en andere belanghebbenden verzetten we achter de schermen veel werk.Waarom?

Met onze programma’s en projecten doen we er alles aan om de positie van slachtoffers te verbeteren. Maar ook al doen we nog zoveel, soms is het simpelweg niet genoeg. Dan is de wetgever aan zet. Wij vinden het belangrijk dat de geleerde lessen uit onze programma’s en onderzoeken hun weg vinden naar gedragscodes, richtlijnen en eventueel wetgeving. We adviseren dan ook regelmatig beleidswerkers. Bijvoorbeeld over wetten, maar ook over sancties wanneer die wet niet wordt nageleefd. Dat doen we uiteraard maar met één doel: de positie van slachtoffers versterken.

Waar?

Als het gaat om politiek en wetgeving, richten we ons op vier gebieden. De eerste drie zijn onze drie speerpunten: verkeersongevallen, medische incidenten en seksueel geweld. De vierde pijler is de positie van het slachtoffer in het strafrecht.

Resultaten

We hebben in Den Haag de afgelopen jaren veel voor elkaar gekregen en daar zijn we trots op. Ons werk is niet altijd zichtbaar, maar het resultaat is er wel degelijk. Zo waren wij één van de drijvende krachten achter het slachtofferspreekrecht. Wij hadden een grote bijdrage in het verruimen van de definitie van roekeloos rijgedrag. Wij waren de initiator van de oprichting van het Centrum Seksueel Geweld.

Regelmatig denken we mee over wetsvoorstellen. Hieronder vind je recente voorbeelden van ons werk.