Programma Vermissingen

Ons programma vermissingen is inmiddels beëindigd. We zijn trots op de resultaten die we ermee bereikt hebben. Vermissingen verdienen ook nu nog onze blijvende aandacht, vandaar dat we ook in toekomst initiatieven op dit vlak blijven ondersteunen.



Over vermissingen

Op dit moment zijn er in Nederland 1500 tot 2000 mensen langer dan 1 jaar vermist. Naar schatting krijgt de helft van hun achterblijvers te maken met complexe rouw en posttraumatische stressklachten. Precies om die reden is Fonds Slachtofferhulp jaren geleden het programma Vermissingen gestart. Op deze pagina ziet een overzicht van enkele initiatieven die onderdeel uitmaakten van dit programma.

Onderzoek 'Leven met een vermissing'

Onderzoekster Lonneke Lenferink is in april 2014 gestart met haar driejarige promotieonderzoek ‘Leven met een vermissing’. Het onderzoek is gefinancierd door Fonds Slachtofferhulp en uitgevoerd in samenwerking met de Rijksuniversiteit Groningen en de Universiteit Utrecht. Het onderzoek is inmiddels afgerond, op de website www.levenmetvermissing.nl leest u de resultaten.

Slachtofferwijzer

Vanaf 2012 heeft het Fonds Slachtofferhulp de website SlachtofferWijzer.nl. Deze website biedt een overzicht van beschikbare hulp voor slachtoffers van (seksueel) geweld, een ongeval, diefstal en voor achterblijvers van vermisten. Hier vindt u algemene informatie en een overzicht van hulpverlenende organisaties. Bij deze organisaties kunt u terecht voor praktische, emotionele, juridische en/of financiële hulp. Ook kunt u via de website een veilige opvangplek zoeken. Dagelijks maken 700 mensen gebruik van SlachtofferWijzer.

Dag van de vermisten

Tijdens de dag van de vermisten ontmoeten achterblijvers elkaar en staan zij stil bij hun dierbaren die worden gemist. De Dag van de Vermisten wordt georganiseerd door de Vereniging Achterblijvers na Vermissing (VAV) en gefinancierd door het Fonds Slachtofferhulp. Deze dag vindt elk jaar plaats op de eerste vrijdag van juni. In 2015 heeft het Fonds Slachtofferhulp de Dag van de Vermisten financieel gesteund.