Noodhulpfonds voor slachtoffers

Ben je hulpverlener of belangenbehartiger en ondersteun je een cliënt die slachtoffer is van een misdrijf, ongeval, ramp of medisch incident? En is er hierdoor een noodsituatie ontstaan? Vraag dan hier (financiële) noodhulp aan voor je cliënt. Het Noodhulpfonds biedt uitkomst.Noodhulpfonds van Fonds Slachtofferhulp

Dankzij jou staan slachtoffers niet alleen. Je zet je voortdurend in en ondersteunt hen op praktisch, juridisch en sociaal gebied. Zo maak je moeilijke tijden dragelijker en zorg je dat problemen zich niet opstapelen.

Toch zijn er soms noodgevallen waar zelfs de beste hulpverlener niet bij kan helpen. Je cliënt heeft bijvoorbeeld dringend geld nodig, of specialistische hulp die je zelf niet kan bieden. In dit soort gevallen helpt ons Noodhulpfonds jou en je cliënt uit de brand.

Tegemoetkoming nabestaanden geweldsslachtoffers buitenland

Met ingang van 1 mei 2021 is ons Noodhulpfonds, met behulp van subsidie van het Ministerie van Justitie en Veiligheid en het Ministerie van Buitenlandse Zaken, uitgebreid. We kunnen nu ook nabestaanden van Nederlandse slachtoffers van geweldsmisdrijven in landen buiten de Europese Unie financieel steunen.  Vaak lopen de kosten voor nabestaanden van geweldsslachtoffers buiten de Europese Unie snel op. Zij lopen tegen allerlei extra kosten aan door bijvoorbeeld de noodzaak om af te reizen naar het land waar het misdrijf is gepleegd, om in dat land juridische bijstand te kunnen krijgen of om het lichaam van het slachtoffer te repatriëren. Al deze extra onvoorziene kosten kunnen leiden tot een financiële noodsituatie bij de nabestaanden waarvoor tot 1 mei 2021 nog geen voorziening in Nederland was. Gelukkig is dat nu anders. Ook voor deze mensen is een tegemoetkoming vanuit ons Noodhulpfonds mogelijk.

Drie vormen van noodhulp

Wij bieden slachtoffers drie vormen van noodhulp:

– Een financiële bijdrage
– Een bijdrage in natura
– Een bijdrage in de vorm van een dienst

Vaak geven we ook een combinatie. Zo krijgt een slachtoffer van een ongeval bijvoorbeeld een nieuwe fiets en geld om nieuwe kleding te kopen.

Financiële bijdrage

Met een snelle en eenmalige financiële bijdrage uit het Noodhulpfonds helpen we slachtoffers met het betalen van primaire levensbehoeften. Denk aan zaken als wonen, eten en kleding. Voor reguliere noodhulp kan je tot maximaal 1000 euro per cliënt aanvragen. Voor noodhulp aan nabestaanden van geweldsslachtoffers in het buitenland geldt een maximum bedrag van 10.000 euro.

Voorbeelden financiële noodhulp

De alleenstaande moeder van de zesjarige Lisa is vermoord. Nu woont ze bij haar oma. Haar oma heeft een baan, maar verdient niet genoeg om een eigen kamer voor haar in te richten. Daarom slaapt Lisa noodgedwongen bij haar oma in bed. Dankzij een gift van het Noodhulpfonds kan de oma nu toch een kamer voor haar inrichten. Zo krijgt Lisa haar eigen plekje om te slapen en te spelen.

Een oudere man die leeft van de AOW is slachtoffer geworden van een babbeltruc. Criminelen hebben zijn hele AOW-uitkering van zijn rekening gehaald, waardoor hij nu tot het eind van de maand geen geld voor eten meer heeft. Door een financiële bijdrage uit het Noodhulpfonds komt meneer toch de maand door.

In natura

Wij bieden ook noodhulp in natura. Hierbij moet je denken aan producten als een fiets, een bril of entreekaarten voor een gezellig dagje weg bij één van onze sponsors. Vertel ons welk product je cliënt nodig heeft en we bekijken de mogelijkheden binnen ons netwerk.

Voorbeelden noodhulp in natura

  • Door een ongeluk vlakbij de school van Soraya is haar fiets kapot gegaan. Zelf kwam ze gelukkig met de schrik vrij, maar ook haar bril is gevallen en daardoor kapot. Via partners van Fonds Slachtofferhulp krijgt Soraya een nieuwe fiets en een nieuwe bril, zodat ze weer op de fiets naar school kan en lekker kan lezen.
  • Na een lange en moeilijke periode als gevolg van huiselijk geweld wonen een moeder met een bijstandsuitkering en haar twee kinderen nu veilig in een nieuwe omgeving. Hier maken ze samen een nieuwe start. Geld om leuke dingen te doen hebben ze echter niet. Wij helpen dit gezin samen met onze partner Dolfinarium Harderwijk. Ze krijgen gratis entreekaarten voor het park. De kinderen hebben de dag van hun leven.

Diensten

Je kan bij ons ook terecht voor hulp in de vorm van een dienst door een expert. Via ons netwerk kunnen we je cliënt in contact brengen met experts die hem verder kunnen helpen.

Voorbeelden noodhulp als dienst

Een oudere vrouw raakte betrokken bij een auto-ongeluk. Hierdoor werd zij erg angstig en durfde niet meer in de auto te stappen. In samenwerking met de ANWB boden we haar de rijZeker-training aan. De training heeft geholpen. Ze durft nu weer auto te rijden en voelt zich weer zeker achter het stuur.

Maandenlang werd Sanne door haar loverboy vastgehouden in zijn appartement. Hij zag haar als zijn bezit en liet haar tegen betaling misbruiken en verkrachten. Ook liet hij zijn initialen in haar nek tatoeëren. Gelukkig wist Sanne te ontkomen en kon ze aangifte doen. Nu zit haar loverboy voor lange tijd vast en bouwt ze onder begeleiding stapje voor stapje een nieuw leven op. Die tatoeage die haar ieder dag herinnerde aan deze verschrikkelijke periode kon gelukkig ook worden verwijderd. Het Noodhulpfonds zocht voor haar een behandelaar en betaalde de behandelingen die nodig waren om de tatoeage te verwijderen.

Wanneer kan ik noodhulp aanvragen?

Je kunt een bijdrage uit het Noodhulpfonds aanvragen wanneer je als professional actief bent als hulpverlener of belangenbehartiger van iemand die slachtoffer is geworden. We hanteren daarbij de volgende voorwaarden:

– Je bent hulpverlener of belangenbehartiger van een slachtoffer van een misdrijf, ongeval, ramp of medisch incident.
– Je cliënt verkeert in een noodsituatie en heeft acute financiële problemen.
– Andere bestaande voorzieningen bieden onvoldoende hulp of komen niet op tijd.
– Voor een aanvraag namens nabestaanden van een geweldsslachtoffer in het buitenland geldt nog dat het misdrijf moet hebben plaatsgevonden in een land buiten de Europese Unie.

Vraag direct noodhulp aan

Download onderstaand formulier:

Meer weten over het Noodhulpfonds?

Of heb je vragen over de vormen van noodhulp?
Aarzel dan niet en neem contact op.
Bel ons op 070 363 59 36 of mail naar noodhulp@fondsslachtofferhulp.nl.