Programma Seksueel Geweld

In Nederland krijgen jaarlijks 100.000 mensen te maken met seksueel geweld. Van de vrouwen is 1 op de 8 ooit verkracht, bij mannen is dat 1 op de 25. In ruim 80% van de gevallen is de dader een bekende van het slachtoffer. Iemand die je vertrouwt, tekent je voor het leven.Waarom dit programma?

Seksueel geweld is een van de programma’s waar we veel aandacht voor hebben. De drempel om verhalen van seksueel geweld en misbruik te delen, wordt steeds lager. Maar de drempel om hulp te zoeken is voor veel slachtoffers nog te hoog. Ook het vervolgen en veroordelen van daders is nog te ingewikkeld. Over de aard en omvang van de problematiek van slachtoffers van online seksueel geweld is nog te weinig bekend en er is nog geen adequate hulpverlening voor deze vaak jonge, kwetsbare groep.

Wat willen we bereiken?

We streven naar de best mogelijke hulpverlening voor slachtoffers van seksueel geweld en komen op voor hun (rechts)positie.
Dit doen we door onderzoek te doen: Hoe groot is het probleem in onze samenleving? Welke hulp hebben slachtoffers nodig? Hoe kunnen de rechten van slachtoffers in de wet beter geregeld zijn? En welke vormen zijn er? Dit alles met het doel: een slachtoffer voelt zich veilig om zijn verhaal te delen, voelt zich gesteund door zijn omgeving en doet hierdoor eerder aangifte bij de politie.

Wat hebben we al bereikt?

Fonds Slachtofferhulp heeft het Centrum Seksueel financieel mogelijk gemaakt en met voorlichtingscampagnes bekendheid eraan gegeven. Het Centrum Seksueel Geweld biedt dag en nacht hulp aan iedereen die een aanranding of verkrachting heeft meegemaakt. Er zijn 16 locaties door het hele land. Er is altijd een centrum bij jou in de buurt. Ben jij slachtoffer van seksueel geweld? Neem dan direct contact op via 0800 – 0188 (24/7) bereikbaar.

Sinds 2018 kan het centrum rekenen op steun van de gemeentes en de Rijksoverheid. Maar we blijven sterk betrokken en zien ook dat seksueel geweld als onderwerp nog steeds hoog op onze agenda hoort.

Projecten

Om onze doelstellingen te bereiken, voeren we verschillende projecten uit:

WTFFF!? - Een platform voor en door jongeren, over online seksueel misbruik

Jongeren die online seksueel misbruik meemaken gaan in de meeste gevallen niet op zoek naar hulp. Ze weten vaak niet dat wat zij meemaken ‘online seksueel misbruik’ is. Ze hebben het gevoel dat er niets aan te doen valt en ervaren intense gevoelens van schuld, schaamte en eenzaamheid.

Herstel na online seksueel geweld

Stel je eens voor: je bent verliefd en je flirt vraagt je een naaktfoto van jezelf te sturen. Een week later zijn jouw foto’s gedeeld met de hele school. Ze staan op internet en je krijgt ze niet verwijderd. Je staat letterlijk te kijk. Online seksueel geweld heeft een grote impact op het leven van jongeren. Het aantal jonge slachtoffers groeit. Zij hebben onze hulp nodig.

Centrum Seksueel Geweld

Professionele hulp zoeken. Dat is misschien niet het eerste waar je aan denkt als je seksueel geweld meemaakt. Je schaamt je, durft er niet over te praten en stopt het weg. Toch is het advies zo snel mogelijk te bellen met het Centrum Seksueel Geweld. Het Centrum Seksueel Geweld heeft 16 locaties in heel Nederland. Er is altijd een locatie in de buurt. Hier lees je hoe Fonds Slachtofferhulp zich inzet voor het Centrum Seksueel Geweld.

Samen Helen

Samen Helen richt zich op de ondersteuning van naasten, met een focus op de ondersteuning van stellen, die het proces van helen van seksueel misbruik samen aangaan.

Voor professionals

Ben jij een professional en wil je op het gebied van (online) seksueel geweld, of op een ander gebied met ons samenwerken? Bezoek dan onze speciale pagina ‘voor professionals’.

Steun het programma seksueel geweld

  • Laat slachtoffers van seksueel geweld niet in de kou staan en steun ons programma. Dit kan al met een eenmalige bijdrage.

  • Laat slachtoffers van medische incidenten niet in de kou staan en steun ons programma. Met een structurele bijdrage financieren we meerdere projecten voor een lange tijd.

Nieuws

Over slachtoffers heeft ze het liever niet, eerder over jongeren die het ook is overkomen: ongewenste sexting, sextortion, exposen. In de aanloop naar de lancering van ons online platform www.wtfff.nl voor en door jongeren, spraken wij Arda Gerkens (directeur bestuurden van het EOKM) over het belang van het veranderen van het heersende beeld van online seksueel misbruik.

Inmiddels meer dan vijf jaar geleden barstte de #MeToo-beweging los. De term zorgde voor veel aandacht rondom seksueel misbruik en geweld. Ook in Nederland, waarbij het recente The Voice-schandaal nog eens extra olie op het vuur gooide. Hoe is de beweging ook alweer ontstaan? Waar staan we nu? En wat heeft het ons in Nederland opgeleverd?