Programma Seksueel Geweld

Heb je een idee hoeveel mensen slachtoffer worden van seksueel geweld? In Nederland zijn dat 1 op de 8 vrouwen en 1 op de 25 mannen. In ruim 80% van de gevallen is de dader een bekende van het slachtoffer. Iemand die je vertrouwt, tekent je voor het leven.Waarom dit programma?

Seksueel geweld is een van de programma’s waar we veel aandacht voor hebben. De drempel om verhalen van seksueel geweld en misbruik te delen, wordt steeds lager. Maar de drempel om hulp te zoeken is voor veel slachtoffers nog te hoog. Ook het vervolgen en veroordelen van daders is nog te ingewikkeld. Over de aard en omvang van de problematiek van slachtoffers van online seksueel geweld is nog te weinig bekend en er is nog geen adequate hulpverlening voor deze vaak jonge, kwetsbare groep.

Wat willen we bereiken?

We streven naar de best mogelijke hulpverlening voor slachtoffers van seksueel geweld en komen op voor hun (rechts)positie.
Dit doen we door onderzoek te doen: Hoe groot is het probleem in onze samenleving? Welke hulp hebben slachtoffers nodig? Hoe kunnen de rechten van slachtoffers in de wet beter geregeld zijn? En welke vormen zijn er? Dit alles met het doel: een slachtoffer voelt zich veilig om zijn verhaal te delen, voelt zich gesteund door zijn omgeving en doet hierdoor eerder aangifte bij de politie.

Wat hebben we al bereikt?

Fonds Slachtofferhulp heeft het Centrum Seksueel financieel mogelijk gemaakt en met voorlichtingscampagnes bekendheid eraan gegeven. Het Centrum Seksueel Geweld biedt dag en nacht hulp aan iedereen die een aanranding of verkrachting heeft meegemaakt. Er zijn 16 locaties door het hele land. Er is altijd een centrum bij jou in de buurt. Ben jij slachtoffer van seksueel geweld? Neem dan direct contact op via 0800 – 0188 (24/7) bereikbaar.

Sinds 2018 kan het centrum rekenen op steun van de gemeentes en de Rijksoverheid. Maar we blijven sterk betrokken en zien ook dat seksueel geweld als onderwerp nog steeds hoog op onze agenda hoort.

Projecten

Om onze doelstellingen te bereiken, voeren we verschillende projecten uit:

Herstel na online seksueel geweld

Stel je eens voor: je bent verliefd en je flirt vraagt je een naaktfoto van jezelf te sturen. Een week later zijn jouw foto’s gedeeld met de hele school. Ze staan op internet en je krijgt ze niet verwijderd. Je staat letterlijk te kijk. Online seksueel geweld heeft een grote impact op het leven van jongeren. Het aantal jonge slachtoffers groeit. Zij hebben onze hulp nodig.

Centrum Seksueel Geweld

Professionele hulp zoeken. Dat is misschien niet het eerste waar je aan denkt als je seksueel geweld meemaakt. Je schaamt je, durft er niet over te praten en stopt het weg. Toch is het advies zo snel mogelijk te bellen met het Centrum Seksueel Geweld. Het Centrum Seksueel Geweld heeft 16 locaties in heel Nederland. Er is altijd een locatie in de buurt. Hier lees je hoe Fonds Slachtofferhulp zich inzet voor het Centrum Seksueel Geweld.

Steun het programma seksueel geweld

  • Laat slachtoffers van seksueel geweld niet in de kou staan en steun ons programma. Dit kan al met een eenmalige bijdrage.

  • Laat slachtoffers van medische incidenten niet in de kou staan en steun ons programma. Met een structurele bijdrage financieren we meerdere projecten voor een lange tijd.

Nieuws

Sinds de oprichting van het Centrum Seksueel Geweld (CSG) in 2012, zoeken slachtoffers steeds vaker en sneller hulp na een aanranding of verkrachting. De kosten voor de medische zorg van het CSG vallen voor slachtoffers van achttien jaar en ouder onder het eigen risico. Voor veel slachtoffers is dit een reden om geen gebruik te maken van de hulp van het CSG. In een pilot wordt nu onderzocht of het vergoeden van die kosten de drempel wegneemt.

Sinds deze week delen volgers van het Instagram account abusers_nl anoniem hun persoonlijke ervaringen van seksueel misbruik. Het account telt inmiddels bijna 12.000 volgers en 137 berichten. Slachtoffers delen naam, leeftijd en soms zelfs de woonplaats of foto van degene die hen misbruikt zou hebben.