Nieuws

Videoclip tegen seksueel geweld: “Als het jou overkomt”

16 oktober 2017

Bron: Fonds Slachtofferhulp

Lees meer over: centrum seksueel geweld | seksueel geweld | verkrachting | aanranding | videoclip | jennie lena | als het jou overkomt

Als onderdeel van de campagne tegen seksueel geweld, die Fonds Slachtofferhulp samen met het Centrum Seksueel Geweld voert, is op 16 oktober een videoclip gelanceerd. Met deze videoclip willen wij mensen bewustmaken van de problematiek en laten zien dat deskundige hulp voor slachtoffers van seksueel geweld beschikbaar én essentieel is door 0800-0188 te bellen.
 

Jennie Lena vertolkt Lady Gaga’s ‘Til it happens to you’

‘Als het jou overkomt’ is een bewerking van Lady Gaga’s ‘Til it happens to you’. In het origineel, dat Gaga vorig jaar tijdens de Oscars lanceerde, onthult zij haar eigen ervaring met seksueel geweld. Haar taboedoorbrekende optreden is tot de dag van vandaag een voorbeeld voor vele anderen om over hun eigen ervaringen met seksueel geweld naar buiten te treden. Denk aan o.a. het Weinstein-schandaal dat nu in Hollywood speelt. Jennie Lena heeft op een indrukwekkende manier invulling gegeven aan de muziektrack. De beelden in de bijbehorende videoclip zijn confronterend, maar geven tegelijkertijd op een geloofwaardige manier de realiteit weer van zowel vrouwen als mannen, jong en oud, die te maken krijgen met seksueel geweld.

1 op de 8 vrouwen in Nederland

In Nederland wordt 1 op de 8 vrouwen ooit in haar leven verkracht en krijgen jaarlijks 100.000 mensen hiermee te maken. In ruim 85% van de gevallen is de dader zelfs een bekende. Mede daardoor durven slachtoffers zich vaak niet te melden en wij vinden dat moet veranderen. Snelle deskundige hulp, bij voorkeur binnen zeven dagen, kan namelijk veel medische en psychische klachten voorkomen en de kans op vervolging van de dader aanzienlijk vergroten.

0800-0188

Wij vinden dat het landelijk telefoonnummer van het Centrum Seksueel Geweld: 0800-0188 in ieders telefoon zou moeten staan. Iedereen die zelf een aanranding of verkrachting meemaakt of een slachtoffer kent, móet weten dat er 24/7 deskundige hulp voorhanden is. Wanneer het om een acute situatie gaat (minder dan zeven dagen geleden) wordt door het CSG de hulpverlening direct opgestart om medische en psychische problemen te verkleinen en de pakkans van de dader te vergroten.

Voor meer informatie is de campagnewebsite www.alshetjouoverkomt.nl te raadplegen.

Geef een reactie