Samen sterker

Jaarlijks worden meer dan 1,5 miljoen Nederlanders slachtoffer van een misdrijf, ongeval of ramp. Niet iedereen ontvangt de hulp die nodig is om het leven weer op te pakken. Dáárom bestaat Fonds Slachtofferhulp. We helpen slachtoffers hun kracht te hervinden. Hoe? We komen op voor hun rechten, ontwikkelen nieuw hulpaanbod en geven praktische hulp.


Over Fonds Slachtofferhulp

Fonds Slachtofferhulp gelooft in de kracht van mensen. We helpen slachtoffers die kracht te hervinden. Met steun van onze donateurs ontwikkelen we gespecialiseerd hulpaanbod. We komen op voor de rechten van slachtoffers en organiseren lotgenotencontact. En vanuit ons Noodhulpfonds helpen we slachtoffers heel concreet om een nieuwe start te maken. Dit doen we al meer dan 30 jaar. Onvermoeibaar en onafhankelijk.

Nieuws en updates

Een nieuw artikel van prof. dr. Peter van der Velden (Tranzo), prof. dr. Marcel Das (Centerdata) en Carlo Contino (Fonds Slachtofferhulp) is gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Data in Brief, met als titel ‘Data of the multi-wave population-based prospective Victims in Modern Society (VICTIMS) study on potential traumatic events, social support, mental health, coping self-efficacy and services use’. Data in Brief is een gerenommeerd tijdschrift dat artikelen publiceert die onderzoeksgegevens beschrijven én toegankelijk maken. Het draagt bij aan een betere samenwerking in de wetenschap door data en onderzoek te delen en beter vindbaar te maken

Het is moeilijk om te zien hoe rouw verloopt bij een kind dat een dierbare is verloren. Vaak laten ze niet veel zien. Ze spelen, ze lachen en doen er alles aan om hun ouder(s) niet te belasten. Veel ouders en verzorgers vragen zich dan ook af of het wel goed gaat en wat ze kunnen doen. Hiervoor hebben we een rouwmeter ontwikkeld voor kinderen. Postdoctoraal onderzoeker Lonneke Lenferink vertelt hoe deze rouwmeter tot stand is gekomen.

Thuis met haar hondje altijd in de buurt, is Anita Suuroverste in haar element. Terwijl ‘thuis’ in haar jeugd een verdrietig onderwerp was. Anita was één van de 15.000 Nederlandse meisjes die tussen 1860 en 1978 in een instelling van de katholieke kloostergemeenschap ‘de Goede Herder’ werd geplaatst. Met dwangarbeid, isoleercellen en stigmatisering stond de instelling ver van alles wat leek op een thuis.

Jouw donatie

  • Een misdrijf, ongeval of ramp zet het leven of het leven van iemand in jouw omgeving volledig op zijn kop. Wat dan? Slachtofferschap is geen keuze. Het overkomt je. En als het je overkomt, dan moet je verder. Steun slachtoffers. Geef mensen de kracht om weer door te gaan. Lees hier meer over donaties.

  • Een misdrijf, ongeval of ramp zet het leven of het leven van iemand in jouw omgeving volledig op zijn kop. Wat dan? Slachtofferschap is geen keuze. Het overkomt je. En als het je overkomt, dan moet je verder. Steun slachtoffers. Geef mensen de kracht om weer door te gaan. Lees hier meer over donaties.

Help mee

Fonds Slachtofferhulp ontvangt geen subsidie van de overheid, maar is volledig afhankelijk van giften uit de samenleving. Het werk van Fonds Slachtofferhulp steunen? Dat kan. Word donateur, start een actie of doneer eenmalig.

Onze programma's

We helpen slachtoffers hun kracht te hervinden. We weten wat er bij ze leeft: ‘Ben ik de enige die dit overkomt?’ ‘Is er passende hulp voor mij?’ ‘Wat zijn mijn rechten?’ ‘Kan ik juridische stappen nemen?’ We doen onderzoek en ontwikkelen programma’s die het hulpaanbod structureel verbeteren en aanvullen. Meer informatie over onze programma’s lees je hieronder.