Nieuws

Overheidscampagne helpt mensen sneller hulp te zoeken

25 november 2019

Lees meer over: CSG | seksueel geweld

1 op de 5 vrouwen (22%) en 1 op de 16 mannen (6%) in Nederland heeft weleens seksueel geweld meegemaakt. Dit heeft vaak grote impact. Als je seks tegen je wil hebt gehad, is het goed om zo snel mogelijk hulp te vragen. Zo zijn er binnen zeven dagen veel mogelijkheden op medisch, psychologisch enforensisch vlak. Daarom start het ministerie van Justitie en Veiligheid vandaag, de internationale dag tegen geweld tegen vrouwen, de campagne ‘Wat kan mij helpen’. Met de campagne wil het ministerie mensen die seksueel geweld hebben meegemaakt motiveren hulp te zoeken.

Freeze reactie

Wie seksueel geweld meemaakt, durft daar vaak niet over te praten. Slachtoffers zijn bang om niet geloofd te worden, vragen zich af of ze het er zelf naar hebben gemaakt of begrijpen niet waarom hun lichaam bevroor, de zogenoemde ‘freeze’ reactie. Deze reactie overkomt maar liefst 70% van de slachtoffers. Vaak schamen ze zich ervoor dat hun lichaam verlamde. Ze voelen zich schuldig omdat ‘ze niks hebben gedaan’. “Maar je kunt er niets aan doen dat je lichaam zo reageert,” zegt Iva Bicanic, klinisch psycholoog en landelijk coördinator van het Centrum Seksueel Geweld. “Mensen hoeven zich daar niet schuldig over te voelen of zich te schamen. Het is een automatische reactie van het lichaam, bedoeld om de bedreigende situatie te overleven.”

Ik had hem zelf binnengelaten

Het schuldgevoel, de schaamte, de twijfels. Het weerhoudt veel slachtoffers om aangifte te doen of hulp te zoeken. Zo vertelt Amber: “Ik schaamde me, niemand anders mocht dit ooit te weten komen. Ik twijfelde aan mezelf. Want was het wel verkrachting? Ik had hem zelf binnengelaten, hij gebruikte geen geweld, ik had niks gedaan om het te stoppen. Ik had alleen maar ‘nee’ gezegd. Ik stopte het weg. Door mijn therapie zie ik nu in dat ik wel degelijk verkracht ben. Verlammen, verstijven, meewerken; ik leerde dat het net als vechten en gillen allemaal overlevingstechnieken zijn. Ik had dus wél goed gehandeld. Door die ene nacht kamp ik nu met een posttraumatische stressstoornis en een eetstoornis. Mijn therapie duurt nog voort en dat helpt mij. Ik blijf volhouden.”

 

 

Eerste zeven dagen cruciaal

In de eerste zeven dagen zijn er op medisch, psychologisch en forensisch gebied belangrijke mogelijkheden. Zoals het voorkomen van een zwangerschap, een SOA of HIV-besmetting. Of psychische hulp om de kans op een posttraumatische stress stoornis te verkleinen. Dat is belangrijk, want uit onderzoek blijkt dat 47% van de mensen die verkracht zijn, drie maanden later aan de diagnose posttraumatische stressstoornis (PTSS) voldoet. In die eerste dagen kun je ook DNA-sporen van de pleger nog veilig laten stellen. Als je aangifte bij de politie wil doen, helpt dat bij de bewijsvoering.

Op 16 locaties in het land kun je terecht bij het Centrum Seksueel Geweld. Hier  werkt een team van artsen, verpleegkundigen, politie, psychologen, maatschappelijk werkers en seksuologen samen om slachtoffers van aanranding en verkrachting de benodigde specialistische zorg en onderzoek te geven.

 

 

Wat kan mij helpen

Op de website watkanmijhelpen.nl kunnen mensen die een ongewenste, ingrijpende seksuele ervaring hebben gehad, bekijken wat anderen hebben meegemaakt, wat hun gevoelens en twijfels waren, waarom zij professionele hulp hebben gezocht en wat dat hen heeft opgeleverd. De verhalen helpen slachtoffers te beseffen dat het niet oké is wat er is gebeurd en dat professionele hulp kan helpen.

Minister Dekker voor Rechtsbescherming: “Slachtoffers van seksueel geweld schromen vaak om hulp te zoeken. Omdat ze zich niet realiseren dat wat hen is overkomen onacceptabel is of omdat ze zich schamen. Terwijl hulp juist kan helpen om je leven weer op te kunnen pakken. Ik hoop dat deze campagne vrouwen én mannen, die slachtoffer zijn van seksueel geweld ertoe aanzet om de stap naar hulp te zetten. En dat geldt niet alleen voor mensen die het net is overkomen, maar ook voor diegenen die klachten hebben door een ingrijpende seksuele ervaring langer geleden.”

Geef een reactie