Hoe praat je met kinderen over Corona?

Waarom gaan we niet naar buiten? Waarom kan ik niet naar school? Waarom moet ik zo vaak mijn handen wassen? Ook voor kinderen brengt het coronavirus vragen, angsten en onzekerheden met zich mee. Hoe kan je hier als ouder/verzorger het beste mee omgaan?

Nathalie Gaal-Franse
Communicatieadviseur bij Fonds Slachtofferhulp

Praten over Corona met kinderen: Niet te vaak, niet te veel en een geruststellende toon

 

Kinderpsychologen en opvoedkundigen geven als tip om vooral niet de hele dag over het virus te praten. Ook niet als volwassenen onder elkaar. Kinderen voelen onrust bij de ouders namelijk feilloos aan. Vanaf de leeftijd dat kinderen normaal gesproken naar school gaan, kan worden uitgelegd over het virus. Wees eerlijk in wat je vertelt, maar hou het simpel. Probeer niet te  verzanden in details en sla een geruststellende toon aan. Kies een vast moment om over het virus te praten. Bijvoorbeeld na het (jeugd)journaal. Door voor een vast moment te kiezen, voorkom je meegezogen te worden in de continue informatiestroom. Tot slot een hele belangrijke: erken de gevoelens van je kind. Zeg bijvoorbeeld niet: ‘Je hoeft niet bang te zijn.’ Maar: ‘Ik zie dat je bang bent. Wil je erover praten?’

 

Probeer je uitleg over Corona te doen aansluiten bij de belevingswereld van het kind

 

Houd het luchtig en probeer ondanks covid-19 ook veel lol te hebben met je kinderen. Zeker bij heel jonge kinderen is het niet nodig om te veel over de gevaren van het virus te vertellen. Je kunt ongerustheid van een kind ook wegnemen door in spelvorm manieren te bedenken om het virus buiten de deur te houden. Wanneer je kind na de speeltuin wéér zijn of haar handen moet wassen en hierover vraagt, kun je dit leuk maken. Bijvoorbeeld door gebruik te maken van de poster ‘Lola de Blauwe Ridder doet wat echte helden doen’. Net als Lola de Blauwe Ridder maak je je kind tot een echte held, iedere keer dat het de handjes goed wast of in de elleboog niest.

 

Download de poster gratis