COVID-19: wat zijn de maatregelen in andere landen?

Vanaf vandaag gaan onder andere kappers en scholen weer open. Welke maatregelen worden er in andere landen (nog) genomen?

Duitsland

In Duitsland verschillende maatregelen per deelstaten, zij hebben namelijk verregaande bevoegdheden. In veel deelstaten gaan de horeca en sportscholen weer deels open, op een aangepaste wijze. In Beieren kun je zelfs weer naar een dierentuin, bibliotheek of een museum. In bepaalde deelstaten is het contactverbod versoepeld.

Frankrijk

Alle Fransen mogen weer naar buiten, maar moeten binnen een straal van 100 km van hun huis blijven. Een deel van de scholen gaat weer open, en het OV komt deels weer op gang. De stranden blijven dicht. De verschillen in Frankrijk zijn groot. Het land is in twee zones verdeeld. In het noordoosten bevindt zich de rode zone. Daar is het coronavirus nog lang niet onder controle. De rest van Frankrijk is de groene zone. In de rode zone blijven de parken en de hogescholen nog dicht. Ook lijkt het erop dat verder versoepelingen (verwacht op 2 juni) niet voor de rode zone zullen gelden.

België

De lockdown bij onze zuiderburen was strenger dan die bij ons. Vanaf vandaag mogen alle winkels weer open, en mogen mensen weer max. 4 mensen thuis ontvangen. Restaurants en kappers blijven nog dicht, scholen gaan vanaf 16 mei wel weer open maar met beperkingen.

Spanje

Net als Frankrijk heeft Spanje het land opgedeeld verschillende regio’s. In de meeste regio’s begint op 11 mei fase 1 van de weg terug naar normaal. Dat betekent dat buiten sporten weer is toegestaan, maar in de grotere dorpen/steden mag dat alleen in bepaalde tijdslots. De restaurants gaan onder voorwaarden weer deels open. Bij elkaar op bezoek gaan is weer toegestaan, maar ook hier gelden voorwaarden. Bijna alle winkels zijn weer open.

Italië

Italië is begin mei voorzichtig uit de lockdown gekomen. Mensen mochten weer naar buiten, op familiebezoek en veel fabrieken zijn weer opgestart. Maar ook in Italië zijn er regionale verschillen. Op 18 mei zullen winkels, bars en restaurants weer open gaan, maar deze versoepelingen zullen niet gaan gelden voor de Piëmonte en Lombardije.