Onderzoek impact MH17 rechtszaak voor nabestaanden

Eerder deden we onderzoek naar de hulpverlening en het rouwproces bij nabestaanden van de MH17 ramp. In 2020 startten we een vervolgonderzoek naar de invloed van de rechtszaak op het rouwproces van de nabestaanden.



Over het onderzoek

In maart 2020 is de rechtszaak begonnen tegen de verdachten die (mede-)verantwoordelijk worden gehouden voor het neerhalen van vlucht MH17. Voor de nabestaanden van de 193 Nederlandse slachtoffers kan dit allerlei soorten reacties teweegbrengen, waaronder erkenning/genoegdoening, maar ook secundaire traumatisering. Tot op heden is weinig kennis beschikbaar over de impact van een rechtszaak op nabestaanden. Het vergroten van kennis op dit gebied is van belang voor het verbeteren van gepaste psychosociale en juridische hulp aan nabestaanden.

In het onderzoek wordt onder andere in kaart gebracht in hoeverre de MH17 rechtszaak gepaard gaat met toename of afname van rouw en andere emotionele problemen bij nabestaanden en welke factoren hierop van invloed zijn. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de kenmerken van nabestaanden of het verloop van de rechtszaak.

Uitvoering en resultaten

Het onderzoek wordt uitgevoerd door dr. Lonneke I.M. Lenferink (postdoctoraal onderzoeker Rijksuniversiteit Groningen en Universiteit Utrecht), prof. dr. Jos de Keijser (bijzonder hoogleraar Rijksuniversiteit Groningen) en prof. dr. Paul A. Boelen (hoogleraar Universiteit Utrecht, Arq Nationaal Psychotrauma Centrum en Centrum ‘45). Het project loopt vanaf januari 2020 en is in maart van dat jaar definitief van start gegaan. De resultaten worden in begin 2022 verwacht.