Samen Helen

Legien Warsosemito Schenk en Stijn Schenk zijn het project Samen Helen gestart vanuit hun eigen ervaring met seksueel misbruik en het proces van verwerking als stel.

Samen Helen richt zich op de ondersteuning van naasten, met een focus op de ondersteuning van stellen, die het proces van helen van seksueel misbruik samen aangaan.



Waarom dit project?

Fonds Slachtofferhulp onderstreept het belang van naastensteun. Uit ons VICTIMS-onderzoek weten we, dat steun door de omgeving essentieel is om te kunnen herstellen na een traumatische gebeurtenis.

Stijn en Legien zijn het project Samen Helen gestart vanuit hun eigen ervaring met seksueel misbruik en het proces van verwerking als stel. Samen Helen richt zich op de ondersteuning van naasten, met een focus op de ondersteuning van stellen, die het proces van helen van seksueel misbruik samen aangaan.

”Met Samen Helen willen we laten zien wat je allemaal tegen kunt komen wanneer je dit proces samen aangaat. Op het gebied van intimiteit, in de zorg voor de kinderen, op alle gebieden van het leven. We ontwikkelen ook producten waardoor mensen gestimuleerd worden om het proces samen aan te gaan. We helpen daarmee doormiddel van onder andere procesondersteuning, ‘visuele’ adviezen, ervaringsverhalen en vlogs. We brengen daarin academische inzichten samen met persoonlijke ervaringen en inzichten uit het werkveld”. – Stijn Schenk.

Doel van het project

Met het project Samen Helen onderzoeken Stijn en Legien, met steun van Fonds Slachtofferhulp, wat partners nodig hebben wanneer één of beiden partners seksueel misbruik hebben meegemaakt. Wat is er al in hulpverleningsland? Wat is er nog niet? En hoe komt het dat mensen niet bij de hulpverlening terechtkomen? Vanuit Samen Helen ontwikkelen Stijn en Legien verschillende middelen, zoals de toolkit Samen Helen, de reis van jullie leven en de MeToo Gespreksetiquette, om handvatten te geven aan naasten van een slachtoffer.

Zo zijn mensen uit de omgeving van een slachtoffer met de #MeTooGespreksetiquette beter voorbereid om tactvol en ondersteunend gesprekken over seksueel misbruik te voeren. Met de toolkit hoeven slachtoffers en partners zich niet alleen te voelen in de reis van traumaverwerking, door de kennis en inspiratie die de toolkit aanreikt. De toolkit ondersteunt ieders unieke reis van traumaverwerking na seksueel geweld.

Download de toolkit hier of bekijk hem hieronder online.

Interview met Stijn en Legien

”De traumaverwerking samen aangaan is ontzettend moeilijk. Het is onvoorspelbaar en kent veel verschillende fasen. Iedere fase moet je samen, als partners, een plek geven. Het is zoeken naar een balans tussen veiligheid, verbondenheid en elkaar de ruimte geven.’’ – Legien Warsosemito-Schenk

Boekje gespreksetiquette bestellen

  • Hoe voer je een gesprek als iemand vertelt over een #MeToo ervaring? Wat kun je veilig zeggen? Wat kun je beter niet vragen of doen? Om je houvast te geven in zo’n gesprek kun je het boekje #MeTooGespreksetiquette bestellen. Betaal slechts de verzendkosten en krijg dit boekje thuisgestuurd. Heeft u interesse in meer boekjes van de #MeTooGespreksetiquette voor uw organisatie of een eigen editie met op maat geschreven informatie? Neem dan contact op met Legien Warsosemito-Schenk via info@samen-helen.nl.

    • Prijs: 2,50 €