Stichting Wij zijn M

Misbruikt, machteloos, mooi en moedig. Wanneer je seksueel misbruik hebt meegemaakt is de weg naar herstel ingewikkeld. Daarom pleit Stichting Wij zijn M voor meer ruimte en tolerantie voor de ervaringen van slachtoffers, zodat verhalen gedeeld worden en zij meer (h)erkenning krijgen.



Waarom dit project? 

Wij zijn M is een stichting die het taboe rondom seksueel misbruik doorbreekt. Wij zijn M is opgericht door Mandy Sleijpen. Mandy is ervaringsdeskundige: van haar achtste tot haar veertiende jaar werd zij seksueel misbruikt door haar opa. Tijdens het misbruik, maar ook nadat het misbruik stopte, voelde Mandy zich schuldig en schaamde zij zich voor wat haar opa haar aandeed. Het misbruik had en heeft nog steeds gevolgen op haar leven. Met haar stichting geeft zij lotgenoten een podium om te vertellen over hun ervaringen.  

De doelstellingen van Wij zijn M komen overeen met de boodschap en het werk van Fonds Slachtofferhulp, op het gebied van goede hulpverlening voor slachtoffers en het belang van bewustwording over seksueel misbruik. Wij steunen Wij zijn M daarom onder andere in het ontwikkelen van lesmateriaal en in het voeren van campagne.

Doel van het project

Samen met Romy van Veldhoven strijdt Mandy voor meer openheid. Romy is net als Mandy in haar kindertijd seksueel misbruikt. De gevolgen van seksueel misbruik worden nog altijd onderschat. De M in de titel van de stichting staat voor Misbruikt, Machteloos, Mooi en Moedig. Wij zijn M laat zien dat het verhaal van Mandy en Romy niet op zichzelf staan. Dat hun verhaal (in een bepaalde vorm) het verhaal van vele (jonge) mensen is. Wij zijn M laat zien dat je niet alleen bent en dat je er krachtig uit kunt komen.

Wij zijn M: campagne en lesmateriaal

“Stichting ‘Wij zijn M’ deed onderzoek naar het praten over moeilijke onderwerpen. In
gesprek met kinderen, kwamen zij erachter dat kinderen lastige thema’s vaak niet met
hun ouders bespreken. Maar wél met hun knuffel. ‘Dat is niet zo ongemakkelijk.’ En dat is
heel begrijpelijk. En toch… Het is zo belangrijk dat kinderen het wel met een volwassene bespreken, als iemand over hun grens is gegaan. Daarom roept Wij zijn M via deze confronterende boodschap, ouders op om kinderen aan te sporen te blijven praten over ongemakkelijke zaken. Niet alleen met een knuffel, maar ook áltijd met een volwassene”

Durf seksueel misbruik te zien

In iedere basisschoolklas zitten gemiddeld twee kinderen die slachtoffer zijn van seksueel misbruik. Een zwaar geheim dat deze kinderen met zich meedragen. Met de campagne ‘Durf te zien’ maakt Mandy Sleijpen, directeur van Stichting Wij zijn M, zich hard voor een maatschappij die niet wegkijkt.

Lied: 'Stop hou op'

Het lied “Stop hou op” is gemaakt voor peuters en kleuters. Het is een lied om kinderen te leren hoe ze hun grenzen kunnen herkennen, respecteren en aangeven. Het is enorm belangrijk dat kinderen al op jonge leeftijd leren om hun eigen grenzen te begrijpen en te respecteren, net zoals die van anderen. Dat ze leren om “stop” te zeggen als ze zich ongemakkelijk of onveilig voelen. Het lied “Stop hou op” is ontwikkeld met dit belangrijke doel voor ogen.

Het Grenzen kwartetspel

Naast de campagne heeft Stichting ‘Wij zijn M’ een kwartetspel ontwikkeld voor basisscholen om het onderwerp grensoverschrijdend gedrag op een laagdrempelige manier bespreekbaar te maken onder kinderen. Het Grenzen kwartetspel is naast een educatieve tool ook een gespreksopener voor basisschoolscholieren. Wil jij als leraar of ouder het kwartetspel bestellen? Dat kan via de website van Wij zijn M.

Interview met Mandy en Romy

Lees hier het interview met Mandy en Romy. Voor meer informatie over de theatervoorstelling van Mandy en het lesmateriaal kun je terecht op de website van Stichting Wij zijn M.