70% van de verkrachtingsslachtoffers verstijft van angst
Minister Grapperhaus van Justitie & Veiligheid beoogt met zijn wetsvoorstel de aangiftebereidheid van zedenslachtoffers te verhogen. Volgens de huidige wetgeving moet sprake zijn van ‘dwang’ om een verkrachting te bewijzen. Dit terwijl 70% van de verkrachtingsslachtoffers verstijft van angst en zich niet kan verzetten. Hoe kan dwang dan bewezen worden?
1224 verkrachtingszaken bij de politie: 102 veroordelingen
Te vaak zien slachtoffers van verkrachting, na het informatief gesprek met de zedenpolitie, van een aangifte af. In de eigen woorden van minister Grapperhaus: ‘ligt de lat om dwang te bewijzen nu te hoog.’
Dat blijkt ook uit cijfers van Amnesty International: in 2019 kwamen 1224 verkrachtingszaken bij de zedenpolitie terecht, in slechts 102 zaken werd de dader veroordeeld. Door het element ‘seks tegen de wil’ aan de wet toe te voegen wil de minister hier verandering in brengen.
Seks tegen de wil
In de nieuwe wet zal niet ‘dwang’, maar het ontbreken van instemming het criterium zijn. Geen ‘nee’ betekent dus niet zomaar ‘ja’.
In eerste instantie een stap in de goede richting. Hiermee wordt namelijk de hoge ‘dwang-bewijslast’ weggenomen en biedt onze zedenwet meer bescherming. Maar op het nieuwe zedendelict ‘seks tegen de wil’ zou de helft van de strafmaat van verkrachting komen te staan. Daarnaast doet de naam ‘seks tegen de wil’ geen recht aan het leed van verkrachtingsslachtoffers.
Recht doen aan het leed en de gevolgen van een verkrachting
Fonds Slachtofferhulp vindt dat het wetsvoorstel op deze punten een verdere aanscherping verdient. Daarom brengen wij advies uit op dit wetsvoorstel. Met ons advies willen wij ervoor zorgen dat de ernst van een verkrachting, ook binnen ons rechtssysteem, erkend wordt. Zodat slachtoffers erop kunnen vertrouwen dat een aangifte zal leiden tot een passende strafeis. Een strafeis die letterlijk ‘recht doet’ aan het leed en de gevolgen van een verkrachting. Hieronder lees je de belangrijkste punten uit ons wetsadvies. Vanaf 16 augustus is ons volledige advies te downloaden via deze link.