Nieuws

Een jaar nadat #MeToo losbarstte: wat heeft dit teweeggebracht?

11 oktober 2018

Bron: Fonds Slachtofferhulp

Lees meer over: seksueel geweld

Deze week is het een jaar geleden dat #MeToo losbarstte. Een golf aan ‘ik ook-verhalen’ van zowel Hollywoodsterren als onbekende personen kwamen via social media aan het licht. Een sterke beweging die er tot op de dag van vandaag voor zorgt dat steeds meer mensen openlijk uitkomen voor hun ervaring met seksueel ontoelaatbaar gedrag. Echter, de schaduwzijde van het (online) onthullen van een ervaring met seksueel geweld zijn de (soms onbewuste) oordelen hierover. Met de recente ontwikkelingen rondom het vermeend misbruik door Brett Kavanaugh, vorig weekend benoemd tot lid van het Amerikaans Hooggerechtshof, krijgt #MeToo, maar ook #WhyIdidntReport een nieuwe dimensie.

#WhyIdidntReport

Wanneer iemand openlijk voor zijn of haar ervaring met seksueel grensoverschrijdend gedrag uitkomt en later blijkt dat geen aangifte is gedaan, kan dit leiden tot reacties waaruit ongeloof en onbegrip blijkt. Iets langer dan een week geleden stapte de Amerikaanse dr. Christine Blassey Ford publiekelijk naar voren met een schrijnend verhaal over ernstig seksueel wangedrag, vermoedelijk gepleegd door Brett Kavanaugh. De Amerikaanse president Donald Trump reageerde op de verklaring van dr. Ford met de volgende tweet: ‘’Ik twijfel er niet aan dat als de aanval op dr. Ford zo erg was als ze zegt, zijzelf of haar liefhebbende ouders, direct aangifte zouden hebben gedaan bij de politie’’. Met deze statement bevestigt president Trump het heersende beeld dat wanneer iemand écht iets overkomt direct aangifte wordt gedaan. De tweet van president Trump heeft er mede voor gezorgd dat #WhyIdidntReport tot leven kwam.

Omdat het gedrag van slachtoffers niet altijd voldoet aan onze verwachtingen

Direct aangifte doen na een aanranding of verkrachting lijkt misschien de meest logische stap, maar wellicht speelt logica in het geval van seksueel geweld geen rol? Uit onderzoek blijkt namelijk dat veel slachtoffers niet direct aangifte doen. Verschillende mechanismen zorgen ervoor dat slachtoffers pas veel later met hun verhaal naar buiten treden. In veel gevallen is de dader een bekende van het slachtoffer en kan een slachtoffer bewust of onbewust onder psychische druk staan. Daarnaast spelen gevoelens van schaamte en schuldgevoel vaak een grote rol. Onthullen is dan een grote stap, helemaal om met je verhaal naar de politie te gaan.

Onbewust oordelen en het geven van een negatieve reactie Een jaar na #MeToo

Dat veel slachtoffers geen aangifte doen voldoet niet altijd aan de verwachting die men heeft van een slachtoffer en kan negatieve reacties veroorzaken. Reacties als: ‘’maar als je nooit aangifte hebt gedaan, was het destijds dan niet zo erg voor je?’’ of reacties zoals de tweet van president Trump op de verklaring van dr. Christine Blassey Ford. Dit kunnen bewuste of onbewuste oordelen zijn, maar kunnen een slachtoffer ernstig schaden. Slachtoffers reageren namelijk niet altijd volgens de stereotype beeldvorming en het doen van aangifte na seksueel geweld is niet vanzelfsprekend. Het creëren van bewustzijn hierover is van belang, zodat slachtoffers reacties van ongeloof niet hoeven te weerleggen onder #WhyIdidntReport, maar naar buiten durven blijven treden en veilig kunnen onthullen. Ook als mensen een jaar na dato een beetje ‘#MeToo-moe’ zijn geworden. De #MeToo beweging heeft tot nu toe vooral goede ontwikkelingen op gang gebracht en zou gestimuleerd moeten blijven worden. ‘’Alleen al omdat het verhaal van de een de ander kan helpen’’, aldus Iva Bicanic, landelijk hoofd van het Centrum Seksueel Geweld, in Brandpunt+.

Dankzij uw bijdrage kunnen wij ervoor zorgen dat de steun aan slachtoffers van (o.a.) seksueel geweld verder verbeterd wordt. Wij willen u dan ook heel hartelijk danken hiervoor. Bent u nog geen donateur en zou u dit wel graag willen worden? Dan kan dit heel gemakkelijk via onze doneren pagina.

Geef een reactie