Fonds Slachtofferhulp komt op voor slachtoffers van seksueel geweld
Boog Lichtblauw
Boog Lichtblauw
Boog Lichtblauw

Waarom dit programma?

Seksueel geweld is een van de programma’s waar we veel aandacht voor hebben. De drempel om verhalen van seksueel geweld en misbruik te delen, wordt steeds lager. Maar de drempel om hulp te zoeken is voor veel slachtoffers nog te hoog. Ook het vervolgen en veroordelen van daders is nog te ingewikkeld. Over de aard en omvang van de problematiek van slachtoffers van online seksueel geweld is nog te weinig bekend en er is nog geen adequate hulpverlening voor deze vaak jonge, kwetsbare groep.

Wat willen we bereiken?

We streven naar de best mogelijke hulpverlening voor slachtoffers van seksueel geweld en komen op voor hun (rechts)positie.
Dit doen we door onderzoek te doen: Hoe groot is het probleem in onze samenleving? Welke hulp hebben slachtoffers nodig? Hoe kunnen de rechten van slachtoffers in de wet beter geregeld zijn? En welke vormen zijn er? Dit alles met het doel: een slachtoffer voelt zich veilig om zijn verhaal te delen, voelt zich gesteund door zijn omgeving en doet hierdoor eerder aangifte bij de politie.

Wat hebben we al bereikt?

Fonds Slachtofferhulp heeft het Centrum Seksueel financieel mogelijk gemaakt en met voorlichtingscampagnes bekendheid eraan gegeven. Het Centrum Seksueel Geweld biedt dag en nacht hulp aan iedereen die een aanranding of verkrachting heeft meegemaakt. Er zijn 16 locaties door het hele land. Er is altijd een centrum bij jou in de buurt. Ben jij slachtoffer van seksueel geweld? Neem dan direct contact op via 0800 – 0188 (24/7) bereikbaar.

Sinds 2018 kan het centrum rekenen op steun van de gemeentes en de Rijksoverheid. Maar we blijven sterk betrokken en zien ook dat seksueel geweld als onderwerp nog steeds hoog op onze agenda hoort.

Projecten

Om onze doelstellingen te bereiken, voeren we verschillende projecten uit:

Passende hulp voor slachtoffers van seksueel misbruik tussen broers en zussen

Er is weinig informatie beschikbaar over behandeling voor seksueel misbruik tussen broers en zussen. Dit onderzoek onder leiding van Sheila van Berkel (Universiteit Leiden) wil de beschikbaarheid van informatie en daarmee de hulp aan slachtoffers van deze vorm van seksueel misbruik verbeteren door informatie op een laagdrempelige manier aan te bieden aan professionals, slachtoffers en naasten.

Signaleren van seksueel probleemgedrag bij kinderen

Voor iemand die seksueel misbruik meemaakt op jonge leeftijd, kan dat voor de rest van het leven gevolgen hebben. Daarom hebben experts in Amerika een vragenlijst ontwikkeld die de seksuele ontwikkeling van kinderen in kaart brengt.Het doel van de vragenlijst is om zorgprofessionals inzicht te geven in normaal en zorgwekkend seksueel gedrag. Onderzoekers van het Kinder- en Jeugdtraumacentrum van Kenter Jeugdhulp en de Vrije Universiteit Amsterdam werken momenteel aan een vertaling van deze vragenlijst.

On(t)schuldig

Met het project On(t)schuldig geeft Karakter uitleg over de instinctieve overlevingsreacties die optreden tijdens en na (seksueel) geweld, speciaal voor kinderen en jongeren.

Wij zijn M

Stichting Wij zijn M pleit voor meer ruimte en tolerantie voor de ervaringen van slachtoffers van seksueel misbruik, zodat verhalen gedeeld worden en zij meer (h)erkenning krijgen. Daarbij biedt de stichting verschillende diensten aan om seksueel misbruik bespreekbaar te maken.

Centrum Seksueel Geweld

Professionele hulp zoeken. Dat is misschien niet het eerste waar je aan denkt als je seksueel geweld meemaakt. Je schaamt je, durft er niet over te praten en stopt het weg. Toch is het advies zo snel mogelijk te bellen met het Centrum Seksueel Geweld. Het Centrum Seksueel Geweld heeft 16 locaties in heel Nederland. Er is altijd een locatie in de buurt. Hier lees je hoe Fonds Slachtofferhulp zich inzet voor het Centrum Seksueel Geweld.

Lotgenoten seksueel geweld

Al tientallen jaren ondersteunt Fonds Slachtofferhulp talloze lotgenotenorganisaties en andere initiatieven op het vlak van seksueel geweld. Steun maakt immers sterker. Welke organisaties ondersteunen wij op het vlak van seksueel geweld?

Samen Helen

Samen Helen richt zich op de ondersteuning van naasten, met een focus op de ondersteuning van stellen, die het proces van helen van seksueel misbruik samen aangaan.

PRISMA (Preventieve Interventie Signaleren van Seksueel Misbruik huisArts)

Voor iemand die seksueel misbruik meemaakt, kan dit grote gevolgen hebben voor de lichamelijke en geestelijke gezondheid. Toch blijft seksueel misbruik vaak onbesproken en onbehandeld in de spreekkamer. Project PRISMA richt zich hierop. Hoe kunnen we het signaleren en bespreekbaar maken van seksueel misbruik door de huisarts verbeteren?

Voor professionals

Ben jij een professional en wil je op het gebied van (online) seksueel geweld, of op een ander gebied met ons samenwerken? Bezoek dan onze speciale pagina ‘voor professionals’.

Fonds Slachtofferhulp

Steun het programma seksueel geweld

Nieuws

Tijd voor een perspectiefverschuiving: stop met het beschuldigen van slachtoffers

In zedenzaken die breed uitgemeten worden in de media, zien we helaas nog steeds een hardnekkig patroon: de aandacht verschuift al snel van de dader naar het slachtoffer. Wat had zij of hij aan? Waarom heeft diegene niet eerder iets gezegd? Waarom ging ze terug naar die plek? Met zulke vragen wordt – vaak onbewust – de verantwoordelijkheid bij het slachtoffer gelegd. Dit is victim blaming, en het moet stoppen.

Onderzoek: de gevolgen van slachtofferschap

Slachtoffers van criminaliteit kunnen te maken hebben met grote mentale en lichamelijke problemen. Het blijft lastig vast te stellen of deze problemen het gevolg zijn van het slachtofferschap en of de impact van slachtofferschap te onderscheiden zijn van genetische of omgevingsfactoren. Daarom is verdiepend promotieonderzoek belangrijk, het NSCR neemt de leiding in dit onderzoek.

Ontwerp afbeelding door Eveline Albers

Onderzoek compensatie na misdrijfschade

Slachtoffers die blijvende mentale en lichamelijke schade hebben na een ernstige misdrijf krijgen hier niet altijd de juiste schadevergoeding voor. Terwijl dit juist kan helpen bij het herstel. Daarom is het nodig om beter te kijken naar wat slachtoffers nodig hebben en het systeem te verbeteren.