Al snel na de Corona uitbraak in Nederland hebben wij samen met rouwexperts op onze website SlachtofferWijzer.nl een speciale pagina ingericht over rouw in tijden van corona. Maar dat is niet alles. Omdat wij verwachten dat hier behoefte aan is, willen wij ook een online rouwtherapie ontwikkelen. Ons streven is om de therapie zo snel mogelijk beschikbaar te kunnen stellen aan nabestaanden die vastlopen in hun rouwproces en hulp nodig hebben. De financiering is helaas nog niet rond. Uw steun is meer dan welkom.
Fonds Slachtofferhulp heeft sinds 2009 een noodfonds waar hulpverleners namens hun cliënten een beroep op kunnen doen. Na het uitbreken van de crisis, duurde het niet lang voordat de eerste schrijnende, aan corona gerelateerde, aanvragen bij ons binnenkwamen. Een voorbeeld: Frits, 68 jaar oud, kampt met veel gezondheidsproblemen. Vanwege de corona uitbraak durft hij niet meer naar buiten om zijn boodschappen te doen. Helaas heeft hij geen familie om op terug te vallen. Een kennis van vroeger geeft aan Frits wel te willen helpen. Maar Frits wordt door hem opgelicht en bestolen. Hij doet meteen aangifte en neemt contact op met slachtofferhulp. Wij schenken Frits 150 euro. Hiermee kan hij de komende tijd zijn levensonderhoud betalen totdat aan het einde van de maand zijn uitkering weer wordt gestort.
Uitgestelde zorg leidt tot schrijnende situaties. Maar liefst 2600 reacties kregen we binnen op ons onderzoek naar de gevolgen van uitgestelde zorg door de coronacrisis. Waaronder tientallen schrijnende gevallen. We vrezen voor de schadelijke gevolgen van het tot stilstand komen van de reguliere zorg en willen met de resultaten van dit onderzoek meehelpen om snel tot een goede oplossing te komen.
Slachtofferrechten komen verder in de knel door het coronavirus. Niet alleen de zorg kwam tot stilstand. Ook in de rechtspraak ontstond forse vertraging. Naar schatting zijn nu 40.000 strafzaken uitgesteld. Dat zochten we uit aan de hand van een enquête onder slachtoffers, nabestaanden en hun advocaten.
Slachtofferwijzer helpt honderden slachtoffers van online fraude. Het werd al snel duidelijk dat het coronavirus een kans bleek voor cybercriminelen. Oplichting via WhatsApp, fraude met videogesprekken maar ook sextortion en grooming namen snel toe. Tijd voor actie. Wij richten onze Slachtofferwijzer een speciaal coronagedeelte in waarop we slachtoffers van deze en andere vormen van fraude helpen de juiste hulp te vinden.
Jouw bijdrage helpt ons deze én andere projecten voort te zetten.
Met een structurele bijdrage financieren we meerdere projecten voor een lange tijd.