Medische Incidenten: passende hulp is noodzakelijk

Programma Medische Incidenten

Jaarlijks krijgen in ons land 185.100 mensen te maken met een medisch incident (*cijfers VICTIMS-onderzoek). Helaas krijgen slachtoffers nog niet dezelfde opvang en erkenning als slachtoffers van bijvoorbeeld geweldsmisdrijven. Terwijl de impact op het leven en de hulpbehoeften van beide groepen vergelijkbaar zijn.


Waarom hadden we dit programma?

Een medisch incident heeft een enorme impact op het leven van het slachtoffer. Gezondheid, werk, inkomen, relatie. Niets is meer zeker. Het wordt moeilijk om de normale dingen van het leven op te lossen. Slachtoffers van medische incidenten vielen tot voor kort tussen wal en schip. Ze kregen onvoldoende erkenning vanuit de zorgverlener en geen hulp om een veranderd leven op te pakken. Met ons voormalige programma Medische Incidenten hebben we een bijdrage geleverd om hier verandering in te brengen. Als organisatie kijken we elk jaar weer met welke activiteiten en voor welke doelgroepen we het meeste verschil kunnen maken. Op dit moment is het programma Medische Incidenten geen actief programma.

Wat wilden we bereiken?

  • Met dit programma hebben we ons ingezet voor slachtoffers van een medisch incident om ervoor te zorgen dat ze de steun en erkenning krijgen die ze verdienen. Niet alleen patiënten zien wij als slachtoffers: ook de behandelend arts en de naasten kunnen hieronder vallen. Ook zij verdienen de hulp om de traumatische gebeurtenis achter zich te laten. Door het bieden van de juiste steun zal de moeilijke situatie waarin zowel patiënt, naasten en arts zich bevinden soepeler en sneller verlopen.

Wat hebben we bereikt?

Om onze doelstellingen te bereiken, hebben we verschillende projecten uitgevoerd.

Pilot casemanagement

In de pilot Casemanagement konden gedupeerde ziekenhuispatiënten bijgestaan worden door een onafhankelijke casemanager. De casemanager hielp en ondersteunde de gedupeerde patiënt om het leven weer op de rit te krijgen. Voor de uitvoering van deze pilot werkten we samen met Slachtofferhulp Nederland en zeven ziekenhuizen.

OPEN leernetwerk

Fonds Slachtofferhulp financierde en ondersteunde het OPEN Leernetwerk.

Survey uitgestelde reguliere zorg

Door het coronavirus is de reguliere zorg noodgedwongen in het gedrang gekomen. We bekijken of we onze kennis en ervaring kunnen inzetten om patiënten ook in deze situatie te begeleiden. We hebben met een survey ervaringen van patiënten die dit is overkomen verzameld. De survey leverde ruim 2600 reacties op, met helaas veel schrijnende verhalen. ​

Victims: onderzoek klachten bij medische fouten

Het VICTIMS-project is een meerjarig, grootschalig, kwantitatief onderzoek onder de volwassen Nederlandse bevolking. De studie heeft als doel meer inzicht te krijgen in de positie van slachtoffers in de moderne, veranderende samenleving en de steun aan slachtoffers daar beter op af te stemmen. Eén van de onderdelen is onderzoek naar de klachten die mensen ontwikkelen na een medische fout.

Nieuws

Jaarlijks krijgen in ons land 185.100 mensen te maken met een medisch incident (*cijfers VICTIMS-onderzoek). Helaas krijgt deze grote groep mensen nog niet de erkenning, opvang en hulp die nodig is.

Per 2016 is de Wkkgz ingegaan. Hiermee is wettelijk vastgelegd wat goede zorg precies inhoudt. Ook staat hierin wat er moet gebeuren als mensen een klacht hebben over de zorg die zij (hebben) ontvangen. Lees hier meer over deze wet.