Het Fonds Slachtofferhulp Magazine valt drie keer per jaar bij onze donateurs en samenwerkingspartners op de mat. De verhalen in het magazine laten zien hoe we samen het verschil maken voor slachtoffers in Nederland.
In de rubriek ‘Hoe gaat het nu met je?’ lees je hoe het met slachtoffers en nabestaanden gaat, nu het trauma al een tijdje achter hen ligt. In deze editie het verhaal van Wanda en Jacques Beemsterboer. Hun dochter Nadine werd in 2006 door haar ex-vriend om het leven gebracht.
De afgelopen jaren is er veel verbeterd voor slachtoffers van criminaliteit. Maar werkt het in de praktijk ook net zo goed als op papier. Daar laten we onderzoek naar doen door het Nederlands Studiecentrum Criminaliteit en Rechtshandhaving (NSCR). Hier lees je de meest actuele resultaten van het onderzoek ‘Slachtofferrechten: papier en praktijk”.
Van slachtoffer naar pleger naar ervaringsdeskundige. Als je het snel zegt, lijkt het een éénrichtingsweg die Jurgen Damen sinds zijn vroege jeugd heeft afgelegd. Maar niets is minder waar. Het was juist een bijzonder grillige weg met veel kronkels en keerpunten voordat Jurgen de littekens uit zijn jeugd kon accepteren. Nu zet hij zich in als hulpverlener voor lotgenoten.
Met een achtergrond als officier van justitie weet u als geen ander hoe het er in de rechtspraktijk aan toe gaat. Wat vindt u van de rechtspositie van slachtoffers en nabestaanden van ernstige geweldsmisdrijven? Deze en meer vragen stelden wij aan Maarten Groothuijzen. Lid van de D66-fractie in de Tweede Kamer.
Misschien ben je zelf slachtoffer van een misdrijf of ken je iemand in je omgeving die een geweldsdelict heeft meegemaakt. Ieder jaar weer krijgen in Nederland ruim 200.000 mensen te maken met een vorm van geweld.