Nieuws

Vanaf 1-1-2020 eerder veroordeling roekeloos rijden

7 januari 2020

Eind augustus werd in Amsterdam een 35-jarige vrouw doodgereden door een bestuurder die onder invloed van drugs achter het stuur was gekropen. De dader kreeg 36 maanden gevangenisstraf, waarvan 6 maanden voorwaardelijk. Ook mag hij 5 jaar geen auto meer rijden.

In mei veroorzaakte een 34-jarige man in de Overijsselse plaats Balkbrug een dodelijk ongeluk. Een man van 42 overleefde het ongeluk niet, een vrouw van 24 raakte zwaar gewond. De dader kreeg 4,5 jaar cel + een ontzegging van de rijbevoegdheid voor 5 jaar.

Deze twee ongevallen vertonen een aantal overeenkomsten. Het gaat in beide gevallen om een ongeval met dodelijke afloop. In beide zaken was er drugs en/of alcohol in het spel. Beide incidenten vonden in 2019 plaats en in beide gevallen vond de rechter niet dat er sprake was van roekeloos rijgedrag.

Wetswijziging

Mochten deze ongevallen in 2020 hebben plaatsgevonden, dan zou dit laatste mogelijk anders zijn. Vanaf 1-1-2020 wordt de definitie van ‘roekeloos rijden’ in de wet namelijk verruimd waardoor de kans groot is dat de straf van daders van dergelijke ongevallen aanzienlijk hoger zal uitvallen.

Deze verruiming was hard nodig. De term roekeloosheid werd tot op heden dermate strikt uitgelegd dat rechters hier bijna nooit voor veroordeelden. Iemand die met 120 km/uur met drank op door een woonwijk scheurt en iemand aanrijdt op een zebrapad, viel bijvoorbeeld niet onder ‘roekeloos rijgedrag’. Daardoor werden daders in de ogen van slachtoffers en nabestaanden niet zwaar genoeg gestraft. Dat was voor hen, maar ook voor ons, moeilijk te verteren. Met de nieuwe wet zal een dergelijke bestuurder wél kunnen worden veroordeeld voor roekeloos rijgedrag en hierdoor een hogere straf kunnen krijgen. Een passende straf is ontzettend belangrijk voor de erkenning en verwerking van slachtoffers en nabestaanden.

Hard voor gemaakt

Fonds Slachtofferhulp heeft zich daarom achter de schermen hard gemaakt voor deze nieuwe wet. En met succes. Mede door onze bemoeienis gaat de wet op 1 januari in. Dit is een heel mooi resultaat waar wij ontzettend trots op zijn. Het maakt de positie van slachtoffers weer een beetje sterker en dat is precies waar wij ons hard voor maken. In het programma Verkeersongevallen lees je hier andere voorbeelden van.

Geef een reactie