Snelheidsduivel

Wij zetten ons in voor het vergroten van verkeersveiligheid. En voor meer erkenning van het veroorzaakte leed bij verkeersslachtoffers en nabestaanden. Zoals wanneer zij te maken hebben gehad met een snelheidsduivel.

Gepubliceerd op

Wat is een snelheidsduivel?

Een snelheidsduivel is iemand die snelheidsregels negeert en daarmee een gevaar op de weg vormt. Hij houdt daarbij geen rekening met andere weggebruikers. Scheurt een snelheidsduivel met hoge snelheid over een weg en krijgt hij bijvoorbeeld te maken met overstekende kinderen, dan is tijdig remmen lang niet altijd meer mogelijk.

Wanneer ben je een snelheidsduivel?

Ben je een snelheidsduivel of gewoon een ‘sportieve rijder’? Natuurlijk kan het een kick geven om de snelheid van je voertuig uit te testen en op volle toeren over een weg te scheuren. Maar het is belangrijk om de risico’s die daarmee gepaard gaan niet te onderschatten. Sta je hier niet bij stil en verkies je hard rijden boven verkeersveiligheid, dan mag men je terecht een snelheidsduivel noemen.

Snelheidsovertreding

Wie een snelheidsovertreding begaat en daarvoor wordt aangehouden, kan een boete verwachten. De hoogte daarvan hangt af van hoeveel te hard je reed en of je bijvoorbeeld onder invloed was van alcohol of drugs. Flinke overtredingen kunnen leiden tot een strafbeschikking, met een strafblad tot gevolg. Heeft deze vorm van roekeloos rijgedrag een verkeersongeval veroorzaakt? Met de nieuwe wetswijziging, die op verzoek van Fonds Slachtofferhulp per 1 januari 2020 is doorgevoerd, kan dat tegenwoordig harder worden aangepakt.

Snelheidsduivel melden

Het roekeloze rijgedrag van een snelheidsduivel heeft al te vaak voor slachtoffers gezorgd. Fonds Slachtofferhulp vindt het belangrijk dat verkeersslachtoffers en nabestaanden de juiste hulp krijgen. En de erkenning die zij nodig hebben om het leed te kunnen verwerken. Net zo belangrijk vinden wij het om te voorkomen dat er nog meer slachtoffers vallen. Jij toch ook? Maak er dan altijd melding van als je getuige bent van een snelheidsduivel. Door 112 te bellen is politie zo snel mogelijk ter plaatse. Voor minder acute situaties, bijvoorbeeld wanneer een wegpiraat zijn snelheid alweer heeft geminderd, kun je het landelijke politienummer bellen: 0900-8844.

Snelheidsduivel aangeven

Ben jij slachtoffer geworden van het rijgedrag van een snelheidsduivel? Doe dan altijd aangifte bij de politie. Hoe vaker mensen roekeloos rijgedrag aangeven, hoe meer aandacht dit krijgt – en hoe meer steun er komt voor verkeersslachtoffers en nabestaanden die ermee te maken hebben gehad.

Fonds Slachtofferhulp zet zich ervoor in dat dit soort vormen van roekeloos rijgedrag zwaarder gestraft kunnen worden. Zodat het iemand afschrikt zich er (opnieuw) schuldig aan te maken. En zodat er recht wordt gedaan aan het veroorzaakte leed bij verkeersslachtoffers en nabestaanden. Bel 112 voor acute situaties. Heeft het minder spoed? Bel dan het landelijke politienummer: 0900-8844.